H Microsoft πουλάει στην Ubisoft τα game streaming δικαιώματα των τίτλων της Activision

Σκοπός είναι να πάρει την έγκριση της βρετανικής CMA η οποία βάζει νέο εμπόδιο στην έγκριση του deal-μαμούθ
22 Αυγούστου 2023 15:58
H Microsoft πουλάει στην Ubisoft τα game streaming δικαιώματα των τίτλων της Activision

Αλλάζουν οι όροι της συμφωνίας της εξαγοράς της Activision-Blizzard από τη Microsoft καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός θέλει πάση θυσία να ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο που εμφανίστηκε στο διάβα του για να εγκριθεί το deal-μαμούθ των $69 δισεκατομμυρίων. 

Πώς σκοπεύει να το επιτύχει αυτό; Πουλώντας τα game streaming δικαιώματα των παιχνιδιών της Activision Blizzard στην γαλλική Ubisoft για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτή η σημαντική αλλαγή στα πλάνα της Microsoft είναι αναγκαία και τονίζει την επιθυμία της να τελειώνει το σήριαλ της εξαγοράς αυτής, που τραβάει εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Με αυτή την κίνηση η Microsoft επιθυμεί να ξεπεράσει το νέο εμπόδιο που της έστησε η βρετανική επιτροπή CMA και να πάρει το "πράσινο φως" στην αγορά της Μ. Βρετανίας. 

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι το Xbox δε θα κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα streaming των παιχνιδιών της Activision Blizzard, όπως τον γίγαντα που ακούσει στο όνομα Call of Duty. 

"Για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της προτεινόμενης εξαγοράς σχετικά με το streaming παιχνιδιών στο cloud που διατυπώθηκαν από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναδιαρθρώνουμε τη συμφωνία ώστε να αποκτήσουμε ένα στενότερο σύνολο δικαιωμάτων", λέει ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith. "Αυτό περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας συμφωνίας με ισχύ από την ολοκλήρωση της συγχώνευσής μας, η οποία μεταβιβάζει τα δικαιώματα streaming στο cloud για όλα τα τρέχοντα και νέα παιχνίδια της Activision Blizzard για PC και κονσόλες που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα 15 χρόνια στην Ubisoft Entertainment SA, έναν κορυφαίο παγκόσμιο εκδότη παιχνιδιών. Τα δικαιώματα αυτά θα ισχύουν στο διηνεκές".

Η Ubisoft με τη σειρά της, ανακοίνωσε τον ερχομό των τίτλων της Activision Blizzard, όπως τα Call of Duty, Diablo 4 και Overwatch 2 στην υπηρεσία Ubisoft+, εφόσον φυσικά εγκριθεί το deal. Ακόμη θα μπορεί πρακτικά να παραχωρεί άδειες χρήσης των παιχνιδιών σε μια σειρά από άλλες υπηρεσίες cloud gaming και συνδρομητικές υπηρεσίες και να πληρώνει τη Microsoft για τα δικαιώματα κάθε τίτλου, μέσω μιας "εφάπαξ πληρωμής" και "μιας επιλογής που υποστηρίζει την τιμολόγηση με βάση τη χρήση".

Ακόμη ο Smith στην ανακοίνωσή του τονίζει εκ μέρους της Microsoft ότι: "Στο πλαίσιο της αναδιαρθρωμένης συμφωνίας, η Microsoft δεν θα είναι σε θέση να κυκλοφορεί τα παιχνίδια της Activision Blizzard αποκλειστικά στη δική της υπηρεσία cloud streaming - Xbox Cloud Gaming - ούτε να ελέγχει αποκλειστικά τους όρους αδειοδότησης των παιχνιδιών της Activision Blizzard για τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες".

Η κίνηση αυτή έφερε την άμεση αντίδραση της CMA η οποία δήλωσε ότι η παλιά συμφωνία της Microsoft δεν υφίσταται πλέον και ότι αυτή η νέα συμφωνία έχει υποβληθεί προς εκ νέου διερεύνηση με καταληκτική ημερομηνία την 18η Οκτωβρίου

"Η CMA επιβεβαίωσε σήμερα ότι η εξαγορά της Activision από τη Microsoft, όπως είχε αρχικά προταθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει", ανέφερε η επικεφαλής της CMA Sarah Cardell σε σημερινή της δήλωση. "Ξεχωριστά, η Microsoft κοινοποίησε μια νέα και αναδιαρθρωμένη συμφωνία, η οποία είναι ουσιαστικά διαφορετική από αυτή που είχε κατατεθεί στο τραπέζι προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας, τα δικαιώματα streaming στο cloud της Activision εκτός του ΕΕΑ θα πωληθούν σε έναν ανταγωνιστή της, την Ubisoft, η οποία θα μπορεί να παραχωρήσει άδεια χρήσης του περιεχομένου της Activision σε οποιονδήποτε πάροχο παιχνιδιών στο cloud. Αυτό θα επιτρέψει στους παίκτες να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια της Activision με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών πολλαπλών παιχνιδιών που βασίζονται στο cloud. Θα εξετάσουμε τώρα αυτή τη συμφωνία στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας Φάσης 1."