Anno 1800 Review - Mια αξιόλογη real-time strategy πρόταση για έμπειρους και νέους

Μια ευπρόσδεκτη προσθήκη για την city building σειρά

Μετά από 6 παιχνίδια στη βασική σειρά και μερικά μικρότερα spin off για mobile και handheld κονσόλες, η Blue Byte επιστρέφει στην ανάπτυξη του Anno, μιας σειρά που έχει εδραιωθεί στους κόλπους των real time strategy ως μία από τις πιο αξιόλογες και ποιοτικές παραγωγές καταφέρνοντας με κάθε κυκλοφορία να διατηρεί τα υψηλά standard που έθεσε από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία το 1998. Το στοίχημα λοιπόν που προσπαθεί να κερδίσει το Anno 1800 είναι να καταφέρει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη, και για αρκετούς σκληροπυρηνική, εμπειρία συγκριτικά με τους προκατόχους του και γιατί αν μη τι άλλο να προσθέσει και ορισμένα ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά που θα οδηγήσουν τη σειρά σε νέα μονοπάτια. Το concept είναι γνωστό από τα προηγούμενα παιχνίδια, ξεκινάτε μία αποικία σε ένα νησί και από εκεί προσπαθείτε να χτίσετε τη μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου.

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα sandbox real time strategy, το Anno 1800 δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα εύκολο και χαλαρωτικό simulation παιχνίδι. Είναι μία βαριά city building εμπειρία, απαιτεί την απόλυτη προσοχή του παίκτη καθώς εμπλέκει κατασκευή πόλεων, εμπόριο και ανταλλαγές πρώτων υλών, πολιτική και οικονομία σε ευρεία κλίμακα. Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που πρέπει να υπολογίσετε όσο το παιχνίδι προχωράει που επιβάλλεται να είστε σε θέση να πάρετε γρήγορα τις σωστές αποφάσεις ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι και να μην σας κουράσει από ένα σημείο και μετά. Το “Βικτωριανό” campaign του παιχνιδιού αν και δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο από άποψη ιστορίας λειτουργεί ως ένα tutorial που θα σας μάθει σταδιακά και με δομημένο τρόπο όλες τις πτυχές του, από το πώς να διαχειρίζεστε την εσωτερική πολιτική του νησιού σας μέχρι πως θα εξευρενήσετε και θα αποικήσετε άλλα νησιά ώστε να βρείτε ύλες που δεν παράγετε στο δικό σας νησί.

Το να ξεκινήσετε σε ένα νησί από το μηδέν ώστε να χτίσετε την πρώτη αποικία βασίζεται σε ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα, καθώς ξεκινάτε με ένα κεφάλαιο το οποίο είναι αρκετά δελεαστικό να το ξοδέψετε από νωρίς χτίζοντας πολλά κτήρια. Αυτό είναι μία προσέγγιση που γρήγορα θα σας τιμωρήσει, καθώς οι ζημιές που θα αρχίσουν να εμφανίζονται θα σας κρατήσουν πίσω από οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης, θα χάσετε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά σας να διορθώσετε αυτές τις ζημιές, ενώ ταυτόχρονα το παιχνίδι θα σας βομβαρδίζει με όλο και περισσότερα events και μηχανισμούς μέχρι που θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε ένα ρυθμό στο gameplay σας. Γι αυτό προτείνετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πόσα χρήματα ξοδεύετε και που πάνε αυτά.

Η βασική προσθήκη του παιχνιδιού είναι το blueprint mode, το οποίο ουσιαστικά σας επιτρέπει να τοποθετήσετε στο νησί σας τα σχέδια των κτηρίων χωρίς να δώσετε τους πόρους για την κατασκευή τους και να δείτε πως θα φαίνεται στο μέλλον και τι πιθανό αντίκτυπο θα έχει στο περιβάλλον και τη χαρά των πολιτών, η τοποθέτηση αυτού του κτηρίου στο εκάστοτε σημείο. Δυστυχώς κάποια κτήρια γίνονται διαθέσιμα όσο ανεβαίνετε tiers και η προσθήκη αυτή αν και χρήσιμη, δε μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι ξεκλειδώνοντας νέα κτήρια, το παρών πολεοδομικό σας σχέδιο θα παραμείνει το ίδιο αποτελεσματικό και δε θα χρειαστεί εκ νέου αλλαγές. Εν τέλει, επενδύετε χρόνο στο blueprint mode ώστε να σχεδιάσετε βραχυπρόθεσμα κάτι που παρακάτω δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλασσικά το παιχνίδι ανταμείβει τις πόλεις που είναι όμορφα χτισμένες, με κτήρια που έχουν σωστές αποστάσεις, σωστό οικολογικό αποτύπωμα και μεγάλα επίπεδα ικανοποίησης πολιτών. Τα τελευταία μπορείτε να τα ανεβάσετε χτίζοντας πάρκα, μπυραρίες, πανεπιστήμια αλλά και να κατεβάσετε αν παραβλέψετε τις ανάγκες των πολιτών σας. Προσοχή, γιατί στο Anno 1800 είναι πραγματικά πολύ εύκολο να χαθεί η τάξη και ο έλεγχος από αγανακτισμένους πολίτες και οι συνέπειες για την κυβέρνησή σας να είναι ολέθριες. Σύμμαχός σε αυτή την προσπάθεια είναι και το τοπικό γραφείο Τύπου, με το οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε ώστε να δημιουργήσετε πολιτική προπαγάνδα την κατάλληλη στιγμή ώστε να κατευνάσετε τα εξαγριωμένα πλήθη.

Στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο τόσο στην μακρινή κάμερα που είναι εμπλουτισμένη με γωνίες 360 μοιρών για να βλέπετε τον κόσμο από όλες τις οπτικές αλλά πολύ περισσότερο στην κοντινή, τα κτήρια και οι πολίτες έχουν πανέμορφα animation, τα οποία μάλιστα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την ώρα, το μέρος που βρίσκονται, αν αλληλεπιδρούν με άλλους NPCs κλπ. Φαίνεται ότι κάθε πολίτης έχει τη δική του νοημοσύνη και θέση μέσα στην κοινωνία που χτίζεται γι αυτόν. Αν και έχει δοθεί πολύ προσοχή και λεπτομέρεια στα γραφικά και animations, το νερό με απογοήτευσε αρκετά, όχι όμως περισσότερο από τον ήχο. Οι ήχοι είναι επαναλαμβανόμενοι, αδιάφοροι και μακράν το πιο αδύναμο συστατικό μιας κατά τα άλλα πολύ αξιόλογης πρότασης.

Συνοψίζοντας : Το Anno 1800 καταφέρνει να συνεχίσει επάξια τα υψηλά επίπεδα παραγωγής των προκατόχων του και αποτελεί μία αξιόλογη πρόταση τόσο για έμπειρους αλλά και για νεότερους παίκτες στη σειρά. Δεν έχει τρομακτικές προσθήκες, αλλά έτσι κι αλλιώς ανήκει σε μια κατηγορία παιχνιδιών που αν κατέχουν μία σωστά δοδημένη συνταγή και γνωρίζουν σε ποιους απευθύνονται τότε δικαίως για εμένα ακολουθούν την πεπατημένη. Ευπρόσδεκτη προσθήκη λοιπόν για τη συλλογή κάθε λάτρη των real time strategy και όχι μόνο.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Blue Byte
Publisher : Ubisoft
Distributor : CD Media S.A.
Available for : PC
Release date : 16-04-2019

2 comment(s)