Shadow of the Colossus Video Review

Shadow of the Colossus Video Review

09 Φεβρουαρίου 2018 12:53
Γυαλίζοντας ένα διαμάντι...

Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που πρωτοστατεί σε όλα τα gaming πηγαδάκια, στα άρθρα και στα αφιερώματα που πραγματεύονται την τέχνη γύρω από τα παιχνίδια, αυτό είναι σίγουρα το Shadow of the Colossus. Ο τίτλος της Team Ico, έγραψε τη δική σου ιστορία στα βιβλία του gaming και μάλιστα με χρυσά γράμματα. Τόσο για τον υπογράφοντα, όσο και για πολλούς ακόμη gamers εκεί έξω, το δεύτερο παιχνίδι της «ανεπίσημης» τριλογίας του Fumito Ueda, θεωρείται ως ένα από τα ποιοτικότερα βιντεοπαιχνίδια που έχουν φτιαχτεί.

Ο τίτλος κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 17 Φεβρουαρίου του 2006 αποκλειστικά στο PlayStation 2, σε μία εποχή που η κονσόλα της Sony άφηνε την τελευταία της πνοή, οπότε το Shadow of the Colossus ήταν ίσως ο επιθανάτιος βρόγχος της. Και ήταν ένα βρόγχος που ακούγεται ακόμη και σήμερα, 12 ολόκληρα χρόνια μετά. Ακόμη και σήμερα το παιχνίδι είναι φρέσκο, είναι όμορφο, είναι μόνο του σε αυτή τη βιομηχανία. Θα έλεγα πως τα παιχνίδια του Ueda δύσκολα αντιγράφονται. Πόσο μάλλον το συγκεκριμένο. Η σύλληψη, η εκτέλεση, το setting, η μαγεία που εκπέμπει αυτό το δημιούργημα, δεν έχει υπάρξει και δύσκολα θα υπάρξει ξανά.

Το Shadow of the Colossus (μαζί με το Ico) γνώρισε μία remaster επανακυκλοφορία στο PS3, τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε δόθηκε σε πολλούς gamers η ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία, ελαφρώς βελτιωμένη. Μετά τις περιπέτειες αλλά τη θετική κατάληξη του The Last Guardian, η Sony αποφάσισε πως το Shadow of the Colossus πρέπει να επιστρέψει. Έτσι, στην E3 του 2017 ανακοίνωσε το remake του τίτλου. Ένα remake που ανέλαβε η Bluepoint Games, η οποία είναι γνωστή για την τρομερή ποιότητα των ports, κυρίως από παιχνίδια της Sony. Για να είμαι ειλικρινής, το remake από «ξένο», «μικρότερο» studio, ενός τίτλου που έχω «χιλιοπαίξει» δε με ενθουσίασε ποτέ. Καλοδεχούμενο, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να τραβήξει το βλέμμα μου.

Έφτασε, λοιπόν, στα χέρια μου το blu-ray του remake. Αυτό που αντίκρισα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που περίμενα να δω, ειδικά στην εποχή που το remake είναι συγχυσμένος όρος. Η Bluepoint Games έφτιαξε το παιχνίδι από την αρχή, με μια ολοκαίνουργια αστραφτερή μηχανή γραφικών, η οποία όμως πειράζει μόνο όσα πρέπει και αφήνει ανέπαφα τα στοιχεία που καθορίζουν την εμπειρία του Shadow of the Colossus. Θα τολμήσω να βάλω αυτό το remake πολύ κοντά στο σπουδαιότερο remake της ιστορίας, αυτό του πρώτου Resident Evil στο GameCube. Το Shadow of the Colossus στο PS4 είναι ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς και σε αυτό δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Τεχνικά είναι επίτευγμα.

Συνοψίζοντας : Περισσότερα γι’ αυτό το απίθανο remake, ενός αριστουργήματος του μέσου, θα βρείτε στο αναλυτικό βίντεο που σας ετοιμάσαμε, παρέα με τον Γιώργο Πρίτσκα. Θέλω να κλείσω αυτό το μικρό κείμενο, με μία παρότρυνση. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τα παιχνίδια του Ueda, κάντε το. Ακόμη κι αν δεν είστε fan αυτών των παιχνιδιών, επιμένω πως η μεγαλοπρέπεια και η ταπεινότητα αυτού του διαμαντιού δε μπορεί να σας αφήσει αδιάφορους. Θεωρώ πως όλοι έχουν να κερδίσουν από αυτήν την εμπειρία. Και στην τελική, δεν έχετε περιέργεια να δείτε πως είναι το ποιοτικότερο βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών;
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Bluepoint Games
Publisher : Sony Computer Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4
Release date : 2018-02-06