Ο πρώην επικεφαλής του PlayStation εξηγεί το πρόβλημα των αποκλειστικών παιχνιδιών

Νέες δηλώσεις από τον Shawn Layden
09 Μαρτίου 2024 22:45
Ο πρώην επικεφαλής του PlayStation εξηγεί το πρόβλημα των αποκλειστικών παιχνιδιών

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πρώτο θέμα συζήτησης στην gaming βιομηχανία το μέλλον των αποκλειστικών κυκλοφορίων. Συγκεκριμένα, είδαμε την Microsoft να φέρνει αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox από εσωτερικές της ομάδες στο Switch και στο PlayStation. Παράλληλα, η Sony κυκλοφόρησε ταυτόχρονα μια μεγάλη αποκλειστικότητα του PS5 και στο PC, ανακοινώνοντας εν τω μεταξύ ακόμη περισσότερες μεταφορές αγαπημένων της τίτλων για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τώρα, το δικό του λιθαράκι σε αυτή τη συζήτηση ήρθε να βάλει ο Shawn Layden, ο οποίος εγαζόταν για 30 χρόνια στο PlayStation και ήταν μάλιστα και επικεφαλής της SIE America για ένα διάστημα, όπως και υπεύθυνος των Worldwide Studios.

Μιλώντας, λοιπόν, στο GamesBeat, ο πρώην επικεφαλής του PlayStation εξήγησε ότι η αποκλειστική διάθεση ενός παιχνιδιού σε μια μόνο πλατφόρμα είναι μεγάλο πρόβλημα όταν το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα σημερινά δυσθεώρητα επίπεδα.

"Όταν το κόστος ενός παιχνιδιού ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια, η αποκλειστικότητα είναι η αχίλλειος πτέρνα σου. Μειώνει την απευθυνόμενη αγορά. Ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στον κόσμο των live service παιχνιδιών ή των free-to-play. Μια άλλη πλατφόρμα είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος να κάνεις μεγαλύτερο το χωνί, να φέρεις περισσότερους ανθρώπους μέσα.

Στον κόσμο των free-to-play, όπως γνωρίζουμε, το 95% των ανθρώπων δεν θα ξοδέψει ποτέ ούτε δεκάρα. Η επιχείρηση έχει να κάνει με το conversion. Πρέπει να βελτιώσετε αυτές τις πιθανότητές σας λοιπόν, κάνοντας μεγαλύτερο το χωνί. Το Helldivers 2 το έδειξε αυτό για το PlayStation, το οποίο ταυτόχρονα βγήκε και για PC. Έκανε μεγαλύτερο αυτό το χωνί. Έφερε περισσότερους ανθρώπους μέσα".

Ο Layden, βέβαια, εξήγησε ότι με τα signle player παιχνίδια δεν υπάρχει η ίδια πίεση να κυκλοφορήσουν σε πολλαπλές πλατφόρμες. Ωστόσο, επισήμανε ότι αν το budget αγγίζει τα 250 εκατομμύρια δολάρια και πάλι οι εταιρίες θέλουν να πουλάνε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και αν πρόκειται για μόλις 10% περισσότερους. Πάνω σε αυτό, πρόσθεσε:

"Η παγκόσμια εγκατεστημένη βάση για τις κονσόλες - αν ανατρέξετε στο PS1 και όλα τα υπόλοιπα, όπου και αν το δείτε, το άθροισμα των κονσολών που υπάρχει εκεί έξω δεν ξεπερνά ποτέ τα 250 εκατομμύρια. Απλά δεν τα ξεπερνάει.

Τα δολάρια έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αλλά το βλέπω αυτό και βλέπω ότι απλά παίρνουμε περισσότερα χρήματα από τους ίδιους ανθρώπους. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έκανε πολλές εταιρείες να επενδύσουν υπερβολικά. Κοιτάξτε τα νούμερά μας, ανεβαίνουν! Πρέπει να κυνηγήσουμε αυτόν τον πύραυλο!"

Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συνέντευξη πατώντας εδώ.