Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βιντεοπαιχνίδια ωφελούν την ψυχική υγεία

Απευθείας από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
16 Νοεμβρίου 2020 17:35
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βιντεοπαιχνίδια ωφελούν την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πάνω σε πραγματικά gameplay δεδομένα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι τα παιχνίδια ωφελούν στην ψυχική υγεία.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε πάνω σε παίκτες του Animal Crossing και του Plants vs. Zombies, έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν περισσότερο, είχαν την τάση να είναι πιο χαρούμενοι και να νιώθουν ευημερία,  γεγονός που έρχεται σε κόντρα με παλαιότερες αναφορές που έλεγαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία. Βασικός παράγοντας της μελέτης είναι πως πρόκειται για την πρώτη που έγινε με πραγματικά δεδομένα χρόνου ενασχόλησης, χάρη στη δυνατότητά τους να συνδέονται στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπόρεσε να συνδέσει ψυχολογικά ερωτηματολόγια με αληθινά αρχεία και συνεπώς πιο αξιόπιστα και ρεαλιστικά αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του project, Andrew Przybylski, μιλώντας για το θέμα δήλωσε:

Η μελέτη αυτή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε καλύτερα τα παιχνίδια ως δραστηριότητα αναψυχής. Αυτό που καταλάβαμε είναι πως εκείνοι που έπαιζαν 4 ώρες την ημέρα Animal Crossing ήταν πολύ πιο χαρούμενοι. Κι αυτό ακριβώς είναι που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα σε σχέση με παλαιότερες μελέτες, οι οποίες βασίζονταν σε αόριστα στοιχεία. Είμαι σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα, θα είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέα αξιόπιστα στοιχεία ακόμα και για την τοξικότητα.

Δεδομένου ότι το δείγμα της έρευνας βασίστηκε σε δυο παιχνίδια τα οποία είναι για όλες τις ηλικίες, ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερες πτυχές στα βιντεοπαιχνίδια που είναι λιγότερο υγιείς ως προς την ψυχική υγεία. Η στάση που έχει κάποιος παίζοντας, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψυχικό αντίκτυπο ενός άλλου παίκτη ή ακόμα και του ίδιου. Αυτό σημαίνει, ότι η «εγγενής» απόλαυση του να παίζει κάποιος ένα βιντεοπαιχνίδι επειδή είναι διασκεδαστικό και κάνει καλό στη ψυχική του υγεία, πολλές φορές να μη συμπίπτει με τον «εξωγενή» παράγοντα της συμπεριφοράς που πιθανώς καταλήγει στη τοξικότητα.

Τέλος, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η περαιτέρω μελέτη θα εισαγάγει επιπλέον ένα ασφαλέστερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την έννοια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια και γενικά τους όποιους κινδύνους της online ψηφιακής διασκέδασης.