Benjamin Zephaniah: Πέθανε ο “Jeremiah“ της σειράς Peaky Blinders

Σε ηλικία 65 ετών
07 Δεκεμβρίου 2023 15:18
Benjamin Zephaniah: Πέθανε ο “Jeremiah“ της σειράς Peaky Blinders

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Βρετανός ποιητής, συγγραφέας, ακτιβιστής και ηθοποιός Benjamin Zephaniah, οκτώ εβδομάδες μετά την διάγνωσή του με όγκο στον εγκέφαλο, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. 

Οι περισσότεροι και δη οι fans της σειράς "Peaky Blinders" του BBC θα τον θυμούνται ως τον "Jeremiah" τον ήρεμο εκτελεστή και μέλος της ομώνυμης συμμορίας του Tommy Shelby (Cillian Murphy). Όπως και τα γεγονότα της σειράς έτσι και ο Zephaniah έχουν καταγωγή από το Μπέρμινγχαμ. 

Στην επίσημη σελίδα του στο Instagram η στερνή ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει: "Με μεγάλη θλίψη και λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου. Γιού και Αδελφού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (7 Δεκεμβρίου). Είχε διαγωνστετί με όγκο στον εγκέφαλο πριν από οκτώ εβδομάδες. Η σύζυγος του ήταν στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης που έδινε και έμεινε στο πλευρό του όταν πέθανε», ανέφερε η ανάρτηση. «Τον μοιραστήκαμε με τον κόσμο και ξέρουμε ότι πολλοί θα σοκαριστούν και θα λυπηθούν από αυτή την είδηση. Ο Benjamin ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος και καινοτόμος, έδωσε στον κόσμο τόσα πολλά. Μέσα από μια εκπληκτική καριέρα που περιλαμβάνει ένα τεράστιο σώμα ποιημάτων, λογοτεχνίας, μουσικής, τηλεόρασης και ραδιοφώνου μας αφήνει μια χαρούμενη και φανταστική κληρονομιά".

Η δήλωση του λογαριασμού των Peaky Blinders

Πριν λίγη ώρα ο επίσημος λογαριασμός της σειράς στο X (Πρώην Twitter) δημοσίευσε το δικό του αντίο στο μέλος της οικογένειας του cast γράφοντας τα εξής: 

Είμαστε τόσο σοκαρισμένοι και συντετριμένοι από την είδηση του θανάτου του φίλου μας Μπέντζαμιν Ζεφανάϊα. Ήταν ένα λατρεμένο και καθοριστικό μέλος της οικογένειας των peaky Blinders από την αρχή, όσο και για την καλλιτεχνική κοινότητα γενικότερα. Στέλνουμε την αγάπη μας και την σκέψη μας στην οικογένειά του. 

Λίγα λόγια για τον Benjamin Zephaniah

Γεννήθηκε στο στο Μπέρμιγχαμ το 1958, όντας γιος ενός ταχυδρόμου από τα Μπαρμπάντος και μιας Τζαμαϊκανής νοσοκόμας. Είχε δυσλεξία και για αυτό τον έδιωξαν από το σχολείο σε ηλικία 13 ετών, καθώς δεν μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει. Ταξίδεψε στο Λονδίνο σε ηλικία 20 ετών εκεί όπου έγραψε το πρώτο του βιβλίο, "Pen Rhythm".  

Στο πρώιμο έργο του χρησιμοποίησε την dub poetry, ένα τζαμαϊκανό στυλ που εξελίχθηκε στο ομώνυμο μουσικό είδος, και θα εμφανιζόταν επίσης με το συγκρότημα The Benjamin Zephaniah Band.Καθώς αυξανόταν διαρκώς η αναγνωρισιμότητα του Zephaniah, έγινε οικείο πρόσωπο στην τηλεόραση και πιστώθηκε ότι έφερε την Dub Poetry στα βρετανικά σαλόνια.

Έγραψε επίσης πέντε μυθιστορήματα, καθώς και ποίηση για παιδιά, και το πρώτο του βιβλίο για νεαρούς αναγνώστες, το Talking Turkeys, γνώρισε τεράστια επιτυχία κατά την έκδοσή του το 1994.

Το 2003 απέρριψε την τιμητική βράβευση "OBE" από την βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας, λόγω της σύνδεσής της με τη Βρετανική Αυτοκρατορία και την ιστορία της δουλείας. Σχολιάζοντας τότε την άρνησή του να τιμηθεί, είπε τα εξής σε τηλεοπτική εκπομπή: "Η εμμονή μου αφορά το μέλλον και τα πολιτικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Η "Αυτοκρατορία" μου θυμίζει τη δουλεία, μου θυμίζει χιλιάδες χρόνια κτηνωδίας, μου θυμίζει πώς οι πρόγονοί μου κακοποιήθηκαν… Δεν θέλω αυτό το βραβείο".