Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις φήμες για το Resident Evil 8

Όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα
07 Μαΐου 2020 13:52
Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις φήμες για το Resident Evil 8

Μετά το Resident Evil 3 Remake και το Resistance, όλοι οι fans του franchise αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Capcom. Οι φήμες όπως είναι ευνόητο δίνουν και παίρνουν, με εντονότερη αυτή που ακούγεται γύρω από το επερχόμενο Resident Evil 8. Ο κύκλος ωστόσο των φημών ξεκίνησε αρκετά πριν την αποκάλυψη του Resident Evil 3 και του Resistance. Αφετηρία ήταν μια επιστολή που έστειλε τον περασμένο Αύγουστο η Capcom προς τα μέλη του προγράμματος «Resident Evil Ambassador» και τους καλούσε να δοκιμάσουν μια κεκλεισμένων των θυρών έκδοση, η οποία όπως αποδείχθηκε αφορούσε το Resistance. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως μετά τα The Game Awards 2019, η Capcom έστειλε ακόμα μια επιστολή στα μέλη αυτά, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε τα βραβεία και τα διάφορα updates του προγράμματος, καθώς, επίσης και μερικές προσκλήσεις σε επιλεγμένα μέλη ώστε να δοκιμάσουν έναν τίτλο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Οι υποθέσεις που ακολούθησαν έκαναν το γύρο του διαδικτύου, με τους πιθανούς «ύποπτους» να είναι φυσικά το 8, το Revelations 3, ένα νέο Resident Evil IP ή το remake του Dino Crisis. Ειδικά το τελευταίο είναι κάτι που οι fans επιθυμούν διακαώς, μιας κι έχουν περάσει πια 21 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε. Για το λόγου το αληθές, αν κάνετε μια απόπειρα να γράψετε «Dino Crisis» στο Google το πρώτο που εμφανίζεται στην αναζήτηση είναι το remake του παιχνιδιού. Ωστόσο, λάδι στη φωτιά γύρω από τη συγκεκριμένη φήμη έβαλε η ίδια η Capcom το 2017, η οποία απαντώντας σε ένα tweet ενός fan για το αν το Dino Crisis επιστρέψει ως remake, απάντησε πως είναι πιθανό αν αρκετοί fans το επιθυμούν.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το Resident Evil 8 βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής αμέσως μετά το τέλος του 7. Ο παραγωγός μάλιστα Jun Takeuchi μίλησε γι’ αυτό στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς από βίντεο σχετικά με το Making of του παιχνιδιού, λέγοντας:

Τα σχέδια για το επόμενο παιχνίδι έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Όταν το δείτε θα διαπιστώσετε πώς για πολλούς και διάφορους λόγους ίσως να είναι διαφορετικό σε σχέση με το 7. Παρόλα αυτά θα διατηρεί τον survival horror πυρήνα και το concept του να ξεπερνάς τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Το Resident Evil πάντα θα έχει αυτό το άρωμα.

Ο AestheticGamer, ένας από τους γνωστούς leakers που στο παρελθόν διέρρευσε αρκετές βάσιμες πληροφορίες για το 7 και το Remake του 3, αναφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο RE8 μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, λέγοντας πως υπήρχε μια εκδόσή του που βρισκόταν υπό ανάπτυξη από τα τέλη του 2016. Ωστόσο, η ανάπτυξη πάγωσε το 2017 διότι χρειάστηκαν περισσότερα χέρια για τα DLCs του 7 και το RE2 Remake. Αυτή η έκδοση, όπως υποστηρίζει ο leaker, "διαγράφηκε" και έγινε reboot, κάτι που αν λάβουμε υπόψη μας τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι σύνηθες φαινόμενο. Μάλιστα, αρκετές τέτοιες απορρίψεις δημιούργησαν άλλα παιχνίδια ή spin-offs επεισόδια. Τα εσωτερικά αυτά reboots βέβαια είναι πιο εύκολο να συμβούν γιατί οι δημιουργοί έχουν ήδη έτοιμα τα assets τα οποία και μεταφέρουν.

Συνεχίζοντας, οι φήμες γύρω από την δεύτερη επιστολή και την πρόσκληση της Capcom σε κάποιους επιλεγμένους testers να δοκιμάσουν τον μυστήριο τίτλο που δεν έχουν αποκαλύψει δημόσια, λένε πως τελικά αφορούν το πρώτο playtest του 8 και πως η δοκιμή διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Συνεπώς γι’ αυτό και υπήρξαν τόσες διαρροές. Βέβαια κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος αν πρωτίστως ευσταθούν ή ακόμα κι αν είναι αλήθεια ή αν αυτό που υποτίθεται δοκίμασαν θα περάσει στην τελική έκδοση. Οι πρώτες, ωστόσο, πληροφορίες που ήρθαν στο φως είναι οι εξής:

  • Ο Ethan (ο πρωταγωνιστής του 7) επιστρέφει ως ο κεντρικός χαρακτήρας
  • Ο τίτλος του παιχνιδιού θα κρύβει έναν «έξυπνο» υπότιτλο
  • Θα είναι πρώτου προσώπου όπως το 7
  • Θα ξεκινά σε ένα χωριό και θα καταλήγει σε κάστρο
  • Το περιβάλλον θα είναι επαρχιακό, χιονισμένο, ορεινό κάπου πιθανότατα στην Ευρώπη
  • Τα ζόμπι θα δώσουν τη θέση τους στους Molded του 7
  • Θα υπάρχει ένα μυστήριος σκοτεινός γυναικείος χαρακτήρας που θα καταδιώκει τον παίκτη
  • Θα υπάρχουν πλάσματα που θα μοιάζουν με λυκανθρώπους και θα είναι δύσκολο να σκοτωθούν
  • Ο Chris Redfield θα επιστρέψει και θα έχει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι στο 7

Τις ίδιες όμως πληροφορίες φαίνεται να μοιράστηκαν κι άλλοι leakers με περισσότερες λεπτομέρειες. Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες και τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο διαδίκτυο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γενική εικόνα. Βέβαια, να πούμε σε αυτό το σημείο πως όλες βασίζονται σε φήμες, οπότε πάρτε με επιφύλαξη όσα θα διαβάσετε από εδώ και στο εξής. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι οι φήμες ευσταθούν, τότε ενδέχεται να περιέχουν spoilers.


Το επόμενο βήμα, λοιπόν, της σειράς θα έχει το όνομα Resident Evil Village και το 8 θα κάνει «παιχνίδι» με το λατινικό VIII που θα σχηματίζεται στα τέσσερα πρώτα γράμματα του Village, ακολουθώντας έτσι τα ίδια βήματα του «έξυπνου» υπότιτλου που έκαναν στο 7. Αρχικά το project προορίζονταν ως το τρίτο μέρος της σειράς Revelations. Ωστόσο, η Capcom βλέποντας τις δυνατότητές του, αποφάσισε να το επεξεργαστεί και να το προωθήσει ως το επόμενο mainline παιχνίδι. Το opening του τίτλου θα είναι σοκαριστικό για τους βετεράνους της σειράς και θα περιλαμβάνει τον Chris Redfield. Διάφορα demos εμφανίζουν τον Chris σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το 7, με την εμφάνισή του να έχει αναθεωρηθεί ξανά, έχοντας χαρακτηριστικά τόσο από το μοντέλο του χαρακτήρα από το 5 όσο και από το 7.

Θα εμφανίζεται υπό τη μορφή flash-backs στο παιχνίδι και δεν θα είναι τόσο «ηρωικός» όσο τον φανταζόμαστε. Όσο αφορά τον Ethan, κάποιοι testers τον περιγράφουν ως σκληροτράχηλο και οξύθυμο, παρομοιάζοντάς τον με τον Ash Williams της cult σειράς ταινιών The Evil Dead, απ’ όπου και οι developers άντλησαν έμπνευση, αποδίδοντας ένα είδος φόρου τιμής. Η νοτιοαμερικανική επαρχία των 70’s και 80’s ταινιών τρόμου άλλωστε, όπως συνέβη και στο RE7 πάλι με το The Evil Dead και το Texas Chainsaw Massacre, αποτέλεσε τεράστια έμπνευση για τους δημιουργούς που βασίστηκαν σε αυτή, για να αποδώσουν την ατμόσφαιρα και την αίσθηση που θέλουν να έχει ο παίκτης, ώστε να αισθάνεται μόνος και αβοήθητος. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχουν δηλώσει, τους δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσουν το κλασικό στυλ των RE με την μοντέρνα τεχνολογία. Κάτι, που όπως διαπιστώσαμε πέτυχαν εξαιρετικά στο 7.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την εμφάνισή της κάνει στο παιχνίδι και η γυναίκα του Ethan, η Mia, με την οποία λένε πως απέκτησε ένα μωρό. Ωστόσο, το ποιος θα είναι ο ρόλος του μωρού στο σενάριο παραμένει άγνωστος. Αρκετοί λένε σχετικά με το «σοκαριστικό» opening πως ο Chris εισβάλει στο σπίτι του ζευγαριού. Αν λάβουμε υπόψη τα συμφραζόμενα, ο λόγος που το κάνει αυτό έχει να κάνει με το μωρό. Προφανώς το παιδί δε θα είναι τόσο «αθώο» όσο φαίνεται. Οι γονείς του προκειμένου να το προστατέψουν δέχονται τα πυρά του Chris, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δυο (λογικά η Mia εφόσον ο Ethan είναι playable) να τραυματιστεί, ίσως και θανάσιμα. Η σωτηρία του μωρού εικάζεται πως είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον Ethan να μεταβεί στο απομονωμένο Ευρωπαϊκό χωριό, προκειμένου να το σώσει από το όποιο «κακό» το περιβάλει. Ο Ethan λέγεται πως θα περιηγηθεί στα περίχωρα και στα σπίτια του χωριού, όμως οι NPCs θα είναι απρόθυμοι για κάποιο λόγο απέναντί του.

