5 ταινίες τρόμου του βωβού κινηματογράφου που θα στοιχειώσουν τα όνειρά σας

Μία λίστα βγαλμένη από τη μακάβρια πλευρά του σινεμά
02 Νοεμβρίου 2022 10:47
5 ταινίες τρόμου του βωβού κινηματογράφου που θα στοιχειώσουν τα όνειρά σας

Από πού επηρεάστηκαν, δανείστηκαν και εμπνεύστηκαν οι πρώτοι συγγραφείς ταινιών τρόμου; Ιστορίες με τέρατα, σχιζοφρενείς δολοφόνους, απόκοσμα θηρία, φαντάσματα και δαιμονικές οντότητες υπάρχουν από την αρχαιότητα. Με το πέρασμα του χρόνου και τη “γέννηση” του κινηματογράφου, οι ιστορίες αυτές μετατράπηκαν σε ταινίες τρόμου, οι οποίες μέχρι και σήμερα φέρνουν στην επιφάνεια τις χειρότερες φοβίες μας.

Οι πρώτοι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες, λοιπόν, εμπνεύστηκαν από τη γοτθική μυθοπλασία του 17ου αιώνα. Συγγραφείς όπως η Mary Shelley, γνωστή για το μυθιστόρημα του Frankenstein, ο Bram Stoker, γνωστός για τη συγγραφή του διάσημου μυθιστορήματος τρόμου Dracula, ο Edgar Allan Poe, ο ιδρυτής της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και ο H. P. Lovecraft, ο οποίος πρόσθεσε στις ιστορίες του το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, ήταν οι πρωτοπόροι και αυτοί που οδήγησαν τη φαντασία μας σε σκοτεινά μονοπάτια.

Πλέον, τα ονόματά τους είναι κομμάτια μίας αλυσίδας σεναριογράφων και σκηνοθετών οι οποίοι συνέχισαν να τοποθετούν τους δικούς τους ξεχωριστούς κρίκους διατηρώντας το είδος ζωντανό και εξαιρετικά κερδοφόρο. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ας δούμε μέσα από την παρακάτω λίστα μερικές από τις πιο τρομακτικές και αλλόκοτες ταινίες τρόμου του βωβού κινηματογράφου.

The Cabinet of Dr. Caligari (1920) | Σκηνοθεσία: Robert Wiene

Στο μακρινό 1920 σε μία μυστηριώδη μικρή πόλη γίνεται ένα πανηγύρι. Δύο νεαροί φίλοι, ο Francis και ο Alan, βρίσκονται εκεί και συναντούν έναν πλανόδιο μάγο, τον Dr. Caligari, ο οποίος στη σκηνή του παρουσιάζει τον Cesare, ένα νέο που βρίσκεται σε διαρκή λήθαργο. Σύμφωνα με τον δόκτορα, ο νέος αυτός έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και παροτρύνει το κοινό να τον ρωτήσουν οτιδήποτε θέλουν να μάθουν. Γοητευμένοι από τις ικανότητες του νεαρού, ο φίλος του Francis δεν μπορεί να αντισταθεί και ρωτάει τον Cesare για το πότε θα πεθάνει και η απάντηση του είναι ότι θα πεθάνει μέχρι την επόμενη αυγή.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1920, ο σκηνοθέτης Robert Wiene, κάνει πρεμιέρα με τον, Δόκτορα Καλιγκάρι, και εισάγει για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920) | Σκηνοθεσία: John S. Robertson

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Καλού και του Κακού. Στην υπόθεση, που διαδραματίζεται στα τέλη της βικτωριανής εποχής στο Λονδίνο, βλέπουμε τον δόκτωρ Τζέκιλ και τις τραγικές παρενέργειες του φαρμάκου που δημιούργησε, το οποίο απορροφά την κακή πλευρά του σε μια νέα προσωπικότητα που λέγεται κύριος Χάιντ. Ο κύριος Χάιντ λοιπόν, αποκτάει σταδιακά όλο και περισσότερη ανεξαρτησία φτάνοντας στο σημείο να διαπράττει απίστευτα φρικιαστικά εγκλήματα, με αποτέλεσμα ο δόκτωρ Τζέκιλ να μετατραπεί αιχμάλωτός του.

Η δημοφιλής κινηματογραφική διασκευή της κλασικής νουβέλας του Robert Louis Stevenson, ξεχωρίζει για την εξαιρετική δουλειά του πρωταγωνιστή John Barrymore σε διπλό ρόλο.

Nosferatu (1922) | Σκηνοθεσία: F. W. Murnau

Το 1838, στη φανταστική γερμανική πόλη Wisborg, ο κτηματομεσίτης Herr Knock, θα στείλει τον υπάλληλο του Thomas Hutter, στην Τρανσυλβανία για να επισκεφτεί έναν νέο πελάτη, τον Κόμη Orlok, που σχεδιάζει να αγοράσει ένα σπίτι στη μικρή πόλη. Όταν ο Hutter, επισκέπτεται το πανδοχείο της περιοχής, ο τρόμος στα μάτια των ντόπιων στο άκουσμα και μόνο του ονόματος Orlok, τον προβληματίζει.

Με φόντο το σχεδόν απόκοσμο γοτθικό περιβάλλον, ο σκηνοθέτης F. W. Murnau, δημιουργεί μία από τις πιο κλασικές ταινίες τρόμου του βωβού κινηματογράφου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κόμη Όρλοκ, θα δούμε τον Max Schreck. Ο Schreck, φημολογείται πως εκπαιδεύτηκε από τον ίδιο τον Konstantin Stanislavski, ο οποίος είναι υπεύθυνος μιας μεγάλης καινοτομίας στην υποκριτική που χρησιμοποιείται από τον 20ό αιώνα σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο, γνωστή ως σύστημα (ή μέθοδος) Stanislavski.

The Phantom of the Opera (1925) | Σκηνοθεσία: Rupert Julian

Στην προσπάθειά του να κάνει την γυναίκα που αγαπάει πρωταγωνίστρια στο επόμενο έργο, ένα παραμορφωμένο «Φάντασμα» στοιχειώνει την Όπερα του Παρισιού, προκαλώντας χάος, τρόμο και αίμα στις πρόβες της παράστασης. 

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Lon Chaney, γνωστός και ως «ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα». Καθιερώθηκε με ρόλους ακραίων μεταμφιέσεων όπως του Κουασιμόδου στο The Hunchback of Notre-Dame, του Professor στο London After Midnight, και φυσικά στον ρόλο του Φαντάσματος στο The Phantom of the Opera.

The Fall of the House of Usher (1928) | Σκηνοθεσία: Jean Epstein

Σε μία μοναχική παλιά έπαυλη, στην απομακρυσμένη ύπαιθρο, ο Roderick Usher, καλεί έναν από τους παιδικούς του φίλους να τον επισκεφτεί. Ο Usher, τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική, έχει εμμονή να ζωγραφίσει το πορτρέτο της ετοιμοθάνατης συζύγου του, Madeline. Μετά το θάνατό της, εκείνος την θάβει στην οικογενειακή κρύπτη. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και σοκαριστικές αποκαλύψεις θα έρθουν για να στοιχειώσουν τον Usher.

Το κλασικό διήγημα του Edgar Allan Poe, θα διασκευαστεί κινηματογραφικά από τον Jean Epstein, με συν-σεναριογράφο τον μεγάλο σουρεαλιστή καλλιτέχνη, Luis Buñuel. Μεταξύ των αλλαγών από το αρχικό υλικό, ήταν και η σχέση του Roderick και της αδερφής του, Madeline, η οποία άλλαξε σε παντρεμένο ζευγάρι.