Ψάχνετε ταινίες κινουμένων σχεδίων; Δείτε τις 7+1 προτάσεις μάς από το Netflix

Έχει αξιόλογες animated προτάσεις και ήρθε η ώρα να τις τιμήσετε
18 Φεβρουαρίου 2022 11:04
Ψάχνετε ταινίες κινουμένων σχεδίων; Δείτε τις 7+1 προτάσεις μάς από το Netflix

Ο χώρος του animation στη πλατφόρμα του Netflix με τον καιρό, φαίνεται πως έχει αποκτήσει μερικά μικρά διαμαντάκια που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας. Σίγουρα ως είδος η αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και σκληρή, παρόλα αυτά, θεωρώ ότι οι άνθρωποι της υπηρεσίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον συγκεκριμένο χώρο προσπαθώντας να ψυχαγωγήσουν τους συνδρομητές τους τόσο με κινούμενα σχέδια προορισμένα για όλη την οικογένεια όσο και τους πιο απαιτητικούς ενήλικες που θέλουν να δουν κάτι που να αγγίζει (γιατί όχι) και τα όρια του arthouse.

Στην παρακάτω λίστα έχω επιλέξει μερικές μόνο animation ταινίες που έχω ξεχωρίσει μέχρι στιγμής από την πλατφόρμα και που πραγματικά θα ήθελα να τις προτείνω σε όσους έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με το είδος. Εννοείται πως θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια.


Flavors Of Youth (2018)

Το «Flavors of Youth» είναι μία anime ταινία ανθολογίας που διαδραματίζεται σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Κίνας. Όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι και στην ταινία, θα δούμε την είσοδο των πρωταγωνιστών στην ενήλικη ζωή να συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες. Τρεις ανεξάρτητες ιστορίες μεταξύ τους, χωρίς καμία σύνδεση, με μοναδικό κοινό σημείο τα κομμάτια του παρελθόντος που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζουν το παρόν τους. Αρκετά συγκινητικό αλλά και με μία ιδιαίτερη ζεστασιά τόσο στο οπτικοαουστικό όσο και συνολικά ως εμπειρία, το συγκεκριμένο anime αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

I Lost My Body (2019)

Ίσως το πιο ιδιαίτερο και παράξενο road movie που θα δείτε ποτέ στην οθόνη. Το «I Lost My Body» είναι η περιπέτεια ενός ακρωτηριασμένου χεριού το οποίο δραπετεύει από ένα εργαστήριο ανατομίας, με μοναδικό σκοπό να επιστρέψει στο σώμα του. Περιπλανώμενο στους επικίνδυνους δρόμους του Παρισιού, αναπολεί τη ζωή από το σώμα που κάποτε ανήκε. Μέσω της τεχνικής των flashbacks θα γνωρίσουμε λεπτομέρειες για τον νεαρό Naoufel, την οικογένεια του, του κοριτσιού που ερωτεύτηκε, και στο φινάλε, τον τρόπο με τον οποίο έχασε το χέρι του. Η ταινία ήταν υποψήφια στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων» στα 92α Όσκαρ, και σίγουρα είναι από αυτές που ξεχωρίζουν στην βιβλιοθήκη της streaming υπηρεσίας.

A Whisker Away (2020) 

Η Miyo Sasaki είναι μία νεαρή μαθήτρια γυμνασίου που ζει σε μία μικρή πόλη της Ιαπωνίας με την μητριά της. Η μεταξύ τους σχέση είναι κάκιστη. Καθημερινά, μετά το σχολείο βρίσκει τον τρόπο να συναντάει τον Kento Hinode, που συνεχίζει να τον φλερτάρει παρά τις επανειλημμένες απορρίψεις του. Μία μέρα ωστόσο, η Miyo, με τη βοήθεια μίας μαγικής μάσκας, μεταμορφώνεται σε γάτα και κερδίζει την συμπάθεια του. Περνάνε χρόνο στο σπίτι του μαζί, του κάνει παρέα όσο εκείνος μελετά ιαπωνική κεραμική και ακούει τα προβλήματά του, η ιδία θέλει τόσο πολύ να ομολογήσει ότι η γάτα που αγαπά και η κοπέλα που αντιπαθεί είναι το ίδιο πρόσωπο, αλλά φοβάται ότι θα την απορρίψει και πάλι άμα μάθει την αλήθεια. Όπως καταλαβαίνετε από την υπόθεση, το «A Whisker Away» είναι ένα γλυκόπικρο coming-of-age δράμα με δυνατές δόσεις σουρεαλισμού.

