Το Netflix στο μάτι του κυκλώνα ξανά για την anime ταινία που σχεδίασε ΑΙ

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media για την δικαιολογία του Netflix
03 Φεβρουαρίου 2023 16:13
Το Netflix στο μάτι του κυκλώνα ξανά για την anime ταινία που σχεδίασε ΑΙ

Αναβρασμός επικρατεί στην anime κοινότητα εξαιτίας του Netflix και της νέας ταινίας του που κυκλοφορεί και σχεδιάστηκε μέσω ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης). 

Ο λόγος για την μικρού μήκους ταινία "Dog and Boy" που δημιούργησε το Wit Studio για λογαριασμό του Netflix Ιαπωνίας, με σκοπό να αποτελέσει μια "πειραματική προσπάθεια για να βοηθηθεί η βιομηχανία των anime, που ταλανίζεται από έλλειψη εργατικών χεριών", όπως λέει στην αρχική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα η παραγωγή της εν λόγω anime ταινίας χρησιμοποίησε ΑΙ για τον σχεδιασμό όλων των σκηνικών και των φόντων της, καθόλη τη διάρκεια των τριών λεπτών. 

Η παραγωγή της ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και τα περιβάλλοντα της σχεδιάστηκαν με τις εντολές και τις οδηγίες ανθρώπων -φυσικά- αλλά τις δημιούργησε η AI. 

Δείτε το trailer του Dog and Boy:

Οι επικριτές αυτής της κίνησης ισχυρίζονται ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα εργατικού δυναμικού στην βιομηχανία των anime, εάν οι animators πληρώνονταν περισσότερο. Αρκετοί χρήστες υποστηρίζουν ότι το Netflix προχώρησε σε αυτή τη μέθοδο, με απώτερο σκοπό να μειώσει τα έξοδα τέτοιων παραγωγών στο εγγύς μέλλον. Το κράξιμο στα social media και ειδικά στο Twitter δεν έχει τελειωμό τα τελευταία 24ωρα ειδικά με τον τρόπο που δόθηκαν τα credits στους δημιουργούς. 

Συγκεκριμένα στους τίτλους τέλους ως Background designers αναφέρεται ως εξής "ΑΙ (+Human)" δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι, κάτι που θεωρήθηκε σαν προσβολή προς όλους τους animators που δούλεψαν στο project. 

Ένας showrunner του Netflix έγραψε: "Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι, παίδες". Ένας AI engineer επίσης κράζει σαρκαστικά το Netflix λέγοντας να του συστήσει σε animators που ψάχνουν για δουλειά, ενώ κατηγόρησε την εταιρεία ότι "δεν ψάχνει πολύ σκληρά".

Θα κλείσουμε το άρθρο με μια δήλωση του Hayao Miyazaki, συνιδρυτή του Studio Ghibli και θρυλικού δημιουργού κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε, όταν του έδειξαν ένα πρόγραμμα animation με ΑΙ: "Δεν θα επιθυμούσα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου καθόλου. Αισθάνομαι έντονα ότι αυτό αποτελεί προσβολή για την ίδια τη ζωή."