Κίνα: Κυρίαρχη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030

Τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της
29 Δεκεμβρίου 2022 11:01
Κίνα: Κυρίαρχη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030

Ο Wu Yansheng, Πρόεδρος της China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) – η κύρια διαστημική εταιρία της Κίνας – σε μία διάλεξή του αποκάλυψε τα σχέδια της εταιρίας για να κάνει την Κίνα την κορυφαία διαστημική δύναμη του κόσμου. Μαζί με τα γνωστά σχέδια για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, τόνισε τη σημασία δημιουργίας υποδομών στο διάστημα και ανάπτυξης δυνατοτήτων επισκευής σε τροχιά. Στόχος, η τεχνολογική και οικονομική ανεξαρτησία της Κίνας από τις ΗΠΑ για να γίνει η Κίνα η κύρια διαστημική δύναμη μέχρι το 2030 και μία πλήρως ανεξάρτητη διαστημική δύναμη μέχρι το 2045.

Ως κύριοι τομείς ανάπτυξης ορίζονται η διαστημική εξερεύνηση, οι διαστημικές μεταφορές, η διακυβέρνηση και η οι εθνικές διαστημικές υποδομές οι οποίες θα συνδυαστούν με την παρακολούθηση της Γης, τις τηλεπικοινωνίες και την πλοήγηση, τοποθετώντας σμήνη δορυφόρων για παγκόσμια κάλυψη. Στον τομέα των μεταφορών θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη έξυπνων και επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων για παροχή οικονομικής και γρήγορης πρόσβασης στο διάστημα.

Ο Wu σημείωσε και την ανάγκη ενός συστήματος νόμων και διακυβέρνησης του διαστήματος, καθώς βλέπει τις ΗΠΑ να προσπαθούν να “αρπάξουν” συγκεκριμένες τροχιές, τοποθεσίες και συχνότητες. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα θα προσπαθήσει να γίνει υπερδύναμη του διαστήματος βασισμένη στα δικά της μέσα και όχι μέσω διεθνούς συνεργασίας.

Η πρώτη έλευση Κινέζων ταϊκοναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης αναμένεται το 2030 και μέσα στην ίδια δεκαετία μετά από ακόμα τρεις ρομποτικές αποστολές, θα επιχειρηθεί η κατασκευή ενός σεληνιακού σταθμού στην επιφάνεια, του ILRS.

Ετοιμάζεται ακόμα και μία αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα υπάρξουν και αποστολές εξερεύνησης σε Δία και Ουρανό, ενώ το project Miyin θα ερευνήσει και εξωπλανήτες. Τα σχέδια της CASC μέχρι το 2045 περιλαμβάνουν τη δημιουργία μίας οικονομικής ζώνης Γης-Σελήνης ύψους $10 τρισεκατομμυρίων.

Tags: