Το Xbox Series S φαίνεται πως κάνει τελικά καλό στο Xbox Series X και το PS5

Σύμφωνα με δηλώσεις developers
10 Νοεμβρίου 2023 23:57
Το Xbox Series S φαίνεται πως κάνει τελικά καλό στο Xbox Series X και το PS5

Από τη στιγμή που η Microsoft ανακοίνωσε τη στρατηγική της να κυκλοφορήσει δύο κονσόλες αυτή τη γενιά, το ισχυρότερο Xbox Series X που προορίζεται για 4K Gaming και το πιο προσιτό και μικρό Xbox Series S, έχουν ακουστεί παρά πολλές απόψεις. Πολλοί θεωρούν ότι κρατά πίσω τη γενιά, αφού κατά καιρούς έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια developers μεγάλων ομάδων ανάπτυξης, ειδικά για την περιορισμένη μνήμη της κονσόλας.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις που το Xbox Series S βοηθάει εν τέλει τις εκδόσεις των Xbox Series X και PlayStation 5 να αποδίδουν καλύτερα. Συγκεκριμένα, όπως είδαμε να συμβαίνει με το Alan Wake 2, το οποίο είναι σα να απέκτησε Performance Mode στα Series X και PS5 εξαιτίας του optimization που έπρεπε να γίνει για να τρέχει στα 30 FPS στο Xbox Series S, τώρα κάτι παρόμοιο ήρθε να εκφράσει πιο ξεκάθαρα η ταλαντούχα ομάδα Larian Studios.

Ειδικότερα, ο Swen Vincke, ένας developer του στούντιο, έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας μερικά γραφήματα που δείχνουν τη δουλειά που έχει κάνει το στούντιο για να μειώσει το αποτύπωμα του παιχνιδιού στη μνήμη. Η Larian είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το Xbox port τη δυσκολεύει εξαιτίας της περιορισμένης μνήμης στο Xbox Series S, με την έκδοση αυτή να κυκλοφορεί μάλιστα χωρίς split-screen αρχικά.

Τα εν λόγω γραφήματα ξεκινούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, με το παιχνίδι να χρησιμοποιεί τότε λίγο πάνω από 5,2 GB όσον αφορά τη γενική RAM και περίπου 3,5 GB για τη VRAM. Μέχρι τον Νοέμβριο όμως, η Larian τα είχε μειώσει σε 4,7GB και 2,3GB αντίστοιχα. Η μείωση είναι 10% στην πρώτη περίπτωση και 34% (!) όσον αφορά τη VRAM.

Όπως επισήμανε ο Swen, οι βελτιώσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν όλες τις πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει πως κάποια από τα framedrops που υπάρχουν στην έκδοση του PS5 και στο PC, ενδέχεται να εξαλειφθούν χάρη στο Xbox Series S.

Για την ιστορία, το Xbox Series S έρχεται με 10GB μνήμης RAM. Από αυτά, τα 2GB είναι κλειδωμένα αποκλειστικά για το λειτουργικό σύστημα, ενώ τα άλλα 8GB είναι υψηλότερου bandwidth και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο από τους developers.