Ο George Clooney και το στοίχημα των 10 χιλιάδων δολαρίων για το στοιχειωμένο σπίτι

Μια αστεία ιστορία από τα γυρίσματα του Ocean's Twelve
14 Απριλίου 2022 10:56
Ο George Clooney και το στοίχημα των 10 χιλιάδων δολαρίων για το στοιχειωμένο σπίτι

Το 2004, ο Steven Soderbergh σκηνοθετεί την «Συμμορία των 12», την δεύτερη ταινία του Ocean's franchise, έχοντας και πάλι στο πλευρό του ένα υπέρλαμπρο cast ηθοποιών. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη τριλογία, αναφέρεται συχνά ως αυτή που επανακαθόρισε το είδος των heist movies στο σύγχρονο σινεμά και είναι υπεύθυνη για την αναγέννηση, αλλά και την εξάπλωσή του στη pop κουλτούρα.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ένας από τους πρωτοπόρους του ανεξάρτητου κινηματογράφου, αξιοποιώντας τα διδάγματα μεγάλων σκηνοθετών του παρελθόντος όπως αυτά των John Huston, Norman Jewison και Basil Dearden, παρουσιάζει μία φρέσκια ματιά στο είδος, η οποία συνεχίζει να ασκεί επιρροές μέχρι και σήμερα.

Από την μεριά των στούντιο παραγωγής, η τριλογία του Ocean αποτέλεσε το πρότυπο για το πώς μία heist movie θα μπορούσε να γίνει εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στον 21ο αιώνα. Σημαντικό παράγοντα της θετικής αποδοχής που έλαβε το franchise συνολικότερα από κοινό και κριτικούς ανά τον κόσμο, έπαιξε το υπέρλαμπρό καστ ηθοποιών, αλλά και η χημεία που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους, σχεδόν ακαριαία πίσω από τις κάμερες.

Βαριά ονόματα της Χολιγουντιανής  βιομηχανίας, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Soderbergh, κατάφεραν, όχι μόνο να δημιουργήσουν μερικούς από τους πιο στιλάτους και συμπαθητικούς κακοποιούς του σινεμά, αλλά και να αναπτύξουν ισχυρές, φιλικές σχέσεις που κρατάνε ακόμα καλά.

Η καλή χημεία μεταξύ τους βέβαια, δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς περνούσαν αρκετές ώρες μαζί κατά τη διαδικασία παραγωγής των ταινιών, πειράζοντας ο ένας τον άλλον με αστεία και διάφορες φάρσες. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες των γυρισμάτων του «Ocean's Twelve», το συνεργείο μαζί με τους ηθοποιούς έπρεπε να ταξιδέψουν σε διάφορες τοποθεσίες της Ευρώπης, μία από αυτές ήταν και η έπαυλη του George Clooney, στην λίμνη Κόμο στη Βόρεια Ιταλία. Στην ταινία, το σπίτι του γνωστού ηθοποιού υποτίθεται πως ανήκει στον François Toulour, γνωστό ως «Night Fox», ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή, καθώς είναι αυτός που σαμποτάρει συνεχώς τα σχέδια της συμμορίας του Ocean.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων λοιπόν, o Clooney, στην συγκεκριμένη βίλα, φιλοξένησε τα υπόλοιπα μέλη του καστ όπου καθόντουσαν μέχρι αργά τα βράδια “πειράζοντας” ο ένας τον άλλον με τρομακτικές ιστορίες φαντασμάτων και πνευμάτων. Στην απέναντι μεριά της όχθης, υπήρχε μία παλιά εγκαταλελειμμένη έπαυλη που έβλεπε ακριβώς το σπίτι του Αμερικανού ηθοποιού. Δεν άργησε, λοιπόν, η στιγμή που ο Clooney, παρέα με έναν Ιταλό φίλο του, θα ξεκινούσαν να υποκρίνονται διαβάζοντας ένα ιταλικό βιβλίο πως ο πρώην ιδιοκτήτης της ήταν ένας serial killer που δολοφονούσε τα θύματά του, τα πετούσε μέσα στη λίμνη και πλέον η έπαυλη αυτή θεωρείται από τους ντόπιους στοιχειωμένη.

Ένα βράδυ, ο Clooney, o Pitt, o Damon κι ο Cheadle, θα πάρουν μία σκάλα και θα ανέβουν σε μία μικρή βάρκα με πορεία προς την έπαυλη για να δουν τι έχει μέσα. Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσουν φτάνοντας εκεί, είναι το άγαλμα ενός τεράστιου φιδιού να καταβροχθίζει το κεφάλι μίας γυναίκας. Η εικόνα αυτή ήταν αρκετή για να τους φοβερίσει και να τους κάνει να γυρίσουν πίσω στην ασφάλεια και στο σπίτι του Clooney. Παρά την τρομάρα τους, ήταν ο ίδιος ο Clooney που θα προτείνει στους Pitt και Cheadle, ότι θα τους δώσει 10 χιλιάδες δολάρια αν καταφέρουν να περάσουν 1 βράδυ στο τρομακτικό αυτό σπίτι. Τα μοναδικά πράγματα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους είναι ένα πακέτο σπίρτα, ένα κερί, ένα μπουκάλι κρασί και φυσικά, τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο Pitt κι ο Cheadle δέχονται την πρόκληση και ανεβαίνουν ξανά πάνω στη βάρκα με τους Clooney και Damon να οδεύουν προς το εγκαταλελειμμένο οίκημα ώστε να τους αφήσουν εκεί για μία νύχτα. Στην συνέχεια, οι Clooney και Damon απομακρύνονται και περιμένουν στη βάρκα στη μέση της λίμνης, παρακολουθώντας μέσα στο σκοτάδι το κερί των ηθοποιών να εμφανίζεται από παράθυρο σε παράθυρο. Οι Pitt και Cheadle τελικά δεν κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα επειδή μερικά λεπτά αργότερα από την άφιξη τους στη τρομακτική έπαυλη, πήραν τηλέφωνο τον Clooney και του ζητήσαν να έρθει γρήγορα να τους γυρίσει πίσω με την βάρκα.

Ιστορίες από τα “παρασκήνια” της τριλογίας του Ocean, παρόμοιες σαν την παραπάνω, υπάρχουν πραγματικά αμέτρητες κι οι πρωταγωνιστές της, κάθε φορά που τις θυμούνται, το κάνουν με ένα πλατύ χαμόγελο στο στόμα τους, κι αυτό από μόνο του μας δείχνει ότι η χημεία που “ξεχείλιζε” από την οθόνη στις μεταξύ τους σκηνές, μόνο τυχαία δεν ήταν.