Ζήσε ξανά μερικές από τις πιο "badass" ατάκες που έκαναν πάταγο στο σινεμά

Κοινώς οι ατάκες που δίνουν πόνο πριν το τελειωτικό χτύπημα
27 Ιουλίου 2021 14:03
Ζήσε ξανά μερικές από τις πιο "badass" ατάκες που έκαναν πάταγο στο σινεμά

Οπωσδήποτε υπάρχουν λογής και λογής ατάκες σε διάφορα φιλμ τις οποίες δικαίως έχουμε ξεχωρίσει. Φυσικά, δεν είναι απορίας άξιο γιατί κάποιες έγιναν και σλόγκαν! Μάλιστα, συνιστούν πια και αναπόσπαστο κομμάτι της pop κουλτούρας θυμίζοντάς μας κάθε φορά πως ορισμένες φράσεις ήρθαν για να μείνουν, ειδικά όσες λέγονται λίγο πριν δοθεί η «χαριστική βολή»!

Συνήθως, τις εντοπίζει κανείς σε θεάματα με αδρεναλίνη, κίνδυνο και έξαψη της στιγμής, όπου οι ήρωες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δίνουν «πληρωμένες απαντήσεις» στον εχθρό, φροντίζοντας να “πουν την τελευταία τους λέξη” έτσι που θα είναι δύσκολο να μην πέσουν κάτω τα σαγόνια των θεατών.

Εμείς βρήκαμε κάποιες από αυτές τις αξέχαστες badass κουβέντες που έκαναν πάταγο και σας τις παρουσιάζουμε!


«Say hello to my little friend»| Scarface (1983)

Ο ‘Tony Montana’ αυτή η μορφή-ορόσημο στα κινηματογραφικά χρονικά, χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία του σινεμά μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία του Al Pacino στον Σημαδεμένο (1983) του Brian De Palma. Ο φιλόδοξος, παρορμητικός και αθυρόστομος ‘Tony’ έχοντας καταφέρει να πιάσει την καλή μέσα από διάφορες παρανομίες και πάρε δώσε με τον υπόκοσμο, έστησε την δική του αυτοκρατορία ναρκωτικών ανεβάζοντας όμως παραπάνω τον ανταγωνισμό με άλλους παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος.

Προς το τέλος της ταινίας, βλέπει τον κλοιό να στενεύει επικίνδυνα γύρω του. Τον έχουν ζώσει από παντού εχθροί. Είναι παγιδευμένος αλλά τότε ακριβώς συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί. Εκεί είναι που ακούγεται δια στόματός του η αξέχαστη φράση: “Say hello to my little friend!” λίγο πριν αρχίσει με ένα πολυβόλο να ρίχνει κατά ριπάς προς το μέρος τους και αυτοί με τη σειρά τους ανταποδίδουν κατευθείαν με εξίσου μεγάλη σφοδρότητα. Ξέρει ότι το τέλος είναι κοντά και δεν αργεί να έρθει για εκείνον η χαριστική βολή πισώπλατα. Σύντομα σιωπή απλώνεται τριγύρω και το σώμα του Tony επιπλέει θανάσιμα πληγωμένο μέσα στο νερό.


«Hasta la vista baby!» | Terminator 2: Judgment Day (1991)

Στο Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης του James Cameron, ύστερα από μία άγρια καταδίωξη με φορτηγό η ‘Sarah Connor’ (Linda Hamilton) και ο γιος της, ‘John’ (Edward Furlong), στρίβοντας σε έναν χαλυβουργείο, βρίσκουν την ευκαιρία να αποδράσουν από τον τρομακτικό Cyborg T-1000 (Robert Patrick) που τους κυνηγά,. Παρ’ όλα αυτά, το όχημά τους εκτρέπεται της πορείας του και στο διάβα τους βρίσκεται για ακόμη μία φορά η εξελιγμένη φονική μηχανή, όπως πάντα, έτοιμη να τους αφανίσει. Εντούτοις, στη μέση μπαίνει ο Εξολοθρευτής 101 (Arnold Schwarzenegger) προκειμένου να τους προστατέψει ξανά και με μία εύστοχη βολή με το όπλο του, κάνει σκόνη και θρύψαλα τον αντίπαλό του προφέροντας την εμβληματική ατάκα: “Hasta la vista baby!”.


«Hello, boys! I'm BAAAAAACK!» | Independence Day (1996)

Η θεαματική εξωγήινη εισβολή που ενορχήστρωσε σκηνοθετικά ο Roland Emmerich με το Ημέρα Ανεξαρτησίας (1996) σίγουρα συνιστά μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυθοπλασίες του μεταποκαλυπτικού είδους! Εδώ ο Randy Quaid ως ο ‘Russell Casse’, ένας βετεράνος του Βιετνάμ και πρώην πιλότος της αμερικανικής αεροπορίας αποφασίζει να επιστρέψει στην ενεργό δράση για χάρη των παιδιών του και επειδή θέλει να υπερασπιστεί το ανθρώπινο γένος μέχρις εσχάτων. Η ολέθρια εισβολή είναι ήδη εδώ και αρχιτέκτονάς της είναι το δυσθεώρητο εξωγήινο σκάφος που ξεκίνησε μία χωρίς έλεος επιδρομή στον πλανήτη.

