Ο Nolan δεν είναι fan των CGI - Οι αριθμοί που τα λένε όλα για το Oppenheimer και τις ταινίες του

Αποδεικνύοντας ότι το Oppenheimer έχει πολύ λίγα ειδικά εφέ
27 Αυγούστου 2023 11:13
Ο Nolan δεν είναι fan των CGI - Οι αριθμοί που τα λένε όλα για το Oppenheimer και τις ταινίες του

Εδώ και καιρό ο Christopher Nolan διατυμπάνιζε στις συνεντεύξεις του ότι κατάφεραν με πρακτικά εφέ και καθόλου CGI να αναπαραστήσουν την δοκιμή της ατομικής βόμβας στο Oppenheimer, με τον ίδιο να τονίζει κιόλας ότι η ταινία έχει τα λιγότερα δυνατά καρέ VFX. 

Λοιπόν, τώρα έρχεται ένα γράφημα που αποκαλύπτει ακριβώς αυτή την εικόνα και ρίχνει φως στο γεγονός ότι ο Nolan δεν είναι καθόλου fan των CGI παρά μόνο εκεί όπου είναι αναγκαία. Άλλωστε σε τέτοιες παραγωγές CGI εφέ χρειάζονται σε διάφορες σκηνές όπως το να καλύψουν κάποιο σκηνικό στο background ή να σβήσουν κάποιες ατέλειες ή να προσθέσουν κάτι στην εικόνα. Όχι όμως για παράδειγμα στο επίπεδο άλλων blockbuster ταινιών που μέχρι και οι εκρήξεις είναι φτιαγμένες στον υπολογιστή. 

Μάλιστα ο βραβευμένος με Όσκαρ επικεφαλής των VFX της ταινίας, Andrew Jackson, τόνισε μιλώντας στο THR ότι "Ο Νόλαν δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει προσομοιώσεις πυρηνικής έκρηξης από CG. Ήθελε να είναι στη λογική εκείνης της εποχής της ταινίας ... χρησιμοποιώντας πρακτικά κινηματογραφικά στοιχεία για να αφηγηθεί αυτή την ιστορία". Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δε γίνεται μια ταινία να μην έχει καθόλου ειδικά εφέ: "Πολύς κόσμος το εξέλαβε αυτό σαν να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου οπτικά εφέ, κάτι που σαφώς δεν ισχύει. Τα οπτικά εφέ περιλαμβάνουν πάρα πολλά πράγματα, από εικόνες που δημιουργήθηκαν σε υπολογιστή και ειδικά εφέ "εντός της κάμερας" που έγιναν στο πλατό."

Εκεί είναι όπου αποκάλυψε ότι το Oppenheimer που σαρώνει σε εισπράξεις παγκοσμίως, διαθέτει "μόλις" 200 καρέ με VFX (ειδικά εφέ). Έτσι το Culture Crave έφτιαξε ένα όμορφο γραφικό που αποκαλύπτει και πως συγκρίνεται η παραγωγή της ταινίας Oppenheimer με την υπόλοιπη φιλμογραφία του και πράγματι είναι η ταινία που διαθέτει τα λιγότερα από όλες. Πρωταθλητές με διαφορά είναι το The Dark Knight και το Interstellar με 700 καρέ VFX. 

Oppenheimer: YouTuber αναπαριστά την πυρηνική έκρηξη της ταινίας χωρίς τρελό budget και CGI

Η περίληψη της ταινίας αναφέρει: "Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, το Οπενχάιμερ είναι ένα επικό θρίλερ που σπρώχνει το κοινό στο παράδοξο του αινιγματικού ανθρώπου που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει."

Το εκπληκτικό και all-star cast του Oppenheimer περιλαμβάνει ονόματα όπως: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Το Oppenheimer προβάλλεται ήδη στους ελληνικούς κινηματογράφους.