Πρώην αφεντικό PlayStation: Θεωρεί ότι είναι απειλή για το gaming εταιρίες όπως Netflix και Google

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Shawn Layden
05 Σεπτεμβρίου 2023 10:59
Πρώην αφεντικό PlayStation: Θεωρεί ότι είναι απειλή για το gaming εταιρίες όπως Netflix και Google

O Shawn Layden αποτέλεσε στο παρελθόν αφεντικό του PlayStation Αμερικής, αλλά και πρόεδρος των Sony Worldwide Studios μέχρι την αποχώρησή του από την εταιρία το 2019. 

Στο πλαίσιο του GamesIndustry.biz Investment Summit, ο Layden έδωσε το παρόν και μίλησε για την κατάσταση της gaming βιομηχανίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς των Apple και Google, αλλά και του Netflix από την streaming αγορά, που θέλουν να εισβάλλουν σε αυτή. 

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τους χαρακτηρίσει και σαν "τους βαρβάρους προ των πυλών". "Αυτή την στιγμή βλέπουμε όλους τους μεγάλους παίκτες να λένε "Το gaming; Πόσα δισεκατομμύρια δολάρια φέρνει το χρόνο; Θέλω ένα κομμάτι του. Και έτσι έχουμε τη Google, το Netflix, την Apple και την Amazon να προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι και να διαταράξουν την βιομηχανία μας." είπε χαρακτηριστικά. 

 Έφερε ως παράδειγμα την κίνηση της Apple που αναστάτωσε τη μουσική βιομηχανία όταν πουλούσε τραγούδια με κόστος €0.99 στο iTunes και όταν το Netflix ως streaming πλατφόρμα είχε ένα μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στην παραδοσιακή κινηματογραφική βιομηχανία. Δήλωσε επίσης ότι "Ελπίζω το gaming να είναι ο πρώτος κλάδος που θα αναστατωθούμε μόνοι μας. Ένας κλάδος που δε θα χρειάζεται μια Google ή μια Amazon να ανατρέχει τις ισορροπίες. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να δούμε αυτές τις αλλαγές να έρχονται και να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Layden, που από τον Σεπτέμβριο του 2022 εργάζεται ως στρατηγικός σύμβουλος στον κινεζικό κολοσσό Tencent, ανέφερε μερικές ακόμη μεγάλες απειλές για την βιομηχανία. Μία είναι η ρευστοποίηση που μπορεί να γίνει "εχθρός της δημιουργικότητας" και η άλλη είναι το ολοένα αυξανόμενο κόστος της ανάπτυξης παιχνιδιών που βλέπει ως "υπαρξιακή απειλή".