Oppenheimer: Ο Nolan εξηγεί γιατί δεν έδειξε ποτέ αυτή τη σκηνή που πολλοί περίμεναν

Απάντησε ευθέως σε ένα από τα παράπονα κάποιων θεατών για την ταινία του
25 Οκτωβρίου 2023 12:23
Oppenheimer: Ο Nolan εξηγεί γιατί δεν έδειξε ποτέ αυτή τη σκηνή που πολλοί περίμεναν

Ο Christopher Nolan έδωσε το παρών σε ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη εκεί όπου ανάμεσα στις ερωτήσεις που δέχθηκε, αποκάλυψε και τους λόγους για τη μία σκηνή που πολύς κόσμος ήθελε να δει, αλλά το "Oppenheimer" απέφυγε να δείξει. 

Αρκετοί κριτικοί αλλά και θεατές που παρακολούθησαν το Oppenheimer ανέφεραν ότι η ταινία θα έπρεπε να δείξει την κτηνωδία που έλαβε χώρα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και τι συνέβη σε όλον εκείνο τον κόσμο, όταν έγινε η ρίψη των ατομικών βομβών τον Αύγουστο του 1945, μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση της Ιαπωνίας έξι μέρες αργότερα. 

Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που δεν έδειξε αυτή τη σκηνή ο Nolan; Όπως αναφέρει ο ίδιος στη συζήτηση που είχαν ο βασικότερος λόγος ήταν επειδή ήθελε να παραμείνει πιστός στα γεγονότα του βιβλίου. Το "“American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer,” που γράφει ο Kai Bird, διηγείται την ιστορία από την οπτική του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και δεν μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες, για αυτό και βλέπουμε τα γεγονότα στην ταινία κυρίως από την πλευρά του Cillian Murphy, αλλά και του Lewis Strauss του Robert Downey Jr.

Όπως εξηγεί ο Nolan χαρακτηριστικά: "Ο J. Robert Oppenheimer βρισκόταν σε κάποιο βαθμό στην ίδια θέση με την υπόλοιπη Αμερική. Άκουσε για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα από το ραδιόφωνο καθώς ο Τρούμαν τον ανακοίνωνε ... αυτό ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που είδα στο βιβλίο ...Ήταν ένα από τα πράγματα που πραγματικά με ώθησαν να αφηγηθώ την ιστορία όσο το δυνατόν πιο υποκειμενικά. Ήθελα να ζήσω τις διαπιστώσεις που υφίσταται μαζί του και να τις δει το κοινό."

Επίσης άλλος ένας λόγος που πήρε την απόφαση ήταν το γεγονός ότι εμπνεύστηκε από τις ταινίες τρόμου, οι οποίες πολλές φορές αφήνουν αθέατες τις χειρότερες σκηνές, κάτι που τις κάνει ακόμη πιο δυνατές στη συνείδηση του θεατή, καθώς τον αφήνει να φανταστεί την κατάληξη.

Και νομίζω ... σε μεγάλο βαθμό αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκε το κοινό. Ως σκηνοθέτης ... κάνεις ορισμένες επιλογές και πρέπει να τις κάνεις όσο πιο έντονα και αποφασιστικά γίνεται και να καταστήσεις τις προθέσεις σου όσο πιο σαφείς γίνεται. Αλλά μόλις η ταινία βγει στον κόσμο, εναπόκειται στο κοινό να την κάνει ό,τι θέλει και να αποκομίσει την εμπειρία που θέλει". - Chris Nolan

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει διαθέσιμο το Oppenheimer για να το δείτε από την άνεση του σπιτιού σας, σε ψηφιακή η 4K Blu-Ray/ DVD μορφή. 

Η ταινία ολοκλήρωσε την box office διαδρομή της με εισπράξεις άνω των $945 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί επίτευγμα για ένα βιογραφικό φιλμ διάρκειας 3 ωρών και R-rated (ακατάλληλο για ανηλίκους). Κατάφερε να γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά βιογραφική ταινία όλων των εποχών, σπάζοντας το ρεκόρ του "Bohemian Rhapsody".

Θεωρείται ως ένα από τα φαβορί της κούρσας των Βραβείων Όσκαρ του 2024 σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες όπως Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού, Β' Ανδρικού, Β' Γυναικείου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μοντάζ, Ειδικών Εφέ, Ήχου, Soundtrack και Φωτογραφίας. 

Το εκπληκτικό και all-star cast του Oppenheimer περιλαμβάνει ονόματα όπως: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.