15 άκρως αναμενόμενα horror παιχνίδια που θα μας στοιχειώσουν το 2022 και έπειτα!

Η αναβίωση του genre είναι γεγονός!
13 Ιουλίου 2022 10:50
15 άκρως αναμενόμενα horror παιχνίδια που θα μας στοιχειώσουν το 2022 και έπειτα!

Αν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να θεωρηθούν ως οι μεγάλοι «νικητές» του φετινού Summer Game Fest, τότε σίγουρα αυτοί είναι οι λάτρεις των horror παιχνιδιών. Από το remake του Resident Evil 4 που ανακοινώθηκε στις αρχές του Ιουνίου στο State of Play του PlayStation, μέχρι τις πολύ ιδιαίτερες indie προτάσεις που είδαμε στο σόου του Geoff, το genre φαίνεται πως τώρα τελευταία βιώνει μια αξιοσημείωτη αναβίωση, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος και όλες τις υπόλοιπες ανακοίνωσες των τελευταίων μηνών.

Επομένως, πλέον που ο ρυθμός των events και των αποκαλύψεων έχει μειωθεί, αξίζει να κάνουμε τον τελικό απολογισμό και να δούμε πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των horror gaming κυκλοφοριών που θα μας απασχολήσουν το 2022 και όχι μόνο.


Resident Evil 4 Remake

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2023

Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PC

Το Resident Evil 4 είναι ένας τίτλος που έχει επηρεάσει όσο λίγοι το μέσο, όντας μάλιστα το υψηλότερα βαθμολογημένο παιχνίδι από την εξαιρετικά πλούσια βιβλιοθήκη της Capcom – και ένα από τα υψηλότερα βαθμολογημένα παιχνίδια όλων των εποχών γενικότερα-, με μέσο όρο 96 μονάδες στην ιστοσελίδα Metacritic. Μέχρι σήμερα η αρχική έκδοσή του έχει γίνει διαθέσιμη σε αμέτρητες πλατφόρμες, με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια.

Όπως έκανε, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια και με τα Resident Evil 2 και Resident Evil 3, η ιαπωνική εταιρία έρχεται να αφηγηθεί εκ νέου την ιστορία του Leon S. Kennedy, με μια εμπειρία που έχει δημιουργηθεί από το μηδέν στην πιο πρόσφατη έκδοση της πανίσχυρης μηχανής γραφικών RE Engine. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Capcom, το νέο Resident Evil 4 υπόσχεται ότι διατηρεί την ουσία του αρχικού παιχνιδιού, ενώ παρουσιάζει εκσυγχρονισμένο gameplay, μία επανασχεδιασμένη ιστορία και ζωηρά λεπτομερή γραφικά, για να γίνει αυτό το πιο πρόσφατο survival horror παιχνίδι, όπου διασταυρώνονται η ζωή, ο θάνατος, ο τρόμος και η κάθαρση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το remake του Resident Evil 4, πέρα από τεχνικά αναβαθμισμένο, θα είναι και εμπλουτισμένο με νέο περιεχόμενο ειδικά σχεδιασμένο για το επερχόμενο PlayStation VR 2 της Sony.

Σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες και πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες της κατηγορίας!


Dead Space Remake

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PC

Ναι, η λατρεμένη horror σειρά επιστρέφει, παρά το κλείσιμο της Visceral Games το 2017. Το νέο παιχνίδι είναι ένα remake/reimaging του αρχικού κεφαλαίου και ονομάζεται απλά ‘Dead Space’. Η εμπειρία αναπτύσσεται από την Motive Studios με την προηγμένη Frostbite game engine. Στόχος της ομάδας είναι να προσφέρει μια ακόμη πιο βαθιά και immersive εμπειρία, με τεχνικό τομέα που "ρίχνει σαγόνια" και gameplay που μένει πιστό στο αρχικό παιχνίδι.

Έτσι, η ομάδα έχει εξηγήσει πως το remake φτιάχνεται χρησιμοποιώντας τα layouts των επιπέδων του πρώτου παιχνιδιού, με τους developers να προσθέτουν ωστόσο περισσότερες οπτικές λεπτομέρειες. Μια μεγάλη πρόκληση για τους δημιουργούς ήταν η διατήρηση των θετικών στοιχείων του αρχικού τίτλου, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός του, τα οποία ήθελαν όμως να βελτιώσουν περεταίρω. Με αυτό το σκεπτικό και το λατρεμένο σύστημα διαμελισμού των εχθρών έχει αλλάξει και έχει βελτιωθεί ριζικά. Στο remake του Dead Space κάθε πυροβολισμός σας θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει και σάρκα από τους εχθρούς. Αυτό πρακτικά χρησιμεύει ως ένδειξη για τη ζωή των τεράτων, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως HUD στοιχείο. Όσον αφορά την ιστορία τώρα, η ομάδα έχει ξεκαθαρίσει πως η βάση της δε θα αλλάξει, ακολουθώντας τα ίδια βασικά θέματα, με τους ίδιους χαρακτήρες. Ωστόσο, η Motive θέλει να τοποθετήσει καλύτερα το πρώτο παιχνίδι στο γενικότερο σύμπαν του franchise και να κάνει την αφήγηση λίγο πλουσιότερη.

Λέτε το remake να είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο για τη σειρά;


The Callisto Protocol

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Δεκεμβρίου 2022

Πλατφόρμες: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC

Μιλώντας για Dead Space, ορίστε και ο πνευματικός του διάδοχος! Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το The Callisto Protocol είναι το νέο παιχνίδι του ταλαντούχου Glen Schofield, ο οποίος είναι ο πατέρας της horror σειράς της EA.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, πρόκειται για έναν story-driven survival horror τίτλο, ο οποίος εκτυλίσσεται σε μια φυλακή-αποικία στην Καλλιστώ, τον δορυφόρο του πλανήτη Δία στο έτος 2320. Μάλιστα, ο πρωταγωνιστής του τίτλου, ο Jacob, έχει ικανότητες «GRP» που του επιτρέπουν να σπρώχνει και να τραβάει πράγματα. Μια σύντομη ματιά στο trailer αρκεί για να σας πείσει.


S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2023

Πλατφόρμες: Xbox Series X|S, PC

Μια από τις πιο αναμενόμενες survival horror εμπειρίες της λίστας, το S.T.A.L.K.E.R. 2 παραμένει τρομερά υποσχόμενο, παρά τα πολλά εμπόδια που έχει συναντήσει η ανάπτυξή του.

Η ουκρανική ομάδα κάνει χρήση της Unreal Engine 5, με τα μέχρι τώρα πλάνα να δείχνουν ένα από τα πιο τεχνικά εντυπωσιακά παιχνίδια που έχουμε δει στη νέα γενιά κονσολών. Τι μπορούν να περιμένουν, λοιπόν, οι παίκτες; Σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της GSC Game World:  “γρήγορη εναλλαγή σκηνικών, δυσοίωνα τοπία, ένα συναίσθημα αναπόφευκτου κινδύνου που κυριαρχεί συνέχεια και ένα soundtrack κιθάρας που ίσα μπορεί να διακριθεί στο παρασκήνιο.”

Παράλληλα, το  S.T.A.L.K.E.R. 2 θα περιλαμβάνει μηχανισμούς επιβίωσης με μεγάλο βάθος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κεντρικός πρωταγωνιστής θα πρέπει να τρέφεται καλά, αλλιώς η πείνα του θα οδηγεί σε μειωμένη απόδοση και απότομη πτώση του stamina. Από την άλλη, όταν ο χαρακτήρας είναι «χορτάτος» θα μπορεί να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις πιο γρήγορα. Αντίστοιχα, είναι απαραίτητο στο παιχνίδι να κοιμάστε. Ο λόγος; Αν περάσετε μια ολόκληρη μέρα χωρίς να κοιμηθεί ο χαρακτήρας σας, η όρασή του θα αρχίσει να επιδεινώνεται, ενώ και πάλι το stamina θα πέφτει. Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι και να αρχίσει να έχει παραισθήσεις. Φυσικά, υπάρχει η λύση των energy drinks, αλλά αυτά μπορούν να βοηθήσουν μόνο έως ένα βαθμό.

Συνεχίζοντας, στην περιπέτεια αυτή θα συναντήσετε και μεταλλαγμένα ζώα, όπως ελάφια, τα οποία μπορούν να γίνουν σημαντική απειλή. Η μετάλλαξη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα είδος πανοπλίας στο ζώο, καθιστώντας δύσκολο να βρεθεί κάποιο αδύναμο σημείο. Μάλιστα, ένα μεταλλαγμένο ελάφι μπορεί να είναι επικίνδυνο τόσο με σωματικές επιθέσεις όσο και με ψυχικές επιθέσεις, οι οποίες είναι μια άλλη δυσάρεστη παρενέργεια της ακτινοβολίας του.

