Δε θα τραβήξετε καζανάκι με ανοιχτό καπάκι ξανά όταν δείτε αυτό το βίντεο

Είναι επικίνδυνο για την υγεία
10 Δεκεμβρίου 2022 10:04
Δε θα τραβήξετε καζανάκι με ανοιχτό καπάκι ξανά όταν δείτε αυτό το βίντεο

Επιστήμονες του University of Colorado χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό λέιζερ και καμερών για να ρίξουν φως στις επιπτώσεις που έχει το καζανάκι της τουαλέτας στο χώρο του μπάνιου και τα αποτελέσματα είναι σίγουρα αυτά που υποψιάζεστε, αν όχι χειρότερα.

Στο βίντεο φαίνεται ένα νέφος μικροσκοπικών σταγονιδίων, αόρατα στο γυμνό μάτι, τα οποία εκτοξεύονται από την τουαλέτα και διασκορπίζονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Ξέραμε πως οι τουαλέτες εκπέμπουν αεροζόλ, αλλά δεν μπορούσαμε να το δούμε. Τώρα δείχνουμε πως αυτό είναι πολύ πιο ενεργητικό και διαδίδεται ταχύτερα από αυτό που νομίζανε οι άνθρωποι. – John Crimaldi, μηχανικός περιβάλλοντος

Οι ερευνητές σημειώνουν πως δεν είναι επιδημιολόγοι και δεν αναφέρονται στην πιθανή διάδοση ασθενειών μέσω αυτού του μηχανισμού. Ωστόσο το πείραμά τους προσφέρει μία οπτική απόδειξη σε άλλες έρευνες που προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των αεροζόλ τα οποία είναι γεμάτα βακτήρια στις τουαλέτες. Τόσο σε αυτές του σπιτιού μας, όσο και στις δημόσιες όπου δεν υπάρχει συνήθως καπάκι.

Το πείραμα λοιπόν έδειξε πως τα σταγονίδια εκτοξεύονται σε ύψος έως και 1.5 μέτρου όταν τραβάμε το καζανάκι, ταξιδεύοντας με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια πέφτουν πιο γρήγορα, τα μικρότερα όμως μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετά λεπτά.

Περιμέναμε τα σωματίδια του αεροζόλ να αιωρούνται, αλλά αυτά πετάχτηκαν σαν πύραυλος. Ο στόχος της τουαλέτας είναι να απομακρύνει αποτελεσματικά τα απόβλητα από τη λεκάνη, αλλά ταυτόχρονα κάνει και το αντίθετο, δηλαδή ψεκάζει αρκετό περιεχόμενο προς τα πάνω.

Το νερό λοιπόν, μαζί με ό,τι μπορεί να μεταφέρει, βγαίνει από τη λεκάνη και καταλήγει να εναποτίθεται σε άλλες επιφάνειες και σε ρούχα. Ξέροντας λοιπόν πώς ταξιδεύουν τα σταγονίδια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις στο σχεδιασμό των τουαλετών, στον εξαερισμό του χώρου και σε επιλογές απολύμανσης.

Αν μιλάμε για κάτι που δεν μπορείς να δεις, είναι εύκολο να προσποιηθείς πως δεν υπάρχει. Αλλά μόλις δεις αυτό το βίντεο δεν πρόκειται να σκεφτείς ξανά να τραβήξεις το καζανάκι με τον ίδιο τρόπο.

Οπότε την επόμενη φορά που θα τραβήξετε το καζανάκι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για την υγεία σας είναι να κατεβάσετε το καπάκι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Tags: