Η επιστήμη πίσω από το 5G και γιατί δεν πρέπει να το φοβάστε

Τα ίδια περάσαμε και με το WiFi
15 Απριλίου 2020 13:27
Η επιστήμη πίσω από το 5G και γιατί δεν πρέπει να το φοβάστε

Με την έλευση της 5G τεχνολογίας ήρθαν και οι φήμες για τους κινδύνους της, συνήθως εκφραζόμενες από προσωπικούς λογαριασμούς στα social media, χωρίς κάποιο link σε επιστημονική έρευνα. Όπως κάθε νέα τεχνολογία που έχει να κάνει με ραδιοκύματα, φόβισε τον κόσμο, κυρίως επειδή δεν υπήρχαν στην αρχή αρκετές έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις του 5G στο ανθρώπινο σώμα. Δύο χρόνια μετά όμως, οι έρευνες υπάρχουν και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας απορρίπτει τους συνομωσιολογικούς ισχυρισμούς.

Αν είστε αρκετά μεγάλοι για να θυμάστε, το ίδιο είχε συμβεί και με την έλευση του WiFi. Και τότε έλεγαν πως οι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ ξανά εκτεθεί τόσο πολύ σε ακτινοβολία, ότι οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει πως δεν είναι βλαβερό και πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει πως η WiFi ακτινοβολία είναι “πιθανώς καρκινογόνα”. Πριν μιλήσουμε όμως για το 5G, ας μιλήσουμε για την ακτινοβολία γενικότερα.

Ενώ αντιλαμβανόμαστε μόνο τις αλληλεπιδράσεις που πραγματοποιούνται στο ορατό πεδίο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα αλληλεπιδρούν με το σώμα μας. Τα μικρής ενέργειας μικροκύματα με μήκος κύματος μεταξύ ενός χιλιοστού και ενός μέτρου, μας βομβαρδίζουν διαρκώς από το διάστημα και συνδυάζονται με αυτά που είναι ανθρώπινης προέλευσης, τα ραδιοφωνικά, το GPS, το Bluetooth, αυτά που χρησιμοποιούν ραντάρ και δορυφόροι. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα WiFi, 3G, 4G και 5G σήματα.

Από την άλλη έχουμε τα υψηλής ενέργειας κύματα, υπεριώδη, ακτίνες Χ και Γ. Σε μεγάλες δόσεις, κάθε μορφή ακτινοβολίας μπορεί να γίνει επικίνδυνη για έμβια όντα, αλλά σε καθημερινές συνθήκες, μόνο τα υψηλής ενέργειας είναι τα επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, όταν έχουμε ιονίζουσα ακτινοβολία, δηλαδή όταν τα ηλεκτρόνια αποσπώνται από τα άτομα. Για αυτό το λόγο φοράτε αντιηλιακό το καλοκαίρι, επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία θα ιονίσει το υλικό του δέρματός σας και θα προκαλέσει εγκαύματα, για αυτό ο γιατρός που βγάζει την ακτινογραφία μένει πίσω από ένα τείχος μόλυβδου και για αυτό υπάρχουν τόσα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια.

Επομένως, η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σχεδόν σε όλα τα έμβια όντα. Ωστόσο μπορεί και η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία να προκαλέσει ζημιά, αρκεί να υπάρχει αρκετή ενέργεια από αυτήν. Αντί να ιονίζει ξεχωριστά τα ηλεκτρόνια του ατόμου, η μη-ιονίζουσα όταν απορροφάται μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και όπως αρκετή θερμότητα μπορεί να μαγειρέψει ένα τρόφιμο, έτσι μπορεί να βλάψει και ζωντανό ιστό. Είναι σωστό λοιπόν να αναρωτιόμαστε αν η 5G τεχνολογία και η περιβάλλουσα ακτινοβολία της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σώμα μας.

Όπως και με το WiFi, η κατηγοριοποίηση ως “πιθανώς καρκινογόνο” είναι από τους πιο μικρούς δείκτες κινδύνου που αποδίδονται σε έναν παράγοντα ρίσκου. Αν μία μελέτη βρει πως οποιαδήποτε δόση μίας ουσίας προκαλεί αύξηση στη δημιουργία καρκίνου σε οποιοδήποτε ζώο, ακόμα και στα ποντίκια, ακόμα και με το μικρότερο δείγμα δοκιμών, παίρνει αυτήν την κατηγοριοποίηση. Άλλα παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το νικέλιο στα νομίσματα και το καφεϊκό οξύ του καφέ.

Ο λόγος που δεν πρέπει να φοβόμαστε το 5G ή το WiFi είναι απλός. Ο μόνος τρόπος για να μας βλάψει είναι μέσω της συνολικής ενέργειας που απορροφά το σώμα μας (ή ένα κομμάτι αυτού). Η ενέργεια που εκπέμπουν οι κεραίες επεκτείνεται σφαιρικά, χάνοντας την ισχύ της όσο απομακρύνεται από την πηγή. Ακόμα κι αν είστε ανάμεσα από δεκάδες συσκευές καθημερινής χρήσης στο σπίτι ή στο γραφείο, όσον αφορά τα επίπεδα ενέργειας είστε απολύτως ασφαλείς. 

Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις το 5G, σίγουρα θα έπρεπε να είναι οι χιλιάδες εργάτες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι καθημερινά εκτίθενται στα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας, σωστά;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει το National Register of RF workers και είναι μία ομοσπονδία που αποτελείται αποκλειστικά από αυτούς τους εργαζόμενους. Μία επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας στα 10 εκατοστά από την πηγή, μειώνεται κατά 10.000 φορές όταν απομακρύνεστε 10 μέτρα από αυτήν. Τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία για τους εργαζομένους της κινητής τηλεφωνίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το γενικό πληθυσμό, ακόμα και έτσι όμως δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ή άλλα προβλήματα υγείας από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Παρόλα αυτά, έχει θεσμοθετηθεί μία ζώνη 10 μέτρων γύρω από τις κεραίες, όπου έξω από αυτήν οι άνθρωποι θεωρείται πως είναι απολύτως ασφαλείς.

Ένα ερώτημα επίσης που ακούγεται αρκετά είναι “τι να το κάνουμε το 5G; Το 4G είναι αρκετό”. Η αλήθεια είναι πως το 5G είναι μία επαναστατική τεχνολογία τους καρπούς της οποίας θα δούμε τα επόμενα χρόνια και όχι σήμερα. Το κύριο χαρακτηριστικό της 5G τεχνολογίας δεν είναι μόνο οι αστραπιαίες ταχύτητες που επιτρέπουν την επικοινωνία δύο συσκευών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Το πραγματικά χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι ο απεριόριστος αριθμός συσκευών που θα μπορούν να συνδέονται, κάνοντας το Internet of Things mainstream, επιτρέποντας χρήσεις της τεχνολογίας που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Μόλις στις 12 Μαρτίου του 2020, η International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection (IGNIRP), μία ανεξάρτητη αρχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο επιβεβαίωσε πως το 5G είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Στην αναζήτηση της αλήθειας λοιπόν, η κοινωνία πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στα επιστημονικά δεδομένα και όχι στις ιδεολογίες και τον φόβο.

Tags: