Football Μanager 2019 Review

Ώρα να 'κοουτσάρεις' ξανά!

Το 1992 το Championship Manager μας έδωσε την ευκαιρία να προπονήσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Είκοσι έξι χρόνια μετά από τον πρώτο τίτλο και 14 χρόνια μετά από το πρώτο Football Manager, η Sports Interactive ετοίμασε ίσως το απόλυτο ποδοσφαιρικό management που για ακόμη μια φορά θα κάνει τους φανατικούς του αθλήματος να χάσουν πολλές ώρες.

Το Football Manager 2019 κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου στην αγορά (όπως και το Football Manager Touch 2019 και η αντίστοιχη mobile έκδοση). Πριν ξεκινήσω να γράφω την κριτική, την οποία διαβάζετε αυτή τη στιγμή, αφιέρωσα αρκετές ώρες για να εντοπίσω όλες τις διαφορές, τα θετικά και τα αρνητικά του βασικού παιχνιδιού. Όσο για τα τελευταία; Προσωπικά εντόπισα μόλις τρία. Αλλά η πεμπτουσία του Football Manager ήταν, είναι και θα είναι ο τομέας των τακτικών. Είτε έχεις την Μπαρτσελόνα είτε τον Αλμωπό Αριδαίας, το σύστημα, οι ρόλοι του κάθε παίκτη αλλά και οι μεμονωμένες οδηγίες σε αυτούς, θα κάνουν τη διαφορά. Εκεί η Sports Interactive έκανε τη μεγαλύτερη αλλαγή, μεγαλύτερη και από εκείνη της του 2010. Αρχικά αυτές οι ρυθμίσεις μπορεί να σου φανούν πιο απλές σε σχέση με τις προηγούμενες. Η αλήθεια είναι όμως που οι επιλογές που σου δίνει φέτος το παιχνίδι, πολλαπλασιάστηκαν!

Ξεκινώντας την καριέρα σου και πηγαίνοντας στο tab της τακτικής, ο τίτλος σου δίνει 10+1 στυλ παιχνιδιού, εμπνευσμένα από αληθινούς προπονητές. Μέσα σε αυτά τα 10 στυλ θα βρεις για παράδειγμα το «tiki taka» της Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα και το «park the bus», σύστημα που έδωσε στη Τσέλσι το Champions League το 2012. Σε κάθε σύστημα οι ρόλοι των παικτών προσαρμόζονται αυτόματα ώστε να ταιριάξουν με αυτό, αλλά μπορείς και να τα επεξεργαστείς. Φυσικά έχεις και τη δυνατότητα «clean slate», δηλαδή να δημιουργήσεις το δικό σου στυλ από το μηδέν.

Τώρα πάμε στην πιο όμορφη και ουσιαστική αλλαγή, τουλάχιστον για εμένα και κάτι που θεωρώ πως ανεβάζει ακόμα ένα επίπεδο το Football Manager.

  1.     Κατοχή (in possession)
  2.     Μετάβαση (in transition)
  3.     Κίνηση χωρίς τη μπάλα (out of possession)

Εδώ μπορούμε να πούμε πως κρίνονται τα πάντα! Οι εντολές που θες να δώσεις στην ομάδα σου όταν έχει τη μπάλα, όταν τη χάνει, πως και πόσο θες να πιέζει όταν δεν την έχει και άλλα πολλά. Με άλλα λόγια εδώ θα φανεί το πόσο καλός προπονητής είσαι, καθώς οι επιλογές είναι πολλές. Κάπου εδώ να τονίσω πως έχει αφαιρεθεί η επιλογή για την «ρευστότητα» της τακτικής και πλέον αυτή ορίζεται έμμεσα από τις υπόλοιπες επιλογές.

Συνεχίζοντας, για να φέρεις την ομάδα σου στην κορυφή δεν πρέπει να κάνεις μόνο μεταγραφές, αλλά πρέπει να και να προπονήσεις τους παίκτες σου ώστε να τους εξελίξεις (ειδικά τους νέους). Στο φετινό ποδοσφαιρικό της πόνημα, η Sports Interactive έχει ενσωματώσει το πιο αναλυτικό και βαθύ σύστημα προπόνησης που έχουμε δει ποτέ στη σειρά, έχοντες επιλογές τόσο για την ομάδα συνολικά όσο και για κάθε παίκτη ατομικά. Οι επιλογές μοιάζουν σχεδόν άπειρες και ενδέχεται να μπερδέψουν αρχικά. Όταν όμως περάσουν οι πρώτες ώρες της εξοικείωσης, διαπίστωσα πως πρόκειται για μια τρομερή βελτίωση του παιχνιδιού.

Στα των γραφικών τώρα, σίγουρα η 3D match-engine του Football Manager 2019 είναι το ένα από τα τρία αρνητικά που με ενόχλησαν. Σίγουρα είναι βελτιωμένη, ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε τη χρήση του goal-line technology αλλά και του VAR (σε όποιες διοργανώσεις χρησιμοποιείται). Κανείς δεν περίμενε τα γραφικά να είναι σαν του FIFA, αλλά σίγουρα η Sports Interactive θα πρέπει να προσθέσει στη λίστα με τις διορθώσεις της για την επόμενη σεζόν αυτό το κομμάτι. Το δεύτερο αρνητικό είναι οι συνεντεύξεις Τύπου που για ακόμη μια χρονιά είναι σαν «copy-paste» από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Τρίτο και τελευταίο μειονέκτημα, είναι η αρχική εμπειρία που θα δώσει σε έναν νέο… manager ο τίτλος.  Όποιος παίξει για πρώτη φορά FM ή επιστρέψει στους… πάγκους μετά από πολλά χρόνια, θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και ειδικότερα στις νέες ρυθμίσεις-δυνατότητες που σου δίνει το παιχνίδι. Σιγά σιγά όμως όλα λύνονται.

Συνοψίζοντας :
Το Football Μanager 2019 είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής στο sports management gerne η SI και η Sega. Πάραλο που υπάρχουν τομείς που χωρούν αρκετή βελτίωση, για ακόμη μια χρονιά ο τίτλος θα κάνει του λάτρεις του ποδοσφαίρου να μείνουν μέσα στο σπίτι και να «λιώσεις» με τις ώρες. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, φέτος ‘θα λιώσετε’ με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση…
Box Art
Tested on : PC
Developer : Sports Interactive
Publisher : Sega
Distributor : Zegetron S.A.
Available for : PC
Release date : 2018-11-02

0 comment(s)