Έβαλες το νέο PlayStation Plus; 10+1 παιχνίδια που αξίζει να δοκιμάσεις!

Προτάσεις παιχνιδιών για την ανανεωμένη συνδρομητική υπηρεσία
06 Ιουλίου 2022 10:52
Έβαλες το νέο PlayStation Plus; 10+1 παιχνίδια που αξίζει να δοκιμάσεις!

Έπειτα από μήνες φημολογίας, εικασιών και αναμονής, το ολοκαίνουργιο PlayStation Plus έφτασε στην Ελλάδα στις 22 Ιουνίου, δημιουργώντας μια νέα συνδρομητική υπηρεσία τριών βαθμίδων. Πρακτικά, η Sony ένωσε τις δύο προηγούμενες υπηρεσίες της, το PlayStation Plus και το PlayStation Now, με πολλά οφέλη για τους παίκτες στη χώρα μας, αφού προηγουμένως δεν είχαμε πρόσβαση στο PS Now.

Αναλυτικότερα, η αρχική βαθμίδα είναι πρακτικά το PlayStation Plus όπως το γνωρίζαμε στο παρελθόν, προσφέροντας κάποια δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα, ειδικές εκπτώσεις, πρόσβαση στο multiplayer και άλλα οφέλη. Ωστόσο, στις Extra και Premium βαθμίδες του, το νέο Plus δίνει στους συνδρομητές τη δυνατότητα να κατεβάσουν και να απολαύσουν έναν κατάλογο 400 παιχνιδιών των PS4 και PS5, ενώ οι Premium συνδρομητές έχουν πρόσβαση και σε μια retro βιβλιοθήκη 340 τίτλων, με παιχνίδια των PS1, PS2, PS3 (μέσω streaming) και PSP, καθώς και σε game trials.

Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με το Game Pass του PlayStation, το οποίο ομοίως είναι ιδανικό για πειραματισμό! Προφανώς οι περισσότεροι συνδρομητές έχουν ήδη κατεβάσει το Assassin's Creed Valhalla, το Spider-Man: Miles Morales ή το Ghost of Tsushima, αλλά αφού μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα τόσα παιχνίδια χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, γιατί όχι; Ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος του άρθρου, να προτείνει μερικές εμπειρίες που μπορεί να είχατε ακούσει, αλλά στις οποίες δεν επενδύσατε για οποιονδήποτε λόγο.

Οι τιμές του νέου PlayStation Plus στην Ελλάδα:

PlayStation Plus Essential

1 μήνας € 8,99 | 3 μήνες € 24,99 | 12 μήνες € 59,99

PlayStation Plus Extra

1 μήνας € 13,99 | 3 μήνες € 39,99 | 12 μήνες € 99,99

PlayStation Plus Premium

1 μήνας € 16,99 | 3 μήνες € 49,99 | 12 μήνες € 119,99

Πριν ξεκινήσουμε, μερικές σημαντικές σημειώσεις:

  • Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι "τα καλύτερα παιχνίδια του PlayStation Plus", οπότε μην παραξενευτείτε που λείπει το God of War.
  • Η λίστα εστιάζει κυρίως σε παιχνίδια που δεν ήταν/είναι και τόσο εμπορικά και τα οποία είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε πλέον.
  • Η λίστα δεν περιλαμβάνει indie παιχνίδια, ούτε retro κυκλοφορίες των προηγούμενων PlayStation, μιας και θα ακολουθήσουν dedicated άρθρα.
  • Η λίστα δεν έχει κάποια ιεραρχική κατάταξη, η σειρά των τίτλων είναι τυχαία.

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, λοιπόν, ορίστε 10+1 παιχνίδια που ξεχώρισα από την βιβλιοθήκη του PlayStation Plus και τα οποία πιστεύω πως αξίζει να δοκιμάσετε:

Returnal

Το Returnal είναι ίσως η πιο αδικημένη αποκλειστικότητα του PS5. Παρόλο που είχε βραβευτεί ως το ‘Best Action Game’ στα The Game Awards, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τα διάφορα μέσα παγκοσμίως, πολλοί το παρέλειψαν. Έφταιγε η τιμή των €79,90; Έφταιγαν τα όσα είχαν ακουστεί για την εξαιρετικά υψηλή δυσκολία; Έφταιγε ο μηχανισμός του save που πλέον έχει προστεθεί μέσα από τα τελευταία updates; Ό,τι και αν έφταιγε, η συμπερίληψη του παιχνιδιού στο νέο PS Plus δεν αφήνει πλέον και πολλές δικαιολογίες. Επομένως, ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στον επικίνδυνο πλανήτη Atropos, για μια εθιστική roguelike εμπειρία με καλοφτιαγμένο και άμεσο gameplay.

Σε περίπτωση που θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό βίντεο review του Σάκη Καρπά πατώντας εδώ.


Prey

Το είχατε προβλέψει ε; Νομίζω πως έχω προτείνει τόσες πολλές φορές το Prey που έχω χάσει πλέον το μέτρημα. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν το έχετε παίξει ακόμη και βάλατε PS Plus Extra ή Premium, αρχίστε ήδη το κατέβασμα.

Πρόκειται για μια εμπειρία της εξαιρετικά ταλαντούχας Arkane Studios, η οποία ανήκει στο immersive sim genre, αναδεικνύοντας αυτό που κάνει το μέσο τόσο μοναδικό, την διαδραστικότητα. Το παιχνίδι δίνει πληθώρα εργαλείων στον παίκτη, αφήνοντάς τον να προχωρήσει την ιστορία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αξιοποιώντας εφευρετικά όλες αυτές τις δυνάμεις. Φυσικά, όλα τα συστήματα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, δημιουργώντας αυτή την αληθοφάνεια που επιτρέπει στο genre να λέγεται ‘immersive’. Σε συνδυασμό με την τρομερή ατμόσφαιρα, την εξαιρετική περιβαλλοντική αφήγηση και τα επιπέδου BioShock plot-twists, νομίζω πως το Prey αξίζει το χρόνο σας.


Shadow of the Colossus

Δίχως υπερβολή ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, το οποίο ακόμη υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν βιώσει. Στις νέες βαθμίδες του PlayStation Plus περιλαμβάνεται το εξαιρετικό remake της Bluepoint Games, η οποία αναβάθμισε τον τεχνικό τομέα του PS2 τίτλου, για να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Παραθέτω, λοιπόν, τα λόγια του Σάκη, από το αναλυτικό review του μαζί με τον Γιώργο Πρίτσκα:

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα παιχνίδια του Ueda, κάντε το. Ακόμη κι αν δεν είστε fan αυτών των παιχνιδιών, επιμένω πως η μεγαλοπρέπεια και η ταπεινότητα αυτού του διαμαντιού δε μπορεί να σας αφήσει αδιάφορους. Θεωρώ πως όλοι έχουν να κερδίσουν από αυτήν την εμπειρία. Και στην τελική, δεν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι το ποιοτικότερο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών;  


The Last Guardian

Ναι, ένας ακόμη τίτλος από τον ιδιοφυή Fumito Ueda. Το The Last Guardian είναι ένα παιχνίδι που έχω πραγματικά στην καρδιά μου, όντας μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και συγκινητικές εμπειρίες που βίωσα στην προηγούμενη γενιά κονσολών. Μέσα από την απλότητά του και χωρίς να λέει πολλά, σε κάνει να δεθείς έντονα με τους χαρακτήρες, καθώς ζεις το ταξίδι τους, από την αρχική τους γνωριμία, μέχρι το σημείο που ο καθένας μπορεί να θυσιαστεί για τον άλλο.

Αγνοήστε οτιδήποτε έχετε ακούσει για δύστροπο χειρισμό που ενδεχομένως να σας απέτρεψε από το να ασχοληθείτε. Η συμπερίληψη του Last Guardian στο νέο PlayStation Plus αποτελεί ιδανική ευκαιρία!


Control

Αν υπάρχει ένα στούντιο που -ας πούμε- έχει αδικηθεί τα τελευταία χρόνια, αυτό σίγουρα είναι η Remedy. Από το αφηγηματικό αριστούργημα που ακούσει στο όνομα Alan Wake, μέχρι το Quantum Break που παρά τις αδυναμίες του έκρυβε μερικές πανέξυπνες ιδέες, η φιλανδική ομάδα σίγουρα έχει αναπτύξει μερικές μοναδικές εμπειρίες.

Μια τέτοια είναι και το Control, το οποίο πιθανότατα είναι ένα από τα παιχνίδια που αποτυπώνουν καλύτερα την αίσθηση του υπερήρωα, με μια πρωταγωνίστρια που μπορεί να πετά, να μετακινεί αντικείμενα και να αξιοποιεί διάφορες ακόμη υπερφυσικές δυνάμεις. Πέρα όμως από το φαντασμαγορικό και έντονο gameplay, υπάρχει και ένα σκοτεινό σενάριο, αρκετό weirdness και ανατροπές που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.


Kingdom Come Deliverance

Το Kingdom Come Deliverance είναι πιθανότατα μια από τις πιο σκληροπυρηνικές προτάσεις της λίστας μαζί με το Returnal.

Η δράση του θα σας μεταφέρει στο 1403 και στο Βασίλειο της Βοημίας, γνωστό σήμερα ως Τσεχική Δημοκρατία. Ως παίκτες θα αναλάβετε το ρόλο του Henry, ενός κατά τα άλλα κοινού ανθρώπου, σε μια αποστολή εκδίκησης εναντίον εκείνων που σκότωσαν την οικογένειά του. Πρόκειται για RPG με πολλούς μηχανισμούς που δε συγχωρούνε. Θα κληθείτε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις και να χτίσετε με προσοχή τα abilities και τα stats του χαρακτήρα σας. Οι επιλογές σας στους διαλόγους παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ η όλη εμπειρία διακατέχεται από έναν ασυνήθιστο -για παιχνίδι- ρεαλισμό. Για παράδειγμα, το πόσο καθυστερείτε να απαντήσετε στην ερώτηση ενός NPC επηρεάζει τη σχέση σας μαζί του, ενώ χρειάζεται να πίνετε νερό και να κοιμάστε, για να παραμείνετε υγιής. Ομοίως, το combat βασίζεται σε ένα σύστημα physics που καθορίζει το κάθε χτύπημα με βάση την ταχύτητα και το βάρος του όπλου.

Αν θέλετε μια ρεαλιστική και immersive RPG εμπειρία για να λιώσετε το καλοκαίρι, το Kingdom Come Deliverance είναι ιδανικό.


Ghostrunner

Το Ghostrunner επίσης δεν είναι ένα παιχνίδι για όλους. Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Το διέπει μια gaming φιλοσοφία που είναι ριζωμένη στα Arcades της δεκαετίας του ’90 και των ’00, με την επανάληψη, το trial & error και την αλάνθαστη εκτέλεση της κάθε κίνησης να βρίσκεται στον πυρήνα του. Οι gameplay μηχανισμοί του έχουν λάβει τέτοια προσοχή που αγγίζουν την τελειότητα και έτσι όταν μπεις στο κλίμα του, πραγματικά νιώθεις ότι είσαι ένας ταλαντούχος, επιδέξιος Ninja που μπορεί με το σπαθί του και το παρκούρ του να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές ατέλειες στα περιβάλλοντα και στους εχθρούς, ενώ θα ήθελα και λίγο ακόμη περιεχόμενο, αλλά αν είστε λάτρεις της κατηγορίας ή αν θέλετε ένα τεστ αντοχής και ικανοτήτων, θεωρώ πως είναι must.

Άλλη μια ιδανική περίπτωση, λοιπόν, για συνδρομητική υπηρεσία, αφού μπορείτε πανεύκολα να διαπιστώσετε αν σας αρέσει ή όχι. Απλά σας προειδοποιώ, από τη στιγμή που θα πιάσετε το χειριστήριο και θα πατήσετε το Start, δύσκολα υπάρχει γυρισμός…


Mudrunner

Ένα παιχνίδι που μπορεί εκ πρώτης όψης να μη σας γεμίζει το μάτι, αλλά αξίζει το download. Έχετε υπό τον έλεγχό σας off-road οχήματα και πρέπει να ταξιδέψετε σε διάφορες περιοχές για να ολοκληρώσετε objectives. Πρόκειται για ένα all-terrain simulation, στο οποίο θα παλέψετε με τις λάσπες και όχι μόνο, σε δύσκολες διαδρομές, με στόχο να φτάσετε στον προορισμό χωρίς να χαλάσετε το όχημά σας ή να μείνετε από βενζίνη.

Μπορεί να ακούγεται αρκετά απλό σαν concept, αλλά είναι παιχνίδι ικανό να σας κάνει να χαθείτε με τις ώρες!


Gravity Rush Remastered

Το Gravity Rush είναι ένα παιχνίδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 2012 για το PS Vita, από το θρυλικό Japan Studio που πλέον αποτελεί παρελθόν και από τον ταλαντούχο Keiichiro Toyama των Silent Hill και Siren. Δυστυχώς, η εμπορική πορεία του τίτλου και του sequel που ακολούθησε ήταν απογοητευτική, αλλά παρ’ όλα αυτά η σειρά κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κρυμμένα διαμάντια της βιβλιοθήκης του PlayStation, με καλογραμμένους χαρακτήρες, lore και ιστορία. Φυσικά, αυτό που κάνει την εμπειρία να ξεχωρίζει είναι το εντυπωσιακό traversal στα περιβάλλοντα, αφού η κεντρική πρωταγωνίστρια μπορεί να ελέγχει την βαρύτητα. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να «πέφτετε» ανάποδα, δηλαδή να πετάτε, να χρησιμοποιείτε τα ταβάνια ή τους τοίχους για να περπατάτε κ.ο.κ.


Death Stranding

Και φτάσαμε στο +1 της λίστας. Για το τέλος άφησα το Death Stranding, ένα από τα πιο παράξενα και μοναδικά παιχνίδια που έχω παίξει όχι μόνο στην προηγούμενη γενιά κονσολών, αλλά στη ζωή μου γενικότερα. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων, ένα παιχνίδι που μοιάζει ανατριχιαστικά προφητικό μετά από τα όσα ζήσαμε με την πανδημία, ένα παιχνίδι με τη μοναδική αυτή χροιά που έχουν οι εμπειρίες του ιδιοφυή Hideo Kojima.

Θεωρώ πως είναι ένας τίτλος που πολλοί έχουν αδικήσει και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στα όσα έχουν δει και ακούσει. Πλέον, λοιπόν, που το δημιούργημα του Kojima είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο χάρη στη συμπερίληψή του στην βιβλιοθήκη του νέου PlayStation Plus, δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Σας προτείνω να του αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται και να απολαύσετε αυτό το μοναδικό ταξίδι.