Πρώην αφεντικό PlayStation: Οι PS5 τίτλοι θα κοστίζουν $200 εκατομμύρια για να φτιαχτούν

Νέα προειδοποίηση από τον Shawn Layden
06 Σεπτεμβρίου 2021 12:21
Πρώην αφεντικό PlayStation: Οι PS5 τίτλοι θα κοστίζουν $200 εκατομμύρια για να φτιαχτούν

Πρόσφατα, ο πρώην επικεφαλής των PlayStation Studios, Shawn Layden, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Bloomberg. Στο πλαίσιο αυτό, ο Layden προειδοποίησε για μια ακόμη φορά πως η πορεία της AAA gaming αγοράς, με τα κόστη παραγωγής να γιγαντώνονται διαρκώς, δεν θα είναι βιώσιμη.

Συγκεκριμένα, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε πως μέχρι το 2019 που οι παραγωγές του PlayStation ήταν υπό την επίβλεψή του, τα κόστη παραγωγής έφταναν μέχρι και τα $100 εκατομμύρια για κάθε παιχνίδι. Πλέον ο Layden προβλέπει πως το κόστος ανάπτυξης ενός μεγάλου AAA παιχνιδιού στη γενιά του PS5 θα φτάσει τα $200 εκατομμύρια και το νούμερο αυτό συνεχώς θα αυξάνεται.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, οι μεγάλες εταιρίες του χώρου θα αντισταθμίσουν το μεγάλο ρίσκο να αποτύχει μια τέτοια παραγωγή, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους σε πιο ‘σίγουρους’ τίτλους, όπως είναι τα sequels. Μάλιστα, ο Layden σχολίασε τους μεγάλους publishers που κυνηγούν τις τάσεις, λέγοντας:

Αυτό που συμβαίνει είναι πως καταλήγεις με τρείς ή τέσσερις κατηγορίες παιχνιδιών που συνεχίζουν να υπάρχουν και η ποικιλία περιθωριοποιείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Bloomberg ρώτησε τον Layden ποιος ήταν ο δικός του ρόλος στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, όσο ήταν ακόμη στο PlayStation, αφού κατά τη θητεία του είδαμε γιγαντιαίες παραγωγές από τη Sony, όπως τα Uncharted 4, Horizon Zero Dawn, God of War και Marvel's Spider-Man. Η απάντησή του ήταν η εξής:

Νομίζω πως η συνεισφορά μου ήταν στο να δείξω στον κόσμο πως μοιάζει το εκπληκτικό gameplay.

Αυτή τη στιγμή, τα PlayStation Studios πράγματι αναπτύσσουν διάφορα sequels, όπως για παράδειγμα το Gran Turismo 7, το Horizon Forbidden West και το επόμενο God of War, ωστόσο η εταιρία ετοιμάζει και νέα IPs, όπως αυτό της ομάδας του Days Gone. Τα σχέδιά της για το μέλλον αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρα αυτή την Πέμπτη, αφού θα δούμε ζωντανά το μεγάλο PlayStation Showcase 2021 σόου της.