Αυστρία: Νέα επίθεση ακτιβιστών σε έργο τέχνης του Klimt με μαύρη μπογιά (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Διαμαρτυρήθηκαν για την κλιματική αλλαγή με θύμα ένα αριστούργημα του Klimt
15 Νοεμβρίου 2022 17:09
Αυστρία: Νέα επίθεση ακτιβιστών σε έργο τέχνης του Klimt με μαύρη μπογιά (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Μια ακόμη επίθεση ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή καταγράφηκε σήμερα αυτή τη φορά στην Αυστρία. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ακτιβιστών πήγε στο Μουσείο Leopold της Βιέννης και έριξε μαύρη μπογιά πάνω στον διάσημο πίνακα "Θάνατος και Ζωή" του Gustav Klimt (Γκούσταβ Κλιμτ).

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ομάδα "Letzte Generation" (Τελευταία Γενιά), όπου συμμετέχουν τόσο Αυστριακοί όσο και Γερμανοί ακτιβιστές, ανεβάζοντας μάλιστα στο Twitter την στιγμή της δράσης τους με βίντεο και φωτογραφίες. 

"Σταματήστε την καταστροφή της ανθρωπότητας από την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Οδεύουμε ολοταχώς προς την κλιματική κόλαση" φώναζε ένας εκ των ακτιβιστών λίγο πριν πιαστεί από έναν υπάλληλο του μουσείου. Όπως και στις άλλες επιθέσεις που σημειώθηκαν, ένας από τους δύο άνδρες κόλλησε τα χέρια του πάνω στο έργο, την ώρα που άλλος το βανδάλιζε με αυτό το μαύρο υγρό -πιθανότατα μπογιά. 

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης: 

Οι ακτιβιστές εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία πως σήμερα ήταν ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο Leopold, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Αγίου Λεοπόλδου, μια δράση που ήταν χορηγούμενη από τον αυστριακό πετρελαϊκό όμιλο OMV. 

Toν τελευταίο καιρό πληθαίνουν σε διάφορα σημεία της Ευρώπης ειδικά, αυτές οι ακτιβιστικές ενέργειες με υπαίτιο την Letzte Generation. Στα τέλη Οκτωβρίου μια ομάδα είχε βάλει στο στόχαστρο έναν πίνακα του Κλωντ Μονέ στο μουσείο Barberini στη Γερμανία, πετώντας πουρέ πατάτας. Μέρες πριν από αυτό το περιστατικό τα "Ηλιοτρόπια" του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είχαν δεχθεί επίθεση από ακτιβιστές που πέταξαν ντοματόσουπα πάνω του