8 ποτήρια νερό την ημέρα – Μύθος ή Πραγματικότητα; Νέα επιστημονική έρευνα απαντά

Και η απάντηση δεν είναι τόσο απλή
28 Νοεμβρίου 2022 10:45
8 ποτήρια νερό την ημέρα – Μύθος ή Πραγματικότητα; Νέα επιστημονική έρευνα απαντά

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά; Είναι πολύ πιθανό πως η συχνότερη απάντηση που θα ακούσετε γι’ αυτό το ερώτημα είναι 8 ποτήρια την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο λίτρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η σωστή απάντηση είναι αρκετά πιο σύνθετη, όπως έρχεται να δείξει τώρα μια νέα έρευνα.

Αναλυτικότερα, μιας και πολλές από τις παλιότερες μελέτες χρησιμοποιούσαν ως στοιχεία τις προσωπικές εκτιμήσεις των συμμετεχόντων, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον αποφάσισε να τώρα να απαντήσει με περισσότερη ακρίβεια πόσο νερό χρειάζεται σε ημερήσια βάση ένας άνθρωπος.

Το πείραμα:

Η νέα αυτή έρευνα επιστράτευσε πάνω από 5,600 ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών από 26 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως. Οι επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες 100 χιλιοστόλιτρα νερού, εμπλουτισμένο με 5% νερό «διπλής σήμανσης».

Το νερό με «διπλή σήμανση» είναι νερό στο οποίο τόσο το υδρογόνο όσο και το οξυγόνο έχουν αντικατασταθεί εν μέρει ή πλήρως (δηλαδή έχουν επισημανθεί) με ένα ασυνήθιστο ισότοπο αυτών των στοιχείων. Οι επιστήμονες το χρησιμοποιούν συχνά σε πειράματα που αφορούν το μεταβολισμό, καθώς τους επιτρέπει να παρακολουθούν πόσο γρήγορα κινούνται οι χημικές ουσίες μέσα στο σώμα.

Αυτός ο τύπος νερού περιέχει ασυνήθιστα ισότοπα υδρογόνου που ονομάζονται δευτέριο. Αυτά έχουν ένα επιπλέον νετρόνιο στον πυρήνα τους, κάτι που καθιστά τα μεμονωμένα άτομά τους δύο φορές βαρύτερα από ένα κανονικό άτομο υδρογόνου που έχει μόνο ένα πρωτόνιο και κανένα νετρόνιο. Το «βαρύ νερό» που προκύπτει είναι 10% βαρύτερο από το κανονικό, αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση σε μικρές ποσότητες.

Για να έχει «διπλή σήμανση», αυτό το «βαρύ νερό» αναμιγνύεται επίσης με νερό που περιέχει ένα ισότοπο οξυγόνου, το Οξυγόνο-18, το οποίο έχει 8 πρωτόνια και 10 νετρόνια μέσα σε κάθε άτομο (αντί για τα 8 και 8, όπως στο κανονικό νερό). Πρόκειται για ένα σταθερό, φυσικό τύπο οξυγόνου που αποτελεί το 0,2% του αέρα που αναπνέουμε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Dale Schoeller, ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αυτό το νερό είναι ο εξής:

Αν μετρήσετε το ρυθμό με τον οποίο ένα άτομο αποβάλλει αυτά τα σταθερά ισότοπα μέσω των ούρων του κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, το ισότοπο του υδρογόνου μπορεί να μας πει πόση ποσότητα νερού αντικαθίσταται και η αποβολή του ισοτόπου του οξυγόνου μπορεί να μας πει πόσες θερμίδες καίγονται.

Τα αποτελέσματα:

Όπως έδειξε, λοιπόν, η έρευνα της ομάδας, η ημερήσια πρόσληψη νερού ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το κλίμα.

Οι ειρηνευτές επισημαίνουν:

Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει μια ποσότητα που να καλύπτει τους πάντες ως κατευθυντήρια γραμμή. Έτσι, η συχνή σύσταση ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα δεν υποστηρίζεται από αντικειμενικά στοιχεία.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα, αυτά έδειξαν ότι οι άνδρες ηλικίας 20-30 ετών και οι γυναίκες ηλικίας 20-55 ετών ήταν οι ομάδες που κατανάλωσαν το περισσότερο νερό, με την ποσότητα να πέφτει αισθητά στους άνδρες άνω των 40 ετών και στις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα νεογέννητα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εναλλαγή νερού. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό όλου του νερού στο σώμα τους, αντικαθιστούσαν περίπου το 28% κάθε μέρα.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι σε παρόμοιες συνθήκες, οι άνδρες καταναλώνουν περίπου μισό λίτρο νερό περισσότερο κάθε μέρα από τις γυναίκες. Για παράδειγμα, ένας 20χρονος άνδρας που δεν είναι αθλητικός, ζυγίζει 70 κιλά και ζει σε μια ανεπτυγμένη χώρα στο επίπεδο της θάλασσας με 50% υγρασία και μέση θερμοκρασία αέρα 10°C έχει κατά μέσο όρο εναλλαγή νερού περίπου 3,2 λίτρα την ημέρα. Από την άλλη, μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας που ζει στην ίδια τοποθεσία έχει κατά μέσο όρο εναλλαγή νερού περίπου 2,7 λίτρα την ημέρα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η κατανάλωση περισσότερης ενέργειας μέσα στην ημέρα αυξάνει και την κατανάλωση νερού. Έτσι, ορισμένα άτομα στη μελέτη απέκλιναν εξαιρετικά από το μέσο όρο: 13 γυναίκες κατανάλωναν πάνω από 7 λίτρα την ημέρα. Αυτές ήταν είτε αθλήτριες, είτε έγκυες, είτε ζούσαν σε περιοχή με πολύ ζεστό καιρό. Ομοίως, εννέα άνδρες βρέθηκε ότι κατανάλωναν πάνω από 10 λίτρα την ημέρα. Αυτοί ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι αθλητές.

Τέλος, για κάθε επιπλέον 50 κιλά σωματικού βάρους, η κατανάλωση νερού αυξάνεται κατά 0,7 λίτρα την ημέρα.


Η έρευνα έχει τίτλο ‘Variation in human water turnover associated with environmental and lifestyle factors’ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science στις 24 Νοεμβρίου.

Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: