GALAXY NOTE 10+ review - Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ τηλέφωνο της αγοράς;

Μια αναλυτική ματιά στη νέα ναυαρχίδα της Samsung!
16 Αυγούστου 2019 14:15
GALAXY NOTE 10+ review - Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ τηλέφωνο της αγοράς;

Έφτασε, λοιπόν, και φέτος αυτή η περίοδος του χρόνου, όπου η Samsung ξεκινάει το χορό της νέας σεζόν με την κυκλοφορία της ναυαρχίδας, όλων των ναυαρχίδων της, το Galaxy Note. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, το Note φέτος είχε αρκετά πιο δύσκολο έργο στο να επιβληθεί απέναντι στο S10 και ειδικότερα στο S10+. Ακριβώς γι’αυτό το λόγο θεωρώ πως η κυκλοφορία ενός μικρότερου Note, ειδικά φέτος, ήταν λιγάκι αψυχολόγητη κίνηση. Μη σας μπερδεύω όμως ακόμη δεν ξεκίνησα. Ας τα πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Στα χέρια μου, με τη πολύτιμη βοήθεια του Γερμανού, έχω το Note 10 και Note 10+, σε μαύρο και λευκό χρώμα αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά που η Note σειρά γνωρίζει και μια πιο «μικρή» έκδοση. Αυτό, σε συνάρτηση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μικρού Note 10, θα φέρουν σε σύγχυση τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι μάλλον θα σπρωχτούν, είτε στην αγορά του S10+, είτε του Note 10+. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, στο χέρι και στην αίσθηση το Note 10 είναι σαφέστατα ανετότερο και βολικότερο. Από την άλλη τα Note, μέχρι πρότινος, εξυπηρετούσαν άλλο σκοπό και κάλυπταν αυτούς που ήθελαν κάτι τεράστιο, με άφθονη οθόνη η οποία θα αποτελούσε και λόγω ύπαρξης της γραφίδας. Το Note 10 έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος οθόνης με το S10+, και παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και δυσκολεύομαι να το τοποθετήσω κάπου στις επιλογές του εν δυνάμει κατόχου.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, χωρίς να έχουν γίνει γενναίες αλλαγές, τα νέα Note δείχνουν και είναι φρέσκα. Αυτή η λεπτή, τετράγωνη γραμμή, με τις ελαφριές καμπύλες που όσο πάει γίνεται όλο και πιο minimal εμένα μου αρέσει πολύ. Φυσικά, το γυάλινο σώμα, με τη σφραγίδα Gorilla Glass, μπροστά και πίσω, εκτός του ότι ανοίγει τις πόρτες για την ασύρματη φόρτιση, χαρίζει κύρος, αλλά χαρίζει και πολλές δαχτυλιές. Η σημαντικότερη αλλαγή που έλεγα πως βρήκα στο νέο Note είναι η αφαίρεση του Audio Jack. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσα να σας δείξω διαφημίσεις της εταιρίας που χλεύαζε την Apple για την αφαίρεση του Audio Jack από τα iPhone, αλλά δεν υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο γιατί τις κατεβάζει από τα κανάλια της. Τέλος και επίσημα, λοιπόν για το Audio Jack από τις ναυαρχίδες της Samsung. Μέσα στη συσκευασία, θα υπάρχουν ακουστικά, αλλά με Type-C απόληξη, ενώ και ο αντάπτορας λάμπει δια της απουσίας του. Στα των ηχείων, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος, τόσο από το κεντρικό ηχείο που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο, όσο και από την υποστήριξη του ακουστικού για την stereo λειτουργία. Ο ήχος είναι καθαρός, δυνατός και αισθητά μπασάτος και όλα αυτά σε μία αδιάβροχη συσκευή με πιστοποιήση IP68.

Υπηρετώντας το less is more, οι σχεδιαστές της Samsung αφαίρεσαν και το πλήκτρο της Bixby, η οποία πλέον εξυπηρετείται από παρατεταμένο πάτημα του power button. Μα, με παρατεταμένο πάτημα δε θα έπρεπε να κλείνει το τηλέφωνο; Θα ρωτήσει κάποιος εύλογα. Με την τρέχουσα κατάσταση, η απενεργοποίηση του τηλεφώνου γίνεται μέσω του drop down μενού, κάτι εξαιρετικά κουφό, αν θέλετε την άποψή μου. Ευτυχώς, υπάρχει ρύθμιση για να επαναφέρει κάποιος το Power Button στη φυσιολογική του λειτουργία. Το ξεκλείδωμα της συσκευής γίνεται με touch πάνω στην οθόνη, το οποίο το βρήκα και γρήγορο και αξιόπιστο.

Τα Note 10 και Note 10+ εξωτερικά, πέρα του μεγέθους, είναι πανομοιότυπα, πλην του extra αισθητήρα βάθους που θα βρει κάποιος δίπλα από την τριπλέτα καμερών του Plus μοντέλου. Αυτός ο αισθητήρας υπάρχει εκεί για να δίνει περισσότερα δεδομένα βάθους στο πεδίο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Μια φράση που ακούστηκε πολύ κατά την παρουσίαση της Samsung είναι η Infinity-O Display. Το O υπάρχει εκεί για να αντιπροσωπεύσει την μπροστινή κάμερα, σε σχήμα όμικρον, η οποία ζει διακριτικά στο πάνω μέρος της οθόνης, χωρίς όμως να ενώνεται με το πάνω bezel. Πρακτικά η εταιρία έκανε το ίδιο με το S10, μόνο που αυτή τη φορά ικανοποίησε όλους τους ψυχαναγκαστικούς και τοποθέτησε την κάμερα στο κέντρο, όμορφα και συμμετρικά. Όπως είπα και στο βίντεο του S10, εμένα αυτή ιδιοτροπία με βρίσκει μια χαρά σύμφωνο και δε με ενοχλεί, ειδικότερα όταν κρατάς το τηλέφωνο κάθετα, μιας και εκεί στο κέντρο σπάνια υπάρχει πληροφορία για να κρυφτεί. Η selfie κάμερα των 10MP είναι σε θέση να δώσει καλή λεπτομέρεια στις φωτογραφίες, με σωστό exposure και σωστό HDR. Βέβαια, το ότι έχουμε έναν και όχι δύο αισθητήρες, όπως συμβαίνει στο S10+ τα Note 10 υστερούν στις selfie έναντί του.

Εκεί που λάτρεψα τα Note είναι, αναμενόμενα στην οθόνη τους, ειδικότερα το Plus μοντέλο. Έχουμε 6.4 και 6.8 ίντσες στη διαγώνιο των οθονών των δύο μοντέλων, οι οποίες μοιράζονται με εξαιρετική screen-to-body αναλογία. Βασικά, τα τηλέφωνα είναι κυριολεκτικά όλα οθόνη, μιας και τα bezels είναι τόσο διακριτικά που σχεδόν δεν τα βλέπεις. Το sAMOLED πάνελ της Samsung γνωρίζει τις καλύτερες εποχές του και παραδίδει απολαυστική εμπειρία, με πολύ υψηλή φωτεινότητα, εκπληκτική ευκρίνεια, πραγματικά μαύρα και πανέμορφα, πλούσια χρώματα. Το Plus μοντέλο έχει ανάλυση 1440p, ενώ το απλό Note 10 περιορίζεται στο Full HD+, το οποίο όμως φέρει 401ppi στην πυκνότητα των pixels, οπότε δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνια. Όμως περιθώρια για διαφωνία δεν αφήνει και το γεγονός πως και τα δύο τηλέφωνα θα έπρεπε να έχουν 2K ανάλυση και ίσως εν έτει 2019 και δεδομένου ότι μιλάμε για flagships, έναν μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, αν όχι στα 120hz, τουλάχιστον στα 90hz.

Η δικαιολογία της Samsung για την απουσία του Audio Jack, ήταν οι μεγαλύτερες μπαταρίες. Πράγματι, το Note 10+ έχει 300mAh περισσότερα απ’ ότι είχε το Note 9. Συγκεκριμένα το Plus έχει χωρητικότητα 4300mAh, ενώ το Note 10 έχει 3500mAh. Και τα δύο τηλέφωνα υποστηρίζουν fast charge φόρτιση των 25W, ωστόσο ο μεγάλος της παρέας, υποστηρίζει και φόρτιση στα 45W, με φορτιστή όμως που πωλείται ξεχωριστά. Στη διάρκεια της μπαταρίας, θα έλεγα πως είμαι ικανοποιημένος και στις δύο συσκευές, οι οποίες θα αντέξουν μία ημέρα χρήσης. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σε ό,τι αφορα το S-pen, η Samsung έκανε μικρά αλλά θετικά βήματα για την βελτίωσή του. Έχουν προστεθεί περισσότερα gestures για τη χρήση του τηλεφώνου εξ’ αποστάσεως, ενώ και σε επίπεδο λογισμικού, είδα μερικές πολύ όμορφες πινελιές, όπως το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις αναζήτηση λέξεων σε σημειώσεις που έχεις γράψει με το πενάκι. Κάποτε δεν έβρισκα πολλούς λόγους για να βγάλω το S-pen από τη θήκη, αλλά οι εποχές άλλαξαν και με βρίσκω καθημερινά, πλέον ουκ ολίγες φορές με τη γραφίδα στο χέρι.

Αναμενόμενα σε επίπεδο hardware, τα Note στέκονται επάξια στο ύψος των περιστάσεων. Και οι δύο συσκευές υποστηρίζονται από το πανίσχυρο Exynos 9825 chip, των 7nm. Στο απλό Note 10 έχουμε 8GB μνήμη RAM, ενώ το Note 10+ αγγίζει τα 12GB και τερματίζει το κοντέρ. Στα του αποθηκευτικού χώρου, το Note 10 έχει διαθέσιμα 256GB ενώ το Plus έρχεται, τόσο σε 256GB, όσο και σε 512GB. Και η επιλογή του μισού terabyte δεν είναι το μόνο αβαντάζ του Plus, μιας και μόνο σε αυτό υπάρχει δυνατότητα για επέκταση μέσω microSD έως και 1TB. Και οι δύο συσκευές θα έλεγα πως είναι ο ορισμός του workhorse. Άλλωστε, ένα από τα selling points των Note, από τα γεννοφάσκια τους, ήταν ο επαγγελματική χρήση. Τόσο σε επίπεδο εφαρμογών και multitasking, όσο και σε gaming καταστάσεις, και τα δύο Note είναι κτήνη.

Από το S10 και μετά, η Samsung έχει φτιάξει κατά πολύ το κάποτε βαρύ, πολύπλοκο και αχρείαστα φορτωμένο λογισμικό της. Το OneUI είναι πλέον ένα σύγχρονο, ελαφρύ και εύχρηστο λειτουργικό με βάση το Android 9, που κάνει την εμπειρία χρήσης των Samsung ναυαρχίδων, σαφέστατα καλύτερη και φοβερά ομαλή. Παραμετροποιήσιμο όπως πρέπει, με πολλές και χρήσιμες λειτουργίες που αν δεν τις θέλεις θα είναι για πάντα θαμμένες στις ρυθμίσεις. Έτσι όπως πρέπει δηλαδή να είναι ένα τηλέφωνο που το πληρώνεις ακριβά, αλλά τουλάχιστον έχεις κάτι απόλυτα στα μέτρα σου.

Και περνάω στις κάμερες. Η αλήθεια είναι ότι πρακτικά έχουμε την ίδια τριπλέτα καμερών με το S10+. Πιο αναλυτικά, υπάρχει ένας wide αισθητήρας 12MP με εύρος f/1.5 έως 2.4, ένας telephoto φακός των 12MP με f/2.1 και οπτικό zoom 2x, ενώ ο ultrawide φακός έχει ανάλυση 16MP και f/2.2. Πλην του ultrawide, οι άλλοι δύο αισθητήρες έχουν dual optical image stabilization. Οι κάμερες καταγράφουν βίντεο 4K έως 60fps με ίσως την καλύτερη σταθεροποίηση της αγοράς, που όμως παίρνει σάρκα και οστά κυρίως μέσω καλοστημμένου software. Στο διατάυτα. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο της κάμερας είναι κορυφαίας ποιότητας, κάτι που νομίζω δεν σοκάρει κανέναν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως το exposure παραμένει σταθερό ακόμη και όταν εναλλάσσεις μεταξύ wide, ultrawide και telephoto mode. Υπάρχει μάλιστα μία νέα λειτουργία η οποία όταν κάνεις zoom σε ένα αντικείμενο που παράγει θόρυβο ή σε κάποιον που μιλάει, ο ήχος από αυτήν την πηγή είναι ενισχυμένος, κάτι σαν zoom στον ήχο αν θέλετε. Οι τελευταίες ενημερώσεις της Samsung στο λογισμικό της κάμερας, έχουν δώσει άλλο αέρα στις φωτογραφίες και δη στο night mode. Γενικότερα, όπως θα περίμενε κάποιος, τα νέα Note παίζουν πολύ πολύ ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες κάμερες της αγοράς.

Τα Note 10 και Note 10+ είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία στα καταστήματα Γερμανός και έτοιμα για να ανέβουν στα ράφια της αλυσίδας στις 23 Αυγούστου. Η τιμή του απλού Note 10 αγγίζει τα €999, ενώ η το φθηνότερο Note 10+ με τα 256GB, κοστίζει €1149. Όσοι ενδιαφέρεστε ρίξτε μια ματιά στο λινκ της περιγραφής. Για να είμαι ειλικρινής, το απλό Note 10 ζορίζεται πολύ για να σε πλεονεκτική θέση απέναντι στο S10+, ειδικότερα τώρα που το δεύτερο το βρίσκεται φθηνότερα. Όσον αφορά το Note 10+, παρόλο που θα το ήθελα να κάνει το κάτι παραπάνω, τα πράγματα είναι απλά. Όποιος θέλει το καλύτερο Samsung και ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα της αγοράς, δεν έχει και πολλές επιλογές.

Και φυσικά δε θα σας άφηνα έτσι. Οι Unboxholics, παρέα με τον Γερμανό, σας χαρίζουν ένα σφραγισμένο Note 10+. Τα βήματα του διαγωνισμού θα τα βρείτε στην περιγραφή του βίντεο!