Αφιέρωμα Resident Evil: Μέρος 3ο - Το χρονικό της ιστορίας και το μέλλον

Τι μας επιφυλάσσει η Capcom;
26 Νοεμβρίου 2019 14:09
Αφιέρωμα Resident Evil: Μέρος 3ο - Το χρονικό της ιστορίας και το μέλλον

Εδώ και δυο δεκαετίες η σειρά Resident Evil μας ταξίδεψε στον κόσμο του απόλυτου τρόμου. Κάθε ανακοίνωση νέου παιχνιδιού προκαλούσε "σεισμό" στην gaming βιομηχανία. Το όνομα Resident Evil καθιέρωσε το survival horror genre και τα ζόμπι γενικότερα στα βιντεοπαιχνίδια. Οι συγκινήσεις όπως και οι απογοητεύσεις, ειδικά μετά το 4, ήταν αρκετές. Πίσω ωστόσο από το παιχνίδι υπάρχει μια αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία, στην οποία είμαι σίγουρος ότι λίγοι έχουμε δώσει προσοχή. Τι είναι ο T-Virus; Πως από αυτόν φτάσαμε στον G-Virus και ποιος ο ρόλος της Umbrella και της ειδικής ομάδας S.T.A.R.S.; Πριν λοιπόν μιλήσουμε για το μέλλον του Resident Evil, ας κάνουμε μια ανασκόπηση στο παρελθόν.

Αφιέρωμα Resident Evil: Μέρος 1ο

Αφιέρωμα Resident Evil: Μέρος 2ο

1800’s – 1900’s

Η ιστορία ξεκινά στη δυτική Αφρική όπου ζούσε η φυλή Ndipaya. Οι Ndipaya πίστευαν ότι οι θεοί τους ευλόγησαν προσφέροντάς τους ένα λουλούδι το οποίο δίνει υπεράνθρωπες δυνάμεις. Το Stairway of the Sun όπως το ονόμασαν αποτέλεσε μέρος της κουλτούρας τους και του πατροπαράδοτου εθίμου που αφορά μια δοκιμασία, κατά την οποία αναδείκνυαν τον αρχηγό τους. Σε αντίθεση με άλλες φυλές που οι αρχηγοί έδιναν μάχη μεταξύ τους μέχρι να επικρατήσει ο δυνατότερος, οι Ndipaya επέλεγαν τον αρχηγό τους με βάση το ποιος θα ήταν άξιος στα μάτια των θεών. Μιας και το Stairway of the Sun ήταν αρκετά τοξικό, λίγοι επιζούσαν κατά την κατανάλωσή του. Αυτός όμως που θα επιζούσε θα ήταν ο «εκλεκτός» και συνεπώς ο άξιος στα μάτια της φυλής. Προκειμένου να προστατέψουν το «θείο» δώρο από τις υπόλοιπες φυλές, επέλεξαν να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο κατασκευάζοντας υπόγεια σε ένα δίκτυο από σπήλαια το βασίλειό τους.

Κατά τη διάρκεια της επέκτασης και ανακάλυψης του νέου κόσμου στα μέσα του 1800, η εμπορική εταιρία Travis maritime καταφθάνει στην ήπειρο με σκοπό να εξορύξει πολύτιμα μέταλλα. Ο Henry Travis ένας εκ των 7 κληρονόμων και ιδρυτών της εταιρίας, πέρασε 35 χρόνια απ’ τη ζωή του εξερευνώντας την χλωρίδα, την πανίδα και τη κουλτούρα των ιθαγενών της άγριας ηπείρου, συγγράφοντας την εγκυκλοπαίδεια Natural History Conspectus.

Ο μεγάλος αδερφός όμως του Henry, αξιολογώντας ως ζημιογόνο το σύγγραμμά του για την επιχείρηση, αφού ουσιαστικά αποκάλυπτε τις τοποθεσίες εξόρυξης, σαμποτάρισε το έργο του αδερφού του στην επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζοντάς το ανακριβές και μυθοπλαστικό. Η ματαίωση την έκδοσης και η απόρριψη έριξαν τον Henry σε βαθιά κατάθλιψη, αφήνονταν την τελευταία του πνοή μετά από 2 χρόνια. Η Travis Enterprises ανενόχλητη από τους ανταγωνιστές εδραιώνεται στη περιοχή και εξελίσσεται στις επόμενες δεκαετίες σε όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων. Μία από αυτές ήταν η συγκομιδή δειγμάτων για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 μετονομάζεται σε Tricell.

1960-1997

Οι εκατομμυριούχοι λόρδοι, συλλέκτες σπάνιων αντικειμένων και ειδικοί στις ιογενείς ασθένειες Oswell E. Spencer, Edward Ashford και James Marcus μαθαίνουν για την ύπαρξη του Stairway of the Sun μέσω μιας κόπιας της εγκυκλοπαίδειας του Henry Travis που έπεσε στα χέρια τους και μαζί με τον επικεφαλή της έρευνας Brandon Bailey, αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα βήματά του στην Αφρική. Ο Edward Ashford μελετώντας το λουλούδι ανακαλύπτει πως οι σπόροι του επηρεάζουν τη κυτταρική δομή πολλαπλών οργανισμών όπως ανθρώπους, ζώα, άλλα φυτά και μύκητες. Μάλιστα κάτω υπό ειδικές περιστάσεις είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα και μεταλλάξεις.

Η έναρξη της έρευνας για τον Progenitor Virus ο οποίος θα είναι και ο πρόδρομος του T-Virus στο μέλλον, είναι γεγονός. Ο Spencer βλέποντας τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγονται, αποφασίζει με τους υπόλοιπους να φέρουν το φυτό που περιέχει τον Progenitor Virus στην Αμερική (ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια του Brandon Bailey να το καλλιεργήσει) για περαιτέρω έρευνες. Οι τρεις τους μοιράζονταν το όραμα να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια «εκλεκτή» γενιά ανθρώπων με υπερδυνάμεις που θα αποτελούσαν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους με συγκεκριμένα ελεγχόμενα από τους ίδιους γονίδια.

Ωστόσο κανείς τους δεν είχε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους γι’ αυτό το εγχείρημα. Για το λόγο αυτό συμφώνησαν να στήσουν μια εταιρία που θα αποσπούσε από τον αμερικανικό στρατό την χρηματοδότηση, με το πρόσχημα ότι θα εργαζόντουσαν πάνω σε βιοχημικά όπλα για λογαριασμό του. Το project αυτό ονομάστηκε «T-Virus Project». Έτσι ο Spencer προσλαμβάνει τον διακεκριμένο Νεοϋορκέζο αρχιτέκτονα George Trevor ο οποίος ήταν γνωστός για τις κατασκευές πολυτελών μεγάρων για τους πλούσιους, καθώς και για τα panic rooms και τις παγίδες ως μέσω ασφαλείας που έχτιζε σε αυτά.

Ο Spencer τον στρατολόγησε να φτιάξει κάτω από άκρα μυστικότητα ένα μέγαρο (αντίγραφο του σπιτιού στην Ευρώπη) στα Arklay Mountains, που βρίσκονται στα περίχωρα της Racoon City και στην Ανταρκτική, προσφέροντάς του απεριόριστους πόρους. Τελειώνοντας την κατασκευή στα Arklay Mountains προσκάλεσε στο μέγαρο τη σύζυγό του Jessica και τη κόρη του Lisa Trevor για να μείνουν μέχρι να ολοκληρώσει την κατασκευή στην Ανταρκτική. Οι Marcus και Bailey επιστρέφουν με το Progenitor Flower στην Αμερική και εγκαθίστανται στο μέγαρο στήνοντας υπογείως ένα χημικό εργαστήριο για την απομόνωση και επεξεργασία του ιού. Παράλληλα ο συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Spencer, Michael Warren αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση και την κατασκευή δρόμων και σιδηρογραμμών στη Racoon City. Ο κόσμος τον αντιλαμβάνεται ως ευεργέτη και τον καταψηφίζει εκλέγοντάς τον δήμαρχο της πόλης.

Οι Oswell E. Spencer, Edward Ashford και James Marcus ιδρύουν ως βιτρίνα για τη διεξαγωγή παράνομων πειραμάτων την φαρμακευτική εταιρία Umbrella, η οποία με τα χρόνια εξελίσσεται σε κολοσσό με έδρες σε όλο τον κόσμο. Κάτω από την πίεση του στρατού για γρήγορα αποτελέσματα οι τρεις τους χωρίζονται σε διαφορετικά εργαστήρια και τοποθεσίες και με το πρωταρχικό στέλεχος του ιού κάνουν κρυφά πειράματα πάνω σε ζώα και ανθρώπους προκειμένου να προκαλέσουν γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο Progenitor Virus να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Τα πρώτα B.O.W.s (Bio Organic Weapons) είναι πλέον γεγονός. Η Umbrella Europe δημιουργεί τον παρασιτικό οργανισμό NE-α  ή αλλιώς Nemesis alpha με σκοπό να τα ελέγχει κάνοντάς τα να υπακούν εντολές αλλά και να γίνουν εξυπνότερα.

O NE-α θα αποτελέσει στο μέλλον τον πρόδρομο για τα bio organic weapons με την κωδική ονομασία Project Tyrant. Ωστόσο το πείραμα δεν ήταν τόσο επιτυχημένο μιας και η ζωή τους διαρκούσε μόνο μερικές ώρες και επίσης ήταν δύσκολο να βρεθεί συμβατό δείγμα που θα είναι ικανό να επιβιώσει από τον παρασιτικό οργανισμό. Έπρεπε σύντομα να βρεθεί μια λύση.

Ο Spencer αναπτύσσει το Project W ή αλλιώς Wesker project κατά το οποίο χρηματοδότησε ειδικά σχολεία τα οποία φιλοξενούσαν παιδιά που είχαν απαγάγει από οικογένειες με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Στα παιδιά εισήγαγαν τον ιό προκειμένου να δημιουργήσουν ένα στρατό από υπεράνθρωπους κάνοντάς τους πλύση εγκεφάλου που θα εξυπηρετούσε το σκοπό τους. Όλα τα παιδιά του προγράμματος πήραν το επώνυμο Wesker. Ένα ωστόσο από αυτά κατάφερε να ξεχωρίσει και να ενταχθεί στην ομάδα της έρευνας μαζί με τον James Markus και τον νεοπροσληφθέντα ιολόγο Dr. William Birkin. Το όνομα αυτού, Albert Wesker. Μαζί ολοκλήρωσαν τον T-Virus.

Την επόμενη δεκαετία δημιουργήθηκε ρήξη στη σχέση του Spencer και Marcus, καθώς ο τελευταίος έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του (μιας και όπως πίστευε έχει προσφέρει τα περισσότερα), να αναλάβει την προεδρική θέση του πρώτου. Ο Spencer αντέδρασε έντονα και μην έχοντας καμία πρόθεση να αφήσει τα ηνία της Umbrella στον Marcus, έστειλε πράκτορες στο εργαστήριό του να τον βγάλουν από τη μέση και να κλέψουν τη δουλειά του. Ο Marcus έγινε παρανοϊκός και καχύποπτος εξολοθρεύοντας σχεδόν όλο το προσωπικό στο εργαστήριό του, ενώ παράλληλα έκανε πειραματόζωο τον εαυτό του εισάγοντας στον οργανισμό του ένα τροποποιημένο στέλεχος του T-Virus που είχε αναπτύξει με DNA βδέλλας. Με τη βοήθεια εν τέλει του William Birkin και Albert Wesker που τάχθηκαν υπέρ του Spencer, επέτρεψαν την ομάδα κομάντο του Spencer να εισβάλει στο εργαστήριο.

Ο Marcus δέχεται τις σφαίρες και πέφτει νεκρός, ενώ το σώμα του πετιέται μαζί με τις βδέλλες στις αποχετεύσεις ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου. Οι Birkin και Wesker επιστρέφουν με τη δουλειά του Marcus στα Arklay Mountains και συνεχίζουν τα πειράματα ενώ γίνονται υπεύθυνοι του Project W στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης κοντά στο μέγαρο. Η «φύση» ωστόσο βρίσκει τον τρόπο και μέσω μιας αργής διαδικασίας που θα διαρκέσει σχεδόν μια δεκαετία οι βδέλλες θα ενσωματωθούν στο μολυσμένο πτώμα του Marcus με αποτέλεσμα να «γεννηθεί» ένα υβριδικό πλάσμα, το οποίο έχοντας τις αναμνήσεις του θα ζητήσει εκδίκηση εξαπολύοντας στο μέλλον τον όλεθρο στις εγκαταστάσεις του μεγάρου της Umbrella στα Arklay Mountains.     

Ο Edward Ashford στο μεσοδιάστημα, ο οποίος είχε εμμονή με την κληρονομιά της οικογένειάς του και την αθανασία, εγκαθιστεί μαζί με τον γιό του Alexander ένα εργαστήριο σε εγκαταλελειμμένα ορυχεία στην Ανταρκτική. Ο Alexander ειδικός στη γενετική, δημιουργεί κλώνους από το γενετικό υλικό της πρώτης Ashford γυναίκας της οικογένειας, Veronica. Από αυτό το πείραμα θα προκύψουν τα δίδυμα Alexia και Alfred Ashford το οποία θα συνεχίσουν το πείραμα ύστερα από τον ενορχηστρωμένο ως ατύχημα θάνατο του Edward από τον Spencer. Ο τελευταίος στράφηκε εναντίων του γιατί πίστευε ότι τα πειράματα και η εμμονή στην συνέχιση της κληρονομιάς του δεν συμβάδιζαν με το αρχικό σχέδιο. Επίσης, ήθελε να εξαλείψει οπουδήποτε την πιθανότητα του ανταγωνισμού. Ωστόσο τα δίδυμα επιζούν και θα κρυφτούν με τον «πατέρα» τους Alexander μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Η Alexia θα πειραματιστεί αναμιγνύοντας το πρωταρχικό στέλεχος του T-Virus με τον retrovirus που υπάρχει στην βασίλισσα των μυρμηγκιών και κάνει τα υπόλοιπα μυρμήγκια να την υπακούουν. Ο Tyrant Veronica virus ή αλλιώς T-Veronica Virus θα ήταν πλέον γεγονός.

Τα δίδυμα μολύνουν με τον T-Veronica τον πατέρα τους. Λόγω έλλειψης όμως προκαταρκτικής προετοιμασίας ο οργανισμός του Alexander δέχτηκε μεν τον ιό, όμως προκάλεσε στο σώμα του φρικτές και επίπονες μεταλλάξεις. Ως εκ τούτου τα δίδυμα τον φυλακίζουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Ανταρκτικής για περαιτέρω έρευνες δίνοντάς του την κωδική ονομασία «Nosferatu». Σύντομα μετά από αυτό η Alexia αποφάσισε να εισάγει τον ιό στον εαυτό της. Για να αποφύγει όμως τη μετάλλαξη του Alexander κι αφού πρώτα έκανε εκτεταμένη έρευνα, υποβλήθηκε σε κρυογενικό κώμα ώστε να υιοθετήσει σωστά το σώμα της τη μετάλλαξη, αφήνοντας υπεύθυνο τον αδερφό της Alfred. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια που χρειάζονταν να μείνει η Alexia σε κόμμα, o Alfred με τη περιουσία των Ashford’s αγοράζει ανώνυμα το απομονωμένο νησί του νότιου Ειρηνικού Rockfort Island. Ο Wesker μαθαίνει για τον T-Veronica και εξαπολύει επίθεση στο νησί, το καταλαμβάνει, οι Ashford κρύβονται στην Ανταρκτική και το νησί θα περάσει στα χέρια της Umbrella όπου θα εξυπηρετήσει στο μέλλον ως φυλακή για τους προδότες.

Πίσω στο μέγαρο στα Arklay Mountains, ο Spencer ξεγελάει τη Jessica και την κόρη της Lisa Trevor και τις οδηγεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις όπου θα τις χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα αφού όπως είχαν δείξει δείγματα από τις εξετάσεις τους, έχουν μεγάλη πιθανότητα απορρόφησης και ενσωμάτωσης του ιού. Σε μια ανέλπιδα προσπάθεια δραπέτευσης, η Jessica τραυματίζεται θανάσιμα ενώ η κόρη της Lisa συλλαμβάνεται και για τρεις δεκαετίες θα αποτελέσει το πιο σημαντικό αντικείμενο για τα πειράματα της Umbrella. Επιστρέφοντας ο πατέρας της George Trevor στο μέγαρο, ανακαλύπτει την προδοσία του Spencer και τη μοίρα της οικογένειάς του και στη προσπάθειά του να ξεφύγει από το μέγαρο, εγκλωβίζεται στα μισοτελειωμένα υπόγεια περάσματα όπου πεθαίνει από την έλλειψη τροφής και νερού. Ο William Birkin έχοντας εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες χωρίς επιτυχία στα B.O.W’s, εισάγει τον παρασιτικό οργανισμό NE-α στη Lisa.

Ύστερα από πολυάριθμες μεταλλάξεις εξαιτίας του T-virus, το σώμα της Lisa αφομοιώνει τον οργανισμό και διασπά το DNA του ενσωματώνοντάς το στα γονίδιά της. Ψάχνοντας για εξήγηση, ο Birkin ανακάλυψε πως το πρωταρχικό στέλεχος του Progenitor virus μεταλλάχτηκε στο σώμα της και αντέδρασε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ότι ο T-Virus, ξεκλειδώνοντας με αυτό τον τρόπο νέες προοπτικές. Η μετάλλαξη αυτή του ιού ονομάστηκε Golgotha ή αλλιώς G-Virus. Με την ανακάλυψη αυτή στα χέρια του, ο Birkin ζήτησε χρηματοδότηση από τα κεντρικά της Umbrella με σκοπό να δημιουργήσουν τους G-Humans.

Μια γενιά υπερανθρώπων απόλυτα ελεγχόμενους. Ο Spencer έδωσε τη συγκατάθεσή του και έτσι έχτισε μια ολόκληρη υπόγεια εγκατάσταση κάτω από την Racoon City όπου την εξόπλισε με όλη την απαραίτητη τεχνολογία και ειδικό προσωπικό, θέτοντας τον Birkin και την γυναίκα του Annette επικεφαλής του project. Μαζί στις εγκαταστάσεις πήραν και τη μικρή τους κόρη Sherry Birkin. Παράλληλα φρόντισε να εξαγοράσει τη σιωπή του δημάρχου της πόλης Michael Warren, αλλά και να αποτρέψει κάθε πιθανή έρευνα της αστυνομίας, δωροδοκώντας τον αρχηγό του R.P.D. τμήματος Brian Irons. Ο Albert Wesker στέλνεται ως διπλός πράκτορας στο τμήμα και κατόπιν συνεννόησης με τον chief Irons αναλαμβάνει ως αρχηγός του εξειδικευμένου τμήματος ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας S.T.A.R.S.  

Η Lisa Trevor με τη μετάλλαξη που υπέστη εξαιτίας του G-Virus, εκτός ότι έγινε αρκετά πιο έξυπνη, έγινε παράλληλα και εξαιρετικά βίαιη σκοτώνοντας αρκετούς από το προσωπικό. Ως εκ τούτου ο Spencer διέταξε την εξολόθρευσή της αφού πλέον δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω στην έρευνα. Μετά την εκτέλεσή της ο διάδοχος του Birkin, John Clemens μετέφερε το πτώμα της σε μια μυστική τοποθεσία έξω από το μέγαρο όπου πετούσαν όλα τα αποτυχημένα πειράματα. Μετά από μερικές μέρες ο G-Virus επανάφερε τη Lisa στη ζωή όπου για τα επόμενα τρία χρόνια θα ζούσε σε μια καλύβα μόνη της, επιβιώνοντας με καρπούς και ζώα από το δάσος.

1998

Το αναγεννημένο υβριδικό πλάσμα στο οποίο μεταλλάχτηκε ο James Marcus, τυφλωμένο για εκδίκηση επιτίθεται στο μέγαρο και στο σταθμό εκπαίδευσης στα Arklay Mountains προκαλώντας τη διαρροή του T-Virus. Το προσωπικό μολύνεται και μετατρέπεται σε zombies, ενώ τα B.O.W.’s δραπετεύουν και σκοτώνουν όσους γλίτωσαν της μετάλλαξης. Κάποια σκυλιά με την ονομασία Cerberus, δραπετεύουν στο δάσος και επιτίθονται σε πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταλλάσσονται και επιτίθονται σε άλλους. Οι περιπτώσεις κανιβαλισμού στο Arklay Forest εντείνονται και το γεγονός προβάλλεται ως είδηση στα media.

Μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, ο chief Irons στέλνει την ειδική ομάδα Bravo Team των S.T.A.R.S. να διεξάγει έρευνα. Ο Wesker ύστερα από εντολές να εξαλείψει κάθε πιθανή διαρροή σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην έπαυλη, σαμποτάρει το ελικόπτερο που μεταφέρει την Bravo Team. Το ελικόπτερο παθαίνει βλάβη κατά τη μεταφορά, όμως η ομάδα επιβιώνει και προσγειώνεται στο δάσος. Τα μέλη της Bravo χωρίζονται και δίνουν ραντεβού στην έπαυλη. Η Rebecca Chambers -ένα από τα μέλη- εντοπίζει κοντά μια σταματημένη αμαξοστοιχία, η οποία προηγουμένως είχε δεχτεί επίθεση από τις βδέλλες του Marcus. Οι επιβάτες έχουν μετατραπεί σε zombies και με τη βοήθεια ενός κατάδικου που συναντά στο βαγόνι, θέτουν σε λειτουργεία το τραίνο προσκρούοντας στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης της Umbrella κοντά στο μέγαρο. Τα ίχνη της υπόλοιπης Bravo Team χάνονται.

Με την κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει, ο Chief Irons στέλνει αυτή τη φορά την δεύτερη ομάδα των S.T.A.R.S. Alpha Team με επικεφαλή τον Wesker για να σφραγίσει μια και καλή εν αγνοία των υπόλοιπων το πρόβλημα. Οι εντολές που έχει πλέον είναι να βγάλει από τη μέση τους S.T.A.R.S., ώστε να μην υπάρχουν μάρτυρες και να συγκεντρώσει δείγματα του ιού και των B.O.W.’s. Τελικά ένα από τα Tyrant έμβρυα τραυματίζει τον Wesker όμως εκείνος δεν πεθαίνει αφού προηγουμένως είχε εισχωρήσει στον οργανισμό του τον ιό. Οι μόνοι που επιβιώνουν από τους S.T.A.R.S. είναι οι Chris Redfield, Jill Valentine, Barry Burton, Rebecca Chambers και ο πιλότος που τους μεταφέρει πίσω στην Racoon City, Brad Vickers. O Wesker δηλώνεται νεκρός και η έπαυλη μαζί με όλα τα δείγματα καταστρέφονται ολοσχερώς από τον αυτόματο εκρηκτικό μηχανισμό που ο Wesker είχε θέσει σε λειτουργία.    

Στο διάστημα αυτό ο William Birkin τελειοποιεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Racoon City τον G-Virus. Βλέποντας όμως ότι η Umbrella δεν έχει καμία πρόσθεση να του δώσει τη θέση ως εταιρικό στέλεχος που επιθυμεί, αποφασίζει - ύστερα κιόλας από τα τρέχοντα γεγονότα στην έπαυλη - να την προδώσει και να πουλήσει τον ιό στον Αμερικανικό στρατό με αντάλλαγμα την ασυλία του ίδιου και της οικογένειάς του.

O Birkin αρχίζει άμεσα να σαμποτάρει τον σταθμό πλημμυρίζοντας τις εγκαταστάσεις. Η Umbrella όμως μέσω των κατασκόπων που είχε στον στρατό, μαθαίνει τα σχέδιά του και στέλνει την ειδική ομάδα κομάντο με επικεφαλή τον Hunk, για να του αποσπάσει το δείγμα του ιού. Οι άνθρωποι της Umbrella τον εντοπίζουν λίγο πