Η Valve φαίνεται πως αποκλείει από το Steam παιχνίδια με περιεχόμενο από ΑΙ

Πληροφορίες ότι η Valve έχει λάβει τα μέτρα της
29 Ιουνίου 2023 20:48
Η Valve φαίνεται πως αποκλείει από το Steam παιχνίδια με περιεχόμενο από ΑΙ

Φαίνεται πως η Valve έχει αρχίσει να παίρνει μέτρα ενάντια στο περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί από ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) και απαγορεύει την έκδοση τέτοιων παιχνιδιών στο Steam

Συγκεκριμένα, η Valve επιθυμεί να απαγορεύσει τα παιχνίδια με καλλιτεχνικά assets τα οποία οι developers τους, δεν έχουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το σύνολο των δεδομένων με τα οποία εκπαίδευσαν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να τα δημιουργήσει.  

Μια από τις πρώτες αναφορές τέτοιου περιστατικού έγινε στο Reddit από τον βετεράνο developer, Simon Carless, ο οποίος είχε υποβάλει μια πρώιμη βερσιόν ενός παιχνιδιού στο Steam με αρκετά "προφανέστατα ΑΙ παραγόμενα" assets τα οποία, υποστηρίζει ότι είχε σκοπό να βελτιώσει με το χέρι σε μεταγενέστερη έκδοση. Όταν η Valve του έστειλε την εξήγηση πίσω από το γιατί δεν εγκρίθηκε το παιχνίδι, η εταιρία ανέφερε ότι θα έπρεπε να αποδείξει ότι κατείχε όλα τα απαραίτητα πνευματικά δικαιώματα. 

Μάλιστα, η Valve θα έδινε μια και μόνο ακόμη ευκαιρία στον developer να αφαιρέσει όλο το καλλιτεχνικό ΑΙ περιεχόμενο για το οποίο δεν είχε τα δικαιώματα, πριν υποβάλλει εκ νέου αίτηση για έκδοση στο Steam. 

"Δεν μπορούμε να διαθέσουμε παιχνίδια για τα οποία ο προγραμματιστής δεν έχει όλα τα απαραίτητα δικαιώματα", δήλωσε η Valve. "Προς το παρόν, αρνούμαστε να διανείμουμε το παιχνίδι σας, καθώς δεν είναι σαφές αν η υποκείμενη τεχνολογία AI που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των assets έχει επαρκή δικαιώματα στα δεδομένα εκπαίδευσης".

O Simon Carless δήλωσε μπερδεμένος από την απόφαση της Valve να απορρίψει το παιχνίδι του, ειδικά δεδομένης της διαθεσιμότητας ορισμένων τίτλων στην αγορά PC που χρησιμοποιούν σαφώς στοιχεία που δημιουργούνται από AI. 

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το This Girl Does Not Exist, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Cute Pen Games, η οποία το χαρακτηρίζει ως "το πρώτο παιχνίδι του είδους του" λόγω της πλήρους εξάρτησής του από την τεχνητή νοημοσύνη. "Όλα όσα θα δείτε εδώ, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της ιστορίας, των χαρακτήρων, ακόμη και της φωνής, δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη", αναφέρει η περιγραφή του προϊόντος.