Περνώντας τώρα στο περιεχόμενο, η GSC Game World έχει πάνω από 30 quest designers που δουλεύουν πάνω στην κεντρική πλοκή του παιχνιδιού. Συνολικά, η διάρκειά του εκτιμάται πως φτάνει περίπου τις 100 ώρες και η ομάδα έχει δώσει έμφαση στη μη-γραμμικότητα.


Scorn

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Οκτωβρίου 2022

Πλατφόρμες: Xbox Series X|S, PC

Το Scorn είχε ξεκινήσει την πορεία του αναζητώντας ανεπιτυχώς χρηματοδότηση από το Kickstarter το 2014. Τελικά, μετά από αρκετά χρόνια το στούντιο έκανε μια δεύτερη καμπάνια στην πλατφόρμα το 2017, συγκεντρώνοντας επιτυχώς €150,000. Από τότε η ομάδα έμεινε σιωπηλή, μέχρι που ο τίτλος παρουσιάστηκε εκ νέου στην πρώτη gameplay αποκάλυψη του Xbox Series X, όταν και ανακοινώθηκε πως θα είναι αποκλειστική κυκλοφορία.

Δε χωρά αμφιβολία πως η πιο εντυπωσιακή πτυχή του συγκεκριμένου horror τίτλου είναι το εικαστικό του, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον H. R. Giger (γνωστός για την αισθητική των Alien ταινιών).


ROUTINE

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Άγνωστη

Πλατφόρμες: Xbox One, Xbox Series X|S, PC

Θυμάστε το Routine; Πρόκειται για ένα non-linear sci-fi horror παιχνίδι είχε πρωτοανακοινωθεί το 2012 και εξαφανίστηκε εδώ και χρόνια από το προσκήνιο. Τελικά, όχι απλώς δεν έχει ακυρωθεί, αλλά επέστεψε εντυπωσιακά στο φετινό Summer Game Fest 2022.

Συγκεκριμένα, η Lunar Software αποκάλυψε εκ νέου το παιχνίδι της με ένα gameplay trailer διάρκειας περίπου ενάμιση λεπτού, το οποίο μάς δίνει μια νέα γεύση από τον ατμοσφαιρικό κόσμο και την έντονη μουσική του, την οποία την έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Mick Gordon, γνωστός για τα πρόσφατα DOOM παιχνίδια της Bethesda.

Όσον αφορά την ιστορία, η επίσημη περιγραφή του Routine επισημαίνει:

Μια εξερεύνηση από περιέργεια μετατρέπεται σε αγώνα για επιβίωση, όταν χάνεται κάθε ίχνος από μια βάση στη σελήνη. Η αναζήτηση για απαντήσεις θα σας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εχθρό που είναι βέβαιος ότι η απειλή είστε εσείς.


Fort Solis

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Άγνωστη

Πλατφόρμες: PC

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού Summer Game Fest 2022 ήταν το Fort Solis. Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη ομάδα ανάπτυξης Fallen Leaf από το Ηνωμένο Βασίλειο δανείστηκε λίγο από το χρόνο του σόου του Geoff Keighley για να παρουσιάσει το νέο της IP, το οποίο έχει εξαιρετικά υψηλά productions values.

Αναλυτικότερα, η ομάδα έχει επιστρατεύσει ένα φαντασμαγορικό καστ ηθοποιών, το οποίο πλαισιώνει ο Troy Baker των The Last of Us, BioShock Infinite και Death Stranding, η τηλεοπτική ηθοποιός Julia Brown γνωστή για το The Alienist και το World on Fire, καθώς και ο Roger Clark. Ναι, ο λατρεμένος ηθοποιός που έδωσε σάρκα και οστά στον Arthur Morgan, τον κεντρικό πρωταγωνιστή του Red Dead Redemption 2 επιστρέφει στο gaming με το πρώτο του παιχνίδι από τότε, αν εξαιρέσουμε τη συμμετοχή του στο Back 4 Blood.

