Peaky Blinders: 8 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για την αγαπημένη σας σειρά

"By Order of the…"
14 Ιουνίου 2022 09:24
Peaky Blinders: 8 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για την αγαπημένη σας σειρά

Η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά, ο ηγετικός του χαρακτήρας, το σκοτεινό του βλέμμα, ιδιαίτερα όταν αυτό χανόταν στις πληγωμένες αναμνήσεις, η σχεδόν πένθιμη φιγούρα του, ο Tommy Shelby, ο απόλυτος τραγικός ήρωας, ήταν η ψυχή κι η καρδιά της σειράς Peaky Blinders. Δίπλα του, αλλά και απέναντί του, το ίδιο βασανισμένοι και ταλαιπωρημένοι χαρακτήρες, άλλοι με χαρακτηριστικά μεγαλομανίας κι άλλοι περισσότεροι φοβισμένοι, μπλεγμένοι όμως όλοι τους στην παρανομία και την εγκληματικότητα, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στους λασπωμένους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μετά από 9 χρόνια, το βρετανικό τηλεοπτικό σόου Peaky Blinders μάς λέει οριστικά αντίο. Πλέον, η σειρά που αγαπήθηκε από εκατομμύρια θεατές ανήκει στην αιωνιότητα. Πάμε όμως παρέα να μάθουμε μερικά ενδιαφέροντα facts από το γκανγκστερικό έπος του Steven Knight.

 

Ορισμένες ιστορίες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα

Ο δημιουργός της σειράς Steven Knight, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1959 στο Birmingham, της Αγγλίας. Οι ιστορίες που άκουγε από τον πατέρα του για τις διαβόητες συμμορίες που δρούσαν στην πόλη κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις περιπέτειες των Shelbys. Πιο συγκεκριμένα, οι θείοι του πατέρα του ήταν οι Sheldons, γνωστοί μπουκμέικερς της περιοχής. Μερικά από τα “κατορθώματα” τους, έγιναν σενάρια για τα επεισόδια της σειράς.

Ο Jason Statham ήταν να υποδυθεί τον Tommy Shelby

Ο Jason Statham στον ρόλο του διοργανωτή αγώνων πυγμαχίας, για την ταινία Snatch του Guy Ritchie, ήταν αν μη τι άλλο απολαυστικότατος. Η προφορά του, το στυλ του, η αλητεία που κατάφερε να “βγάλει” μέσα από την ερμηνεία του, θα μπορούσαν να τον κάνουν τον τέλειο υποψήφιο για έναν ρόλο στο καστ των Peaky Blinders. Η αλήθεια είναι ότι, ο Steven Knight, ήθελε τον Statham για τον ρόλο του Tommy Shelby, τελικά, παρόλο που αρχικά ο Cillian Murphy δεν ήταν σαν εικόνα αυτό που είχε φανταστεί, κατάλαβε ότι είναι ο κατάλληλος για να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις του χαρακτήρα.

Ήθελαν η σειρά να θυμίζει αισθητικά σε γουέστερν

Η πρώτη σκηνή που βλέπουμε τον Tommy Shelby, είναι πάνω σε άλογο και περιπλανιέται στους λασπωμένους δρόμους του Birmingham. Έτσι, αν η σειρά σας φαίνεται να έχει μια γουέστερν ατμόσφαιρα, αυτό είναι σκόπιμο. Ο δημιουργός της ήθελε να περάσει στον θεατή την αίσθηση ανομίας, που συχνά συναντάει όταν βλέπει ταινίες που διαδραματίζονται στην άγρια δύση της Αμερικής.

 Η προφορά της Helen McCrory ήταν εμπνευσμένη από τον Ozzy Osbourne

Ο Ozzy Osbourne, μεγαλωμένος στο Birmingham, στην πόλη που δημιουργήθηκαν οι θρυλικοί Black Sabbath, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την αείμνηστη Helen McCrory. Παρακολουθούσε για ατελείωτες ώρες βίντεο με τον Ozzy να μιλάει, ώστε να αποστηθίσει την ιδιαίτερη “βαριά” προφορά του, καθώς όπως η ίδια αστειευόταν, ο χαρακτήρας ήταν ένας Ozzy Osbourne με φούστα.

Οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν στο Λίβερπουλ

Παρόλο που ολόκληρη η σειρά επικεντρώνεται στην πόλη του Birmingham, λίγα γυρίσματα έγιναν εκεί. Το καστ και το συνεργείο ταξίδεψαν σε αρκετές πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για τις ανάγκες των γυρισμάτων, οι περισσότερες σκηνές όμως γυρίστηκαν στο Liverpool και τη γύρω περιοχή του Merseyside.

Ο Billy Kimber ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαφιόζους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σίγουρα, κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την στιγμή που ο Tommy Shelby και η συμμορία του ήρθε αντιμέτωποι με τον διαβόητο μαφιόζο, Billy Kimber. Το πραγματικό του όνομα ήταν William, και ήταν αρχηγός της γνωστής συμμορίας «The Birmingham Boys» μεταξύ 1910 και 1930. Η “ομάδα” του είχε μεγάλη επιρροή τόσο στη Βόρεια Αγγλία όσο και στον υπόκοσμο του Λονδίνου.

Η συμμορία Sabini ήταν επίσης αληθινή

Ο Charles "Darby" Sabini, γνωστός επαγγελματικά και ως «King of the Racehorse Gangs», ήταν κι αυτός με την σειρά του, ένας από τους μεγαλύτερους μαφιόζους του νησιού. Του ανήκαν πολλά νυχτερινά μαγαζιά στο Λονδίνο, και είχε περίπου 100 μέλη στη συμμορία του, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων από τη Σικελία, που ήταν γνωστοί για τις αιματηρές επιθέσεις με ξυράφι. Ο Sabini είχε επίσης πολλές διασυνδέσεις στον αστυνομικό και πολιτικό κόσμο.

Τη δεκαετία του 1920, η κυρίαρχη συμμορία στο Μπέρμιγχαμ ήταν η «Brum Boys»

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η συμμορία «The Birmingham Boys» ή αλλιώς «Brum Boys», με αρχηγό τους τον διαβόητο κακοποιό, Billy Kimber, ήταν στην πραγματικότητα η πιο ξακουστή κι επικίνδυνη συμμορία μεταξύ 1910 και 1930. Ήταν γνωστοί για παράνομο στοιχηματισμό, στημένους αγώνες, εκβιασμούς, δωροδοκίες, λαθρεμπόριο και γενικότερα για την βίαιη και παράνομη συμπεριφορά τους.