Τα πλάσματα που μοιάζουν με λυκανθρώπους περιγράφονται ως «beast-men». Έχουν μακριά νύχια, οι επιθέσεις τους είναι θανάσιμες όπως εκείνες των hunters, ενώ οι σφαίρες ακόμα και με την καραμπίνα δε θα έχουν αποτέλεσμα επάνω τους. Σε κάποιες εκδοχές του demo τα πλάσματα αυτά φαίνεται να ελέγχονται από κάποια οντότητα και να κάνουν την εμφάνισή τους υπό τον ήχο μιας καμπάνας ή να εξαφανίζονται όταν αυτή η οντότητα εμφανίζεται. Η οντότητα που τους ελέγχει αναφέρεται ως «Witch» και είναι όπως είπαμε στην αρχή εκείνη η μυστηριώδης γυναίκα που καταδιώκει αλά Nemesis τον Ethan καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτή δε θα μπορεί να σκοτωθεί, ενώ όταν την πυροβολούμε θα λιώνει και θα παίρνει τη μορφή χιλιάδων εντόμων τα οποία φαίνεται να ελέγχει, όπως η Marguerite του 7. Αρκετοί testers περιέγραψαν πως κάνει ένα ανατριχιαστικό γέλιο λίγο πριν τη δούμε μπροστά μας, «προειδοποιώντας» μας έτσι κατά κάποιο τρόπο ότι σε λίγο θα την αντιμετωπίσουμε.

Όπως περιγράφεται, στο demo υπήρχε ένα sequence διαφυγής, στο οποία ο παίκτης δεν έχει πρόσβαση σε όπλα, με αποτέλεσμα να πρέπει να τρέξει, να κρυφτεί ή όπως συνέβαινε στο Revelations 2 να επιστρατεύσει stealth στρατηγική προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός. Κάποιοι λένε ότι είχαν πρόσβαση σε ένα πιστόλι, όμως δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό απέναντι στους εχθρούς. Έτσι αναγκαζόντουσαν πάλι να τρέξουν ή να κρυφτούν. Κάποια στιγμή εντόπισαν μια καραμπίνα -που σαφώς έκανε μεγαλύτερο damage- την οποία ωστόσο την χρησιμοποίησαν για να αμπαρώσουν μια πόρτα, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τους εχθρούς που τους κυνηγούσαν.

Το Resident Evil 8 σύμφωνα πάντα με τις φήμες αντλεί έμπνευση συνδυάζοντας στοιχεία από το Resident Evil 4 και την απορριφθείσα έκδοσή του, Resident Evil 3.5 ή όπως έμεινε στη ιστορία ως «The Hook-Man Version». Το υπερφυσικό στοιχείο παίζει κυριαρχικό ρόλο στο νέο παιχνίδι και θα έχει τη μορφή παραισθήσεων, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό, γεγονός που έχει στόχο να κάνει δύσκολη τη ζωή του παίκτη, αφού δε θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει εύκολα τι είναι πραγματικό, τι παραίσθηση και συνεπώς ποιους θα μπορεί να εμπιστευθεί. Κάποιες παραλλαγές του demo σχετικά με τις ψευδαισθήσεις, οι leakers λένε πως έχουν να κάνουν με τον Chris. Ωστόσο, δε είναι ξεκάθαρο αν ενεργοποιούνται όταν ο Ethan τον συναντά πραγματικά μέσα στο παιχνίδι ή αν όλες οι εμφανίσεις του είναι μέρος των παραισθήσεων. Αρκετοί εικάζουν πως οι παραδοσιακοί fans της σειράς δεν θα χαρούν ιδιαίτερα με την τροπή που θα πάρει το παιχνίδι, αφού αναμένεται να απομακρυνθεί από το γνωστό μέχρι τώρα ύφος, την ιστορία και τους εχθρούς. Στοιχεία όπως οι παραισθήσεις, ο μυστικισμός και η παράνοια θα παίξουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο κι’ αυτό ενδέχεται να ξενίσει, όπως υποστηρίζουν, κάποιους fans.

