Φούντωσαν ξανά οι φήμες για εξαγορά της Square Enix από το PlayStation

Αποκαλύψεις από πρώην στελέχη
26 Ιουλίου 2022 22:13
Φούντωσαν ξανά οι φήμες για εξαγορά της Square Enix από το PlayStation

Νωρίτερα μέσα στο 2022 σας είχαμε ενημερώσει σχετικά με τις φήμες που ήθελαν το PlayStation να ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ολόκληρη τη Square Enix, οι οποίες ειδικότερα έκαναν το γύρο του διαδικτύου μετά την απόφαση του ιαπωνικού κολοσσού να πουλήσει όλα τα δυτικά του στούντιο στην Embracer.

Σε περίπτωση που δε θυμάστε, η κολοσσιαία σουηδική εταιρία απέκτησε την Crystal Dynamics, την Eidos-Montréal και την Square Enix Montréal, καθώς και τα Tomb Raider, Deus Ex, Thief, Legacy of Kain και άλλα IPs για 300 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, το ποσό αυτό είχε φανεί σε πολλούς τότε αρκετά μικρό, μιας και μιλάμε για τρεις AAA ομάδες και μερικά πασίγνωστα IPs που έχουν φτάσει μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τώρα, ο ιδρυτής της Eidos-Montréal έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση, μέσα από μια νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο gamesindustry.biz. Συγκεκριμένα, ο Stephane D'Astous, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το 2013 από το στούντιο, μίλησε σε βάθος για τα διάφορα προβλήματα που οδήγησαν εν τέλει τη Square Enix να ξεφορτωθεί με αυτόν τον τρόπο τις δυτικές της ομάδες.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει στις δηλώσεις του είναι η αναφορά στις φήμες περί εξαγοράς της Square Enix από το PlayStation. Συγκεκριμένα, ο D'Astous ανέφερε:

Αν διαβάσω ανάμεσα από τις γραμμές, η Square Enix Japan δεν ήταν τόσο αφοσιωμένη όσο ελπίζαμε αρχικά. Και υπάρχουν φήμες, προφανώς, ότι με όλες αυτές τις δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών που γίνονται, η Sony θα ήθελε πραγματικά να εντάξει τη Square Enix στο δυναμικό της. Άκουσα φήμες ότι η Sony ενδιαφέρεται πραγματικά για την Square Enix Tokyo, αλλά όχι για τις υπόλοιπες ομάδες. Έτσι, νομίζω ότι ο CEO της Square Enix, Yosuke Matsuda-san, έκανε κάτι σαν πώληση-προφοράς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο D'Astous δεν ξεκαθαρίζει αν οι φήμες αυτές προέρχονται από το διαδίκτυο ή από τις διασυνδέσεις του στη βιομηχανία. Ωστόσο, αν πράγματι οι πληροφορίες του ευσταθούν και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για την πολύ μικρή τιμή πώλησης των δυτικών ομάδων της Square Enix, ενδεχομένως να είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια εξαγορά από το PlayStation.

Η Square φαίνεται, λοιπόν, πως αποχωρίστηκε τα λιγότερο κερδοφόρα τμήματα της επιχείρησής της, για να γίνει ακόμη πιο ελκυστική για τους υποψήφιους αγοραστές.