Πελαγωμένος ήταν ο Joaquin Phoenix λίγο πριν γίνει “Napoleon“ στην ταινία του Ridley Scott

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε την παρασκηνιακή ιστορία
01 Αυγούστου 2023 13:24
Πελαγωμένος ήταν ο Joaquin Phoenix λίγο πριν γίνει “Napoleon“ στην ταινία του Ridley Scott

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Empire φιγουράρει ένα ειδικό αφιέρωμα για την επερχόμενη και πολυαναμενόμενη ταινία "Napoleon" δια χειρός Ridley Scott, με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix στον ομώνυμο ρόλο του Γάλλου αυτοκράτορα. 

Μέσα από αυτό αποκαλύφθηκαν αρκετές πτυχές της δεύτερης συνεργασίας μεταξύ Σκοτ-Φίνιξ, η οποία ψηνόταν εδώ και πολλά χρόνια μετά την άψογη συνεργασία που είχαν στην πολυβραβευμένη ταινία "Ο Μονομάχος" (Gladiator). Το highlight όμως ήταν η ιστορία που διηγήθηκε ο Ρίντλεϊ Σκοτ για το πώς ο Χοακίν Φίνιξ εμφανίστηκε πελαγωμένος δύο βδομάδες πριν ξεκινήσουν να γράφουν οι κάμερες

"Μου έρχεται και απομένουν δύο βδομάδες για τα γυρίσματα και μου λέει 'Δεν ξέρω τι να κάνω'. Και του λέω 'Ορίστε;' - Δεν ξέρω τι να κάνω. Ω Θεέ μου. Του λέω 'Έλα να καθίσουμε μαζί'. Και καθίσαμε για 10 μέρες, μέχρι να βραδιάσει και το πηγαίναμε σκηνή προς σκηνή. Κατά μία έννοια κάναμε πρόβες. Κυριολεκτικά περνούσαμε μέσα από κάθε λεπτομέρεια της ταινίας." δήλωσε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης του Napoleon. 

Ο Scott αποκάλεσε τον Phoenix ως τον "καλύτερο ηθοποιό των κατεστραμμένων αγαθών", γι' αυτό και ήταν τόσο τέλειος για τον ρόλο του Ναπολέοντα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός δήλωσε ότι δεν ήταν πολύ δύσκολη απόφαση να υπογράψει για άλλη μια ταινία που σκηνοθέτησε ο Σκοτ.

"Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε απλώς μια πολύ νοσταλγική ιδέα να ξαναδουλέψω με τον Ρίντλεϊ", δήλωσε ο Φοίνιξ. "Είχα μια τόσο απίστευτη εμπειρία δουλεύοντας με τον Ρίντλεϊ στον "Μονομάχο" και ήμουν τόσο νέος. Ήταν η πρώτη μου μεγάλη παραγωγή. Πραγματικά λαχταρούσα αυτή την εμπειρία ξανά, ή κάτι παρόμοιο. Με έχει προσεγγίσει για άλλα πράγματα στο παρελθόν, αλλά τίποτα που να αισθάνθηκα ότι θα ήταν τόσο απαιτητικό και για τους δυο μας. Και έτσι μου άρεσε πολύ η ιδέα να μπω σε κάτι με τον Ridley που θα ήταν ανάλογο".

"Ο Χοακίν απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο από το να είναι συμβατικός", δήλωσε ο Σκοτ. "Όχι σκόπιμα, αλλά από διαίσθηση. Αυτό είναι που τον ενεργοποιεί. Αν κάτι τον ενοχλεί, θα σου το πει. Έκανε τον 'Ναπολέοντα' ξεχωριστό με το να θέτει συνεχώς ερωτήματα".

"Με τον Joaquin, μπορούμε να ξαναγράψουμε την καταραμένη ταινία επειδή νιώθει άβολα. Και αυτό συνέβη κατά κάποιο τρόπο με τον 'Ναπολέοντα'", συνέχισε ο σκηνοθέτης. "Ξεδιαλύνουμε την ταινία για να τον βοηθήσουμε να επικεντρωθεί στο ποιος ήταν ο Βοναπάρτης. Έπρεπε να το σεβαστώ αυτό, γιατί αυτά που λέγονταν ήταν απίστευτα εποικοδομητικά. Το έκανε όλο αυτό να γίνει μεγαλύτερο και καλύτερο".

Η περιγραφή της ταινίας αναφέρει: Το Napoleon αποτυπώνει το ανελέητο ταξίδι του Βοναπάρτη στην εξουσία υπό το πρίσμα της εμμονικής, εκρηκτικής σχέσης του με τη μόνη αληθινή του αγάπη, τη Ζοζεφίν, προβάλλοντας τις οραματικές στρατιωτικές και πολιτικές τακτικές του, μέσα από μερικές από τις πιο απαιτητικές και δυναμικές σκηνές μάχης στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μαζί με τους Phoenix και Kirby παίζουν επίσης οι: Vanessa Kirby ως Ζοζεφίν, Tahar Rahim ως Paul Barras, Ben Miles ως Caulaincourt, Ludivine Sagnier ως Theresa Cabarrus, Matthew Needham ως Lucien Bonaparte, Youssef Kerkour ως Marshal Davout, Phil Cornwell ως Sanson ‘The Bourreau,’ Edouard Philipponnat ως Tsar Alexander, Paul Rhys ως Talleyrand, John Hollingworth ως Marshall Ney, Gavin Spokes ως Moulins και Mark Bonnar ως Jean-Andoche Junot.

Τη σκηνοθεσία, όπως προαναφέραμε ανέλαβε ο Scott (The Martian, American Gangster, Black Hawk Down, Gladiator) σε σενάριο του David Scarpa, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο "All the Money in the World".

Το Napoleon θα παίξει στους κινηματογράφους στις 22 Νοεμβρίου και αργότερα θα παίζει και στην streaming υπηρεσία Apple TV+.