Ο επικεφαλής του Xbox καταδικάζει τα console wars – «Μπορούν να με ωθήσουν εκτός βιομηχανίας»

Νέες δηλώσεις από τον Phil Spencer
28 Νοεμβρίου 2020 09:55
Ο επικεφαλής του Xbox καταδικάζει τα console wars – «Μπορούν να με ωθήσουν εκτός βιομηχανίας»

Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο The Verge. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για το ντεμπούτο των Xbox Series X | S, το μέλλον του cloud gaming και πολλά ακόμη θέματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ωστόσο και στην τοξικότητα της gaming βιομηχανίας, η οποία μοιάζει να έχει κορυφωθεί με το ντεμπούτο των νέων κονσολών.

Συγκεκριμένα, το υψηλόβαθμο στέλεχος καταδίκασε τα console wars, επισημαίνοντας πως είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα στην gaming βιομηχανία και ίσως το μοναδικό πρόγραμμα που μπορεί να τον διώξει εκτός κλάδου.

Το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεών του ακολουθεί παρακάτω, μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Για να είμαι ειλικρινής, αγαπώ αυτή τη βιομηχανία, στην οποία βρίσκομαι. Αυτή είναι η δουλειά που αγαπώ. Η γυναίκα μου πάντα μου λέει ότι είναι η μόνη δουλειά την οποία μπορώ να κάνω, αλλά αυτή είναι σίγουρα και η δουλειά που αγαπώ. Ωστόσο, ο οπαδισμός σε αυτή τη βιομηχανία, αν υπήρχε κάτι που θα με έδιωχνε ποτέ, τότε ναι, είναι αυτό, αυτό για το οποίο μιλάς.

Κοιτάζω τη κυκλοφορία ενός προϊόντος, την κυκλοφορία ενός παιχνιδιού και πιστεύω πως είναι από τα πιο γενναία πράγματα που μπορεί μια ομάδα να κάνει. Βγάζει το προϊόν της εκεί έξω, αναλύεται, ψειρίζεται και δοκιμάζεται. Δε μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Είναι ένα άψυχο αντικείμενο. Και δε μπορείς να πας στο διαδίκτυο και να το υπερασπιστείς. Το έχουμε δει πάρα πολλές φορές και δε δουλεύει ποτέ.

Όταν μια ομάδα κυκλοφορεί κάτι στην αγορά για το ‘διαλύσει’ ο κόσμος στο διαδίκτυο - αυτό ακριβώς είναι το πιο γενναίο πράγμα που μπορεί να κάνει. Δεν πρόκειται ποτέ να σταθώ ενάντια σε οποιαδήποτε δημιουργική ομάδα για να μην τα πάει καλά, απλά επειδή έχω ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Δεν είναι μέσα μου. Δε νομίζω ότι μας βοηθάει μακροπρόθεσμα στη βιομηχανία.

Ειδικά στο χώρο των κονσολών, υπάρχει ένας ‘πυρήνας του πυρήνα’ που νομίζω ότι έχει φτάσει στο καταστροφικό επίπεδο του: "Θέλω πραγματικά να αποτύχει αυτό, ώστε το πράγμα που αγόρασα εγώ να πετύχει." Και αυτό συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Δεν λέω ότι είναι μόνο ο κόσμος που θέλει να καταστραφεί το Xbox και πως όλοι όσοι αγαπούν το Xbox είναι πάντα εντελώς φιλόξενοι σε όλα τα πράγματα του PlayStation. Έχω ξαναπεί ότι το βρίσκω δυσάρεστο όλο αυτό, αλλά ίσως να το θέτω και πολύ κομψά. Το απεχθάνομαι πραγματικά. Δε νομίζω ότι πρέπει να δούμε τους άλλους να αποτυγχάνουν για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Είμαστε στον τομέα της ψυχαγωγίας. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής που έχουμε είναι η απάθεια για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα παιχνίδια που δημιουργούμε.

Το βλέπουμε αυτό σήμερα. Όλοι πάνε καλά στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή, ως επί το πλείστον χάρη στην καραντίνα και την αύξηση που έχει φέρει. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε ως βιομηχανία. Το έχουμε κάνει με πράγματα όπως το cross-play και άλλες ενέργειες που σπάνε κάποια κατεστημένα. Υπάρχει, όμως, ένας πυρήνας που μισεί πραγματικά το άλλο καταναλωτικό προϊόν. Αυτό είναι αποκρουστικό για μένα. Και πάλι, ίσως αυτή η λέξη να είναι πολύ ‘ελαφριά’.

Για μένα, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα της βιομηχανία μας.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη της συνέντευξη του Phil Spencer πατώντας εδώ.