Όσο αφορά το in-game inventory, λέγεται πως δοκιμάστηκαν αρκετές παραλλαγές, με την επικρατέστερη να είναι κάτι μεταξύ εκείνου που είδαμε στο 7 και του «Tetris» σχεδιασμού -στυλ βαλίτσας- που είδαμε στο 4. Κάποιες παραλλαγές του demo που δοκίμασαν ήθελαν τον παίκτη να δραπετεύει μόνος του σε ένα κάστρο, ενώ άλλες να συναντά μια ομάδα ανεπηρέαστων χωρικών που τον βοήθησαν, προσφέροντάς του καταφύγιο από τα τέρατα που τον καταδίωκαν. Ωστόσο, ένας από αυτούς περιγράφουν, άρχισε να έχει και αυτός παραισθήσεις, με αποτέλεσμα να παρανοήσει και να σφαγιάσει του υπόλοιπους. Το demo τερμάτιζε με τον Ethan και μια γυναίκα που γλύτωσε της σφαγής στο καταφύγιο να δραπετεύουν προς το κάστρο, ενώ τους κυνηγούσε ο παράφρον χωρικός. 

Ας βάλουμε, λοιπόν, συνοπτικά όλα τα παραπάνω σε μια σειρά. Έχω την εντύπωση πως το RE8 βαδίζει -αν οι φήμες ευσταθούν- σε αρκετά ικανοποιητικά μονοπάτια. Το υπερφυσικό στοιχείο μπορεί να είναι σίγουρα κάτι καινούργιο, όμως αν το εκμεταλλευτούν σωστά πιστεύω πως θα είναι ζωτικό συστατικό στη σειρά και θα δώσει στο παιχνίδι τον αέρα της ανανέωσης που χρειάζεται. Άλλωστε, όπως περιγράφεται παραπάνω, δεν θα είναι ακριβώς κάτι τόσο με την απόλυτη έννοια του «υπερφυσικού» ξένο, αφού ουσιαστικά θα πρόκειται για παρενέργεια της όποιας μετάλλαξης έχει υποστεί ο ιός. Μου αρέσει πολύ το μυστήριο γύρω από τις ρίζες του κακού που περιβάλει το υποτιθέμενο μωρό του Ethan και την ενδεχόμενη σύνδεση με το απομονωμένο χωριό, γιατί είναι ένα κίνητρο που «κολλάει» αρκετά με το 7 (βλ. Eveline) και χτίζει ισχυρές βάσεις ως προς την εξερεύνηση, την ανακάλυψη και το ηθικό δίλημμα που ενδεχομένως θα θέσει στον πρωταγωνιστή γύρω από τις πράξεις του και τις αποφάσεις που θα μας αναγκάσει να πάρουμε με γνώμονα το γενικό καλό ή το καλό του παιδιού του (το οποίο μπορεί να είναι η ίδια η πηγή του κακού).

Η Eveline, αν θυμάστε στο 7, ήταν ένα γενετικά τροποποιημένο βιολογικό όπλο με τη μορφή παιδιού, η οποία απέκτησε την ικανότητα να ελέγχει το μυαλό των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή εξαιτίας της συγχώνευσης μιας γενετικής ανωμαλίας ενός βακτηρίου στο γονιδίωμά της κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου. Όπως γνωρίζουμε η Eveline είχε μολύνει την Mia. Επομένως, το μωρό που έκανε με τον Ethan είναι λογικό να φέρει την ίδια ικανότητα, η οποία προφανώς μιας και μιλάμε για μωρό, ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, περιορίζοντας έτσι τις όποιες ικανότητες έχει στο να προκαλεί «απλά» παραισθήσεις. Μου αρέσει επίσης που η Capcom φαίνεται να στοχεύει στον τρόμο και στο survival στοιχείο παρά στο action. Το γεγονός ότι δε θα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά όπλα ή ακόμα κι αν έχουμε δε θα είναι αποτελεσματικά πάνω στους εχθρούς, είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.

