Το πρόσωπό σας είναι γεμάτο με χιλιάδες από αυτά τα παράσιτα

Και προκαλούν αρκετά προβλήματα
08 Δεκεμβρίου 2022 10:23
Το πρόσωπό σας είναι γεμάτο με χιλιάδες από αυτά τα παράσιτα

Τα Demodex είναι ένα είδος παρασίτων με οχτώ πόδια που ζουν στο δέρμα και πιο συγκεκριμένα κοντά στο θύλακο των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες πολλών θηλαστικών. Δύο είδη έχουν εντοπιστεί στον άνθρωπο, το Demodex folliculorum το οποίο έχει μήκος 0.3-0.4 χιλιοστά και βρίσκεται κατά συστάδες γύρω από τη ρίζα ή το θύλακο της τρίχας και το Demodex brevis με μήκος 0.2-0.3 χιλιοστά και βρίσκεται κατά μόνας στους σμηγματογόνους ή τους μεϊβομιανούς αδένες.

Μία οπτική εξέταση θα εντοπίσει το Demodex στο 14% των ανθρώπων, ωστόσο όταν οι ερευνητές έκαναν μία DNA ανάλυση βρήκαν σημάδια Demodex στο 100% των εξεταζομένων. Εφόσον όλη η ανθρωπότητα έχει αυτά τα παράσιτα, εγείρεται το ερώτημα αν είναι ακίνδυνοι οργανισμοί που ζουν σε αρμονία με τον ξενιστή τους και τι επιπτώσεις έχουν στην επιβίωσή τους κάποιες συνήθειές μας, όπως το πλύσιμο του προσώπου ή το make-up.

Τα Demodex τρέφονται με κύτταρα δέρματος και λιπώδη έλαια, τα οποία χωνεύουν με διάφορα ένζυμα. Μιας και δεν έχουν πρωκτό, “αναμασούν” τα απόβλητά τους. Ζευγαρώνουν, αφήνουν τα αυγά τους και μετά από 15 μέρες πεθαίνουν και αποσυντίθενται στο δέρμα. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και συνήθως συνδέονται με μία γκάμα ασθενειών, όπως εξανθήματα, ακμή, βλεφαρίτιδα, κύστες, φλεγμονή στον κερατοειδή χιτώνα, ξηροφθαλμία και άλλα. Ακόμα κι αν ο λόγος πρόκλησης αυτών είναι άλλος, τα Demodex θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ύποπτα για τη συμβολή τους σε αυτά.

Υπάρχουν θεραπείες που μειώνουν τον αριθμό τους, αλλά η επιστημονική συναίνεση λέει πως τα Demodex αποτελούν μέρος του μικροβιώματος του δέρματός μας και δεν προτείνεται η εξουδετέρωσή τους αν δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος. Συστήνεται όμως η αποφυγή του να μοιραζόμαστε προϊόντα που ακουμπούν το δέρμα μας, μιας και μπορούν να μεταδοθούν με αυτόν τον τρόπο. Τα παράσιτα δε ζουν πολύ μακριά από τους ξενιστές τους. Σε μία μελέτη βρέθηκε πως ο χρόνος επιβίωσης του Demodex σε μάσκαρα ήταν 21 ώρες.

Όσο δυσάρεστο και να ακούγεται, το Demodex είναι κάτι φυσιολογικό για το δέρμα μας, παρόλο που η παρουσία τους έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένα άτομα. Ο έλεγχος αυτών των επιπτώσεων είναι εύκολος, περιορίζοντας τον αριθμό τους αν ακολουθήσουμε μία θεραπεία που θα προτείνει ένας επαγγελματίας υγείας.