Διέρρευσαν -μάλλον- τα specs του PS5 | Ποιες οι πιθανότητες να είναι αληθινά;

Το Digital Foundry αναλύει
30 Δεκεμβρίου 2019 23:13
Διέρρευσαν -μάλλον- τα specs του PS5 | Ποιες οι πιθανότητες να είναι αληθινά;

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει μια διαρροή σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές των κονσολών επόμενης γενιάς, τα PlayStation 5 και Xbox Series X. Πρόσφατα το έμπιστο δημοσιογραφικό μέσο Windows Central είχε διαρρεύσει τις τεχνικές προδιαγραφές της κονσόλας της Microsoft, η οποία αναμένεται να έχει περίπου 12 Teraflops επεξεργαστικής ισχύς. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις τεχνικές προδιαγραφές του PlayStation 5. Αυτό έρχεται να αλλάξει τώρα.

Αναλυτικότερα όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο όταν ένας χρήστης ανακάλυψε στη βάση των benchmarks του 3DMark δεδομένα από τις αρχικές δοκιμές ενός νέου gaming επεξεργαστή από την AMD, με κωδική ονομασία 'Gonzalo'. Εκτός απροόπτου πρόκειται για τον ακόμα υπό ανάπτυξη APU που θα αξιοποιεί το PlayStation 5.

Τις τελευταίες ώρες ωστόσο ήρθαν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες από δοκιμές της AMD σχετικά με την GPU της κονσόλας. Η διαρροή πραγματοποιήθηκε μέσα από το GitHub και περιλαμβάνει και λίγες πληροφορίες για το Xbox Series X. Το Digital Foundry έψαξε τη διαρροή και διασταυρώνοντας τις πηγές κατέληξε πως εκτός απρόοπτου μιλάμε για πραγματικά δεδομένα της AMD.

Με βάση τη διαρροή, λοιπόν, οι τεχνικές προδιαγραφές των PlayStation 5 και Xbox Series X έχουν ως εξής:

Κονσόλα

PlayStation 5

Xbox Series X

CPU

8 Zen 2 πυρήνες με SMT - Αδιευκρίνιστο clock speed

8 Zen 2 πυρήνες με SMT - Αδιευκρίνιστο clock speed

GPU

36 custom Navi compute units στα 2000MHz

56 custom Navi compute units στα approx 1700MHz

GPU Teraflops

9.2

12

RAM

GDDR6 στα 448GB/s (Ενδεχομένως 512GB/s) - Αδιευκρίνιστο μέγεθος

GDDR6 στα 560GB/s - Αδιευκρίνιστο μέγεθος

 

Προφανώς και το Digital Foundry δε γνωρίζει τα τελικά specs των δύο κονσολών και προειδοποιεί πως η εν λόγω διαρροή ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις κονσόλες που θα φτάσουν στα χέρια των παικτών. Εξάλλου πρόκειται για δεδομένα δοκιμών μη-τελικού hardware που αναρτήθηκαν περίπου επτά μήνες πριν. Και οι δύο κονσόλες είναι υπό ανάπτυξη οπότε τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει ήδη ή να αλλάξουν μέχρι την τελική κυκλοφορία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός τόσο σύνθετου επεξεργαστή όπως αυτού που θα βρίσκεται στο PlayStation είναι υπόθεση πολλών χρόνων και οι αλλαγές τελευταίας στιγμής δεν είναι ούτε συνηθισμένες ούτε φτηνές. Εφόσον μιλάμε επομένως για πραγματικά δεδομένα της AMD, ίσως έχουμε μια πρώτη ένδειξη για την απόδοση της κονσόλας της Sony.

Η νέα αυτή διαρροή δεν περιλάμβανε νέες πληροφορίες για τον CPU του PS5. Μάθαμε όμως πως η GPU του θα έχει 36 Compute Units χρονισμένα στα 2.0GHz που αντιστοιχούν σε 9.2 Teraflops επεξεργαστικής ισχύς. Παράλληλα μάθαμε πως η κονσόλα θα κάνει χρήση GDDR6 μνήμης με bandwidth 448GB/s ή ακόμα και 512GB/s όπως δείχνουν άλλες δοκιμές. Μάλιστα, η AMD και η Sony φαίνεται πως έχουν αναπτύξει και μια μέθοδο για hardware backwards compatibility και αυτός είναι ο τρόπος που το μέσο κατάφερε να διασταυρώσει πως πρόκειται για τον επεξεργαστή του PS5.

Όσον αφορά το Xbox Series X, οι πληροφορίες είναι πολύ λιγότερες στη συγκεκριμένη διαρροή, οπότε πρέπει ξανά να τονίσουμε πως ίσως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανεξαρτήτως, επισημαίνεται πως η GPU του Series X θα έχει 56 compute units, τα οποία θα πρέπει να είναι χρονισμένα στα 1.7Ghz για να αποδώσουν 12 Teraflops. Το bandwidth της μνήμης φαίνεται πως ανέρχεται στα 560GB/s.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό βίντεο του Digital Foundry για περισσότερες λεπτομέρειες. Να τονίσουμε ξανά πως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα για την ώρα ούτε από τη Sony, ούτε από τη Microsoft.