Επίσης, το γεγονός οτί θα μας επιβάλει αν θέλουμε να επιβιώσουμε να κρυφτούμε, να προσεγγίσουμε με stealth τακτική μια κατάσταση ή να το βάλουμε στα πόδια μέχρις ότου βρούμε κάποιο καταφύγιο, μου φέρνει vibes από Outlast και για τους παλιούς αν θυμούνται Clock Tower και Haunting Ground, δυο τίτλοι της Capcom που ομολογουμένως έκαναν φανταστική δουλειά πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν το εμπλουτίσει δίνοντας την επιλογή στον παίκτη να τοποθετεί παγίδες για να καθυστερήσει τους εχθρούς, όπως γίνονταν στα εν λόγω παιχνίδια ή στο πιο πρόσφατο πόνημα του Mikami, The Evil Within, νομίζω θα δούμε υπέροχα αποτελέσματα που θα προσφέρουν αρκετά στο gameplay και στις επιλογές προσέγγισης μιας κατάστασης. Οι ψευδαισθήσεις θαρρώ πως δίνουν ένα νέο αέρα που φέρνει κάτι από Silent Hill ως προς την εναλλαγή του σκηνικού. Θυμηθείτε λίγο πόσο αγχωνόμασταν κάθε φορά που χτυπούσε η σειρήνα φέροντας αλλόκοτα πλάσματα, ενώ άλλαζε εντελώς το σκηνικό και κατ’ επέκταση τον τρόπο που μας ανάγκαζε να κινηθούμε στο χώρο, προσαρμόζοντας παράλληλα το στυλ μάχης.

Αν στην εξίσωση αυτή προσθέσουμε την παράνοια που φαίνεται να κατακλύζει τόσο τον πρωταγωνιστή όσο και τους γύρω του, κάτι που το έχουμε βιώσει κατά κόρον σε παιχνίδια επηρεασμένα από το σύμπαν του Lovecraft, τότε έχω την εντύπωση ότι θα βιώσουμε πρωτόγνωρα για τη σειρά πράγματα. Κι’ αυτό είναι πολύ θετικό για το Resident Evil της νέας εποχής, γιατί κακά τα ψέματα το σχετικά πρόσφατο παρελθόν του 5 και του 6, πρωτίστως με τον αχταρμά που επικρατεί στην πλοκή και την γενική απομάκρυνση από το horror στοιχείο, δεν το βοηθά καθόλου να εξελιχθεί όπως πρέπει.

Ο σκηνοθέτης του 7, Koshi Nakanishi, είχε δηλώσει πως με τις αλλαγές που έφερε ο ίδιος και η ομάδα του στο προηγούμενο παιχνίδι, έχουν σκοπό να επιστρέψουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Ο κόσμος αγκάλιασε το 7 και τα remakes κι αυτό δείχνει πως επιθυμούν όσο τίποτα η σειρά να επιστρέψει στις ρίζες της που δεν είναι οι κλωτσιές, οι μπουνιές, τα ζόμπι με πολυβόλα, τα καλαμάρια, τα γιγάντια trolls και τα άπειρα πυρομαχικά, άλλα η ατμόσφαιρα, το συνεχόμενο άγχος, η καταδίωξη, ο φόβος του τι σε περιμένει στη γωνία, ο πραγματικός με λίγα λόγια...τρόμος. Οι δημιουργοί παντρεύοντας στοιχεία που ο κόσμος αγάπησε στο 4, όπως ο μυστικισμός και το σκηνικό του απομονωμένου χωριού, με νέα όπως η παράνοια, οι παραισθήσεις αλλά και κλασικά όπως η συνεχής καταδίωξη ενός ανίκητου κακού και τα μετρημένα πυρομαχικά, ξαναβάζουν στις ράγες του survival horror ένα βαγόνι που είχε εκτροχιαστεί για χρόνια.

Το μόνο που δεν μου κολλάει με όλα τα παραπάνω είναι η επιστροφή των zombies. Ίσως αυτά από την άλλη να αποτελούν μέρος των παραισθήσεων. Θα δείξει. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι το Resident Evil, αν κι εφόσον αποδειχθούν πραγματικές οι φήμες, επιστρέφει και εξελίσσεται, βαδίζοντας όμως στα ίδια γνώριμα μονοπάτια που αγαπήσαμε, προσφέροντας έτσι ένα γόνιμο έδαφος που θα αναπτύξει καρπούς για το μέλλον της σειράς, αλλά και γενικότερα του genre. Με λίγη καλή θέληση πιστεύω ότι το Resident Evil μπορεί και έχει την ικανότητα να μας εκπλήξει, να μας συναρπάσει και να οδηγήσει ξανά τις εξελίξεις με τον ίδιο τρόπο όπως έκανε στο παρελθόν.


Εσάς πως σας φαίνονται όλες αυτές οι φήμες; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις και τις σκέψεις σας στα σχόλια!