Οι κερδοσκόποι μεταπωλητές PS5 και Xbox Series X έβγαλαν εκατομμύρια στο eBay

Νέο ρεπορτάζ αποκαλύπτει
16 Δεκεμβρίου 2020 12:26
Οι κερδοσκόποι μεταπωλητές PS5 και Xbox Series X έβγαλαν εκατομμύρια στο eBay

Όπως μάλλον θα έχετε διαπιστώσει, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να βρει κάποιος αυτή τη στιγμή τα PS5 και Xbox Series X, αφού σχεδόν κανένα κατάστημα δεν έχει διαθέσιμο στοκ. Για την κατάσταση αυτή παγκοσμίως ευθύνονται ως ένα βαθμό και οι διάφορες ομάδες κερδοσκόπων μεταπωλητών. Για παράδειγμα, η ομάδα CrepChiefNotify είχε εξασφαλίσει πάνω από 3500 κονσόλες, τις οποίες πούλησε μετά σε πλατφόρμες όπως το eBay με μεγάλο ‘καπέλο’ στην τιμή.

Μέχρι τώρα δε γνωρίζαμε την έκταση του προβλήματος, ωστόσο το ρεπορτάζ των ιστοσελίδων Dev και Tom’s Hardware έρχεται να αποκαλύψει την αποκαρδιωτική πραγματικότητα. Αναλυτικότερα, εξετάζοντας τα δεδομένα του eBay, διαπιστώθηκε πόσες κονσόλες έχουν πουληθεί από τους κερδοσκόπους και πόσα χρήματα έχουν βγάλει.

Η πιο περιζήτητη κονσόλα ήταν το PlayStation 5. Κανονικά, η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης για την έκδοση με ικανότητα ανάγνωσης δίσκων ανέρχεται στα €499. Στο eBay η μέση τιμή διαμορφώνεται, ωστόσο, λίγο πάνω από τα $1000. Το ίδιο συμβαίνει και με το PlayStation 5 Digital Edition που κανονικά πωλείται στα καταστήματα έναντι €399, αλλά η μέση τιμή του στο eBay είναι τα $937. Στην πλευρά του Xbox, τα Series X και Series S έχουν προτεινόμενες τιμές τα €509,99 και τα €309,99 αντίστοιχα. Αν κάποιος επιχειρήσει να αγοράσει κονσόλα από το eBay θα χρειαστεί τελικά $865 στην πρώτη περίπτωση και $469 στη δεύτερη.

Περνώντας τώρα στα νούμερα, μέσα στον προηγούμενο μήνα, πουλήθηκαν πάνω από 25.000 κανονικά PS5, 23.000 Xbox Series X, 7.300 PS5 Digital Edition και 6.8000 Xbox Series S στο eBay. Κάνοντας τα μαθηματικά με τις παραπάνω τιμές, αυτό σημαίνει πως οι κερδοσκόποι έβγαλαν $29 εκατομμύρια δολάρια καθαρού κέρδους, πουλώντας πάνω από 60.000 υπερκοστολογημένες κονσόλες.

Τα νούμερα μπορεί να μοιάζουν τρομακτικά, αλλά είναι μόλις ένα μέρος της ιστορίας. Το eBay δεν είναι η μοναδική πλατφόρμα αγγελιών και αν λάβουμε υπόψη και την τεράστια δημοτικότητα του Facebook Marketplace και άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών, τότε αρχίζει ο πραγματικός "τρόμος".

Ας ελπίσουμε πως το θέμα του στοκ θα επιλυθεί σύντομα, ώστε περισσότεροι gamers να μπορούν να απολαύσουν τις νέες κονσόλες, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις.