Τα προβλήματα του LOTR: Gollum δεν είχαν τελειωμό - Αποκαλύφθηκε μια απίστευτη γκάφα του στούντιο

Ρεπορτάζ γερμανικού site ξεσκεπάζει τα εσωτερικά προβλήματα της Daedalic Entertainment
09 Οκτωβρίου 2023 21:01
Τα προβλήματα του LOTR: Gollum δεν είχαν τελειωμό - Αποκαλύφθηκε μια απίστευτη γκάφα του στούντιο

Το προβληματικό λανσάρισμα του Lord of the Rings: Gollum που δικαίως η κοινότητα το κατασπάραξε για τα αμέτρητα τεχνικά -και όχι μόνο- προβλήματά του, βαραίνει ακόμη την εταιρία ανάπτυξης, Daedalic Entertainment. Τώρα, ένα νέο ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου Game Two ξεσκεπάζει το παρασκήνιο των προβλημάτων στην Daedalic μέσω συνεντεύξεων από 32 πρώην και νυν εργαζόμενους στην εταιρία. 

Πολλά από τα προβλήματα, όπως αναφέρει το Game Two, προήλθαν από την απειρία της Daedalic σε είδη παιχνιδιών πέραν των point-and-click adventures για τα οποία ήταν γνωστή και έτσι το στούντιο δεν κατάφερε να προσλάβει το κατάλληλο έμπειρο προσωπικό σε AAA action παιχνίδια.

Το χαμηλό του budget έπαιξε ρόλο επίσης, καθώς όπως δήλωσε η Daedalic στο μέσο, η ανάπτυξή του έγινε με κόστος €15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των AAA παιχνιδιών. Από την πλευρά της η Daedalic προσπάθησε να αποκτήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση όμως απέτυχε πολλές φορές, λόγω του ότι η τότε ιδιοκτήτρια εταιρία Bastei Lübbe "αμφισβήτησε δημοσίως" την εταιρεία.

Φυσικά, το φαινόμενο του "crunch" δηλαδή των υπερωριών παρατηρήθηκε και στην Daedalic, όντας ένα φαινόμενο που επικρατεί στη βιομηχανία και πολλά δημοσιεύματα στο παρελθόν έχουν θίξει. Το "ζουμερό" highlight των αποκαλύψεων όμως έρχεται από την marketing ομάδα του "Gollum" παιχνιδιού. 

Παρόλο που η διαφημίσεις του το προμόταραν σαν μια ΑΑΑ κυκλοφορία, το Lord of the Rings: Gollum κάθε άλλο παρά ΑΑΑ ήταν. Το μέσο υποστηρίζει ότι το προσωπικό του marketing τμήματος εργαζόταν στο πώς να "περιορίσει τη ζημιά" από την επικείμενη κυκλοφορία του. Η κλίμακα του παιχνιδιού είχε διογκωθεί τόσο που δεν είχε αρκετό εργατικό δυναμικό για να εφαρμοστούν καταλλήλως πολλά από τα συστήματά του. 

Η Daedalic προσθέτει στο ρεπορτάζ την εξής δήλωση: "Ο παράγοντας του χρόνου έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς η άδεια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είχε χρονικό όριο λήξης.

Το αποκορύφωμα έρχεται από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το ανακοινωθέν της Daedalic που ζητούσε συγγνώμη για την ποιότητα του Gollum, αμέσως μετά το λανσάρισμά του, γράφτηκε με το ChatGPT. Αυτό ίσως και να προδόθηκε από την περίφημη γκάφα που υπάρχει με το ορθογραφικό στον τίτλο του παιχνιδιού. Οι ανώνυμες πηγές μεταφέρουν ότι η ανακοίνωση γράφτηκε και ανέβηκε στους λογαριασμούς της Daedalic, από την Nacon -ιδιοκτήτρια εταιρία της- χωρίς καν να εγκριθεί. 

Πλέον η Daedalic έχει διαλυθεί, συρρικνωθεί και εστιάζει πλέον στην έκδοση παιχνιδιών και τη διανομή τους, έχοντας αποχωρήσει από το τομέα του development, ενώ ακύρωσε και ένα δεύτερο Lord of the Rings παιχνίδι που ετοίμαζε με κωδική ονομασία "It's Magic".