Όσον αφορά το gameplay, το Fort Solis είναι ένα single-player third-person θρίλερ. Τα γεγονότα του λαμβάνουν χώρα σε μια μεγάλη νύχτα σε μια απομονωμένη γωνιά του πλανήτη Άρη. Εκεί, ο μηχανικός Jack Leary καλείται να απαντήσει σε έναν φαινομενικά τυπικό συναγερμό και εν τέλει κάποια αναπάντεχα γεγονότα αρχίζουν να ξετυλίγονται και να ξεφεύγουν από τον έλεγχο με έναν τρόπο που δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνικός τομέας του παιχνιδιού αξιοποιεί την υπερσύγχρονη μηχανή γραφικών Unreal Engine 5.


ILL

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Άγνωστη

Πλατφόρμες: Άγνωστες

Μαζί με το Scorn, το ILL είναι ίσως το πιο αποκρουστικό παιχνίδι της λίστας, με σκηνικά που γυρίζουν στομάχια. Μεταξύ άλλων, η ομάδα ετοιμάζει ένα real-time σύστημα διαμελισμού των εχθρών από τις επιθέσεις σας, με την έμφαση να είναι ξεκάθαρα στο body horror. Συγχρόνως, ξεχωρίζει και η ατμόσφαιρά του, με την πολύ βαριά κίνηση του χαρακτήρα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως τη χρηματοδότηση του project έχει αναλάβει η Epic Games, μέσα από το MegaGrants πρόγραμμά της.


Slitterhead

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2023

Πλατφόρμες: PC

Το Slitterhead έρχεται από τη νεοσύστατη ιαπωνική ομάδα ανάπτυξης Bokeh Game Studios, η οποία κουβαλά όμως τεράστια εμπειρία και ιστορία. Πρόκειται για το νέο στούντιο του θρυλικού σχεδιαστή Keiichiro Toyama, ο οποίος έχει δημιουργήσει τις σειρές Silent Hill, Siren και Gravity Rush.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο Toyama και η ομάδα του ετοιμάζουν έναν ιδιαίτερο horror τίτλο, ο οποίος φάνηκε αιματοβαμμένος από το πρώτο του κιόλας trailer. Βέβαια, πέρα από τον αποκρουστικό σχεδιασμό των τεράτων, η εμπειρία ξεχωρίζει και για τη μουσική της και όχι τυχαία. Συγκεκριμένα, τις νότες που θα ντύσουν την horror εμπειρία έχει αναλάβει ο θρυλικός συνθέτης Akira Yamaoka.


Paranoid

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Άγνωστη

Πλατφόρμες: PC

Το Paranoid είναι το νέο παιχνίδι του Madmind Studio, το οποίο είχε τραβήξει πάνω του τα βλέμματα με το αποκρουστικό Agony, πριν μερικά χρόνια.

Πρόκειται για ένα first-person horror που αφηγείται την ιστορία του Patrick Calman, ο οποίος για πολλά χρόνια ζει σε ένα διαμέρισμα που κληρονόμησε από τους νεκρούς γονείς του. Μια οικογενειακή τραγωδία πριν από πολλά χρόνια έκανε τον Patrick να παλέψει με εθισμούς και ψυχολογικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, είναι ο μόνος που επιβίωσε από την οικογένειά του, όταν η αδερφή του εξαφανίστηκε πριν από 13 χρόνια.

Μια μέρα, ο Patrick απαντά στο τηλέφωνο, με την αδερφή του ανακοινώνει ξαφνικά την επιστροφή της. Αυτό φέρνει τον Patrick αντιμέτωπο όχι μόνο με την τωρινή του κατάσταση, αλλά και με νέες εφιαλτικές εμπειρίες...


Unholy

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2022

Πλατφόρμες: PC

Το Unholy μοιάζει με μια από τις πιο ατμοσφαιρικές εμπειρίες της λίστας, με ιδιαίτερο μάλιστα concept. Οι παίκτες θα αναλάβουν το ρόλο της Saidah, μιας μητέρας που ψάχνει το παιδί της, το οποίο έχουν απαγάγει.

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε έναν έρημο πλανήτη, όπου τα τελευταία μέλη της ανθρώπινης φυλής ζουν στην Last City. Αυτή η απέραντη μητρόπολη είναι χωρισμένη σε κάστες, με τον φόβο να κυριαρχεί σε κάθε γωνιάς της. Υπάρχει φόβος μήπως γίνεις αντιληπτός από τις ανώτερες κάστες. Φόβος για να μη σκοτωθείς από μια μυστηριώδη πανούκλα που κατατρώει σιγά σιγά την πόλη. Φόβος μήπως σε πιάσει κάποιος από τους μανιακούς ή το μυστηριώδες τέρας που κυκλοφορεί στους δρόμους τη νύχτα.