The Willoughbys (2020) 

Το «The Willoughbys» έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 22 Απριλίου 2020, και οι εντυπώσεις που άφησε σε κοινό και κριτικούς ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, με πολλές από αυτές να εστιάζουν στο animation, στο voice acting, αλλά και στις παιχνιδιάρικες μελωδίες του Mark Mothersbaugh. Παραμελημένα από τους εγωκεντρικούς γονείς τους, τέσσερα αδέρφια αποφασίζουν να βγουν στον έξω κόσμο για να τους αντικαταστήσουν. Όπως και στο «Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events» ο αφηγητής μας ενημέρωνε ότι η ταινία που θα δούμε δεν θα έχει το συνηθισμένο happy ending, έτσι κι εδώ, ο Ricky Gervais, στο ρόλο του «The Cat», που λειτουργεί κι αυτός ως αφηγητής,  μας προειδοποιεί ότι αν μας αρέσουν οι ιστορίες όπου όλα τελειώνουν ευχάριστα τότε “Αυτή δεν είναι η ταινία για εμάς”.

Vivo (2021) 

Στην προσπάθεια του να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του ιδιοκτήτη του, ένα κατοικίδιο kinkajou, με το όνομα, Vivo, ξεκινάει μία μουσική περιπέτεια όπου όχι μόνο κάνει καινούργιους φίλους αλλά βρίσκει και νέο νόημα στη ζωή του. Το «Vivo», είναι ένα μιούζικαλ παραγωγής της Sony, ενώ την μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Lin-Manuel Miranda, ο οποίος μάλιστα χαρίζει και την φωνή του στον γλυκό Vivo. Αστείο, πολύχρωμο, συγκινητικό αλλά και με υπέροχα μουσικά νούμερα, το συγκεκριμένο animation ίσως να μην είναι ό,τι καλύτερο θα βρείτε στη πλατφόρμα, είναι αρκετό όμως για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας βλέποντας τον μικρό κίτρινο ήρωα να προσπαθεί να ικανοποιήσει το τελευταίο “θέλω” του αγαπημένου του ιδιοκτήτη.

The Mitchells vs the Machines (2021) 

Οι Mitchells είναι ίσως μία από τις πιο δυσλειτουργικές οικογένειες που έχετε γνωρίσει στον κόσμο της μυθοπλασίας. Μία ακόμη δημιουργία της Sony Animation, το «The Mitchells vs the Machines» είναι χωρίς δεύτερη σκέψη μία από τις καλύτερες προτάσεις κινουμένων σχεδίων που θα βρείτε στη πλατφόρμα του Netflix της περσινής χρονιάς. Η ιστορία έχεις ως αφετηρία την εισαγωγή της Katie στο κολέγιο και το road trip που ετοίμασε για όλη την οικογένεια ο πατέρας της Rick, ώστε να διορθώσει την κακή σχέση που έχουν αναπτύξει οι δυο τους. Η εκδρομή τους παρόλα αυτά μετατρέπεται σε έναν αγώνα επιβίωσης αφού η ανθρωπότητα απειλείται με αφανισμό από μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

The Summit of the Gods (2021) 

Στα χέρια του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ Fukamachi, βρίσκεται εντελώς τυχαία μια κάμερα που μπορεί να ανήκε στον Mallory, έναν διάσημο ορειβάτη που εξαφανίστηκε το 1924 κάπου στο όρος Έβερεστ. Ωστόσο, ένας άγνωστος έρχεται και παίρνει την κάμερα πριν ο Fukamachi προλάβει να δει το αρχείο. Το «Summit of the Gods», είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα adult animation όχι μόνο της χρόνιας που μας πέρασε αλλά γενικότερα. Ο τρόπος που συνδυάζει αληθινά γεγονότα με μυθοπλασία είναι εξαιρετικός. Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στο είδος. Το εξαιρετικής ποιότητας σκίτσο του, όπου πραγματικά θαυμάζεις κάθε καρέ σαν πίνακα ζωγραφικής, αλλά και καλογραμμένοι χαρακτήρες, δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία, που δεν θα ήθελε κανένας λάτρης του είδους να προσπεράσει.

The House (2022) 

Και κάπως έτσι, κλείνουμε αυτή την άτυπη οκτάδα με ένα από τα πιο ιδιαίτερα βρετανικά stop-motion των τελευταίων δεκαετιών. Και το ότι το συγκεκριμένο είναι παραγωγής του Netflix Animation, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Το «The House» είναι μία ταινία ανθολογίας που μας αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες με μοναδικό συνδετικό κρίκο, Το Σπίτι. Σίγουρα δεν είναι για όλους. Όσοι όμως τολμήσετε να το επιλέξετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το δείτε έχοντας όσες λιγότερες πληροφορίες μπορείτε. Το μοναδικό που θα αναφέρω εγώ είναι ότι οι μελωδίες του Gustavo Santaolalla ολοκληρώνουν με άριστο τρόπο την παράξενη και ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, ειδικότερα της πρώτης ιστορίας. Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και δείτε το.