Έτσι, πλησιάζοντας στον επίλογο, μέσα στα πλαίσια μίας συντονισμένης εναέριας επιχείρησης με άλλους συμπολεμιστές του, ο ‘Russell επιλέγει να κάνει μία ηρωική έξοδο και να εξουδετερώσει τον στόχο του με μία τελευταία πτήση που σκοπό έχει να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ναυαρχίδα των διαστημοπλοίων που βάλλονται εναντίον της Γης. Έχει απομείνει ένας μόνο πύραυλος και ο ‘Russell’ τη στιγμή που πάει να τον ενεργοποιήσει αντιλαμβάνεται ότι έχει προκύψει βλάβη στο σύστημα εκτόξευσης. Ένας δρόμος υπάρχει και αυτός του υποδεικνύει να θυσιαστεί για το κοινό καλό, ρίχνοντας το μαχητικό του στην καρδιά του εχθρικού σκάφους, βροντοφωνάζοντας μέσα σε ένα ορμητικό κύμα αδρεναλίνης και έντασης: “Hello, boys! I'm BAAAAAACK!”.


«Yippee-ki-yay, M@#$&*f@ck3r» | Die Hard 2 (1988)

 Στο action αστυνομικό θρίλερ Πολύ σκληρός για να πεθάνει 2 (1990) του Renny Harlin, πράγματι ο Bruce Willis ως ο ντεντέκτιβ ‘John McClane’ παραμένει πολύ σκληρό καρύδι! Μετά το συμβάν στο Nakatomi Tower στη Νέα Υόρκη, αμείλικτος, με ατσάλινα νεύρα και αντοχές συνεχίζει να πολεμάει με αδίστακτους τρομοκράτες. Πλέον, δηλαδή, συγκρούεται με έναν πρώην συνταγματάρχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εν ονόματι ‘William Stuart’ (William Sadler) και τους μισθοφόρους του που στο αεροδρόμιο κρατούν όμηρο την σύζυγό του ‘McClane’, ‘Holly’ (Bonnie Bedelia) και άλλους ανθρώπους. Εκβιάζουν την κατάσταση για την απελευθέρωση του στρατηγού ‘Ramon Esperanza’ (Franco Nero), ενός βαρόνου ναρκωτικών και δικτάτορα του Val Verde, ζητώντας να δραπετεύσουν κάπου αλλού με ένα Boeing 747.

Ο ‘McClane’ έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζεται για ακόμη μία φορά σκληρά ώστε να σώσει τους αθώους που κινδυνεύουν. Πασχίζει να απελευθερώσει τη σύντροφό του ώσπου φτάνει η ώρα που επιτέλους έρχεται αντιμέτωπος με τον αντίπαλό του. Σε μία κρίσιμη στιγμή, η τύχη του χαμογελάει. Μετά από πολλή προσπάθεια και ενώ ο ‘John’ έχει καθυστερήσει με κάθε τρόπο το αεροσκάφος να πετάξει, κατορθώνει να ανοίξει την δεξαμενή καυσίμων. Λίγες στιγμές αφότου το Boeing 747 απογειώνεται ο ήρωας βάζει φωτιά στα ίχνη καυσίμων που αφήνει πίσω του το τζετ, πυροδοτώντας το μεγάλο «μπαμ»! Ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη φανερά ικανοποιημένος αναφωνεί το “Yippee-ki-yay, M@#$&*f@ck3r!”.


«I am no man!» | The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Ποιός δεν ενθουσιάστηκε με το plot twist που μας επιφύλασσε η συγκεκριμένη σκηνή στο 3ο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (2003) του Peter Jackson; Καθώς ο βασιλιάς ‘Théoden’ ψυχορραγεί και ο ηγέτης των Nazgul στέκει από πάνω του αδυσώπητος, σκοτεινός και ακατανίκητος ενώ το Nazgul ετοιμάζεται να τον κατασπαράξει. Ωστόσο, σαν από μηχανής θεός τότε ξεπροβάλλει μεταμφιεσμένη σε πολεμιστή η ‘Eowyn’ (Miranda Otto) και βρίσκει το κουράγιο να υψώσει ανάστημα έναντι του Aπέθαντου Στοιχειού της Minas Morgul προκειμένου να υπερασπιστεί τον βαριά τραυματισμένο θείο της.

Ο Μάγος-Βασιλιάς της Angmar (Lawrence Makoare) οργισμένος που η ‘Eowyn’ αποκεφάλισε το φτερωτό του κτήνος, την αρπάζει βίαια από τον λαιμό νομίζοντας πως επρόκειτο για άνδρα. “You, fool! No man can kill me!”, της απευθύνεται χαιρέκακα αλλά μέσα σχεδόν ευθύς αμέσως εισπράττει την αποστομωτική απάντηση από μέρους της: “I am no man!”, κατορθώνοντας να εξοντώσει το μοχθηρό ον που είχε μπροστά της με ένα καίριο χτύπημα, επιβεβαιώνοντας μάλιστα και την αντίστοιχη προφητεία που έλεγε ότι το εν λόγω Δαχτυλιδοφάντασμα δεν θα έπεφτε από χέρι άνδρα!


Υπάρχουν πολλά άλλα honorable mentions με badass ατάκες στις οποίες μπορεί να ανατρέξει κανείς. Οπότε αν ανυπομονείτε για συνέχεια στο παρόν αφιέρωμα, ένα πράγμα θα πω: «I'll be back»... και για 2ο μέρος. Προϋπόθεση είναι εσείς να δώσετε το ok για μία ακόμη τέτοια κινηματογραφική κούρσα με τσίτα τα γκάζια!