Όσον αφορά το gameplay το παιχνίδι συνδυάζει στοιχεία του horror και του stealth genre και έτσι η κάθε πρόκληση μπορεί να ξεπεραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


Layers of Fears

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2023

Πλατφόρμες: PS5, Xbox Series X|S, PC

Η γνωστή στους λάτρεις του genre και όχι μόνο, Blooper Team, επιστρέφει με το Layers of Fears.

Το νέο project του πολωνικού στούντιο χαρακτηρίζεται ως ένα first-person «ψυχεδελικό χρονικό τρόμου» που επικεντρώνεται στην έντονη εξερεύνηση και την καθηλωτική αφήγηση. Η ομάδα βασίστηκε στα γερά θεμέλια των Layers of Fear, Layers of Fear: Inheritance και Layers of Fear 2, για να πει μια ιστορία, με μια νέα κατεύθυνση για το gameplay. Συγκεκριμένα, καλεί τους παίκτες να ανακαλύψουν εκ νέου τις ιστορίες καλλιτεχνών που σκλαβώθηκαν από τις εμμονές τους.

Μάλιστα, το Layers of Fears αξιοποιεί την τεχνολογία αιχμής της Unreal Engine 5, υποστηρίζοντας Ray Tracing, HDR, 4K ανάλυση και το σύστημα φωτισμού Lumen για να προσφέρει μια καθηλωτική και αιματηρή εμπειρία τρόμου.


Sons of the Forest

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2022

Πλατφόρμες: PC

Το Sons of the Forest είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες της λίστας, αφού πρόκειται για ένα open-world survival horror simulator, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή πόρων, στο crafting και στους μηχανισμούς επιβίωσης.

Το concept; Σας έχουν στείλει να βρείτε έναν εξαφανισμένο δισεκατομμυριούχο σε ένα απομακρυσμένο νησί και κάπως έτσι καταλήγετε σε μια απομονωμένη κόλαση γεμάτη κανίβαλους. Για να μείνετε ζωντανοί θα πρέπει να κατασκευάσετε αντικείμενα, να χτίστε το δικό σας καταφύγιο και να αγωνιστείτε, μόνοι ή σε συνεργασία με φίλους.


The Outlast Trials

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2022

Πλατφόρμες: PC

Ένα από τα πλέον γνωστά horror franchises, το Outlast αναμένεται σύντομα να υποδεχθεί το τρίτο του κεφάλαιο που θα είναι μάλιστα και αρκετά διαφορετικό. Ο λόγος γίνεται για το The Outlast Trials που θα μεταφέρει τους παίκτες στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και θα τους επιτρέπει να βιώσουν τον τρόμο που τους περιμένει στα 'trials' μόνοι τους ή με άλλα ‘πειραματόζωα’. Η ομάδα υπόσχεται μια πραγματική survival horror εμπειρία, την οποία θα μπορείτε αυτή τη φορά να παίξετε και σε multiplayer μορφή με έως και τρείς φίλους σας. Φυσικά, αν κάποιος θελήσει να παίξει μόνος, μπορεί να το κάνει ελεύθερα.


Texas Chainsaw Massacre

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2023

Πλατφόρμες: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει διάφορες λατρεμένες horror ταινίες του παρελθόντος να αποκτούν ολοκαίνουργια παιχνίδια, όπως το πρόσφατο Evil Dead: The Game ή το Blair Witch. Με αντίστοιχο τρόπο και ο "Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι" ετοιμάζεται για μια μεγάλη επιστροφή, αφού οι δημιουργοί του Friday The 13th: The Game αναπτύσσουν ένα νέο multiplayer horror βασισμένο στα “πραγματικά γεγονότα” της ταινίας.

Μέσα στον Ιούνιο είδαμε για πρώτη φορά gameplay πλάνα από το The Texas Chain Saw Massacre. Συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με την Gun Media και έτσι παρουσίασε το παιχνίδι στο Xbox Games Showcase Extended 2022, με ένα σύντομο trailer. Σε αυτό είδαμε μεταξύ άλλων τον παρανοϊκό Leatherface να κυνηγά έναν άλλο παίκτη, με τους δημιουργούς να μας δίνουν μια γεύση από την ασύμμετρη multiplayer δράση που μας περιμένει, αφού μερικοί παίκτες θα παίζουν ως επιζώντες και ένας ως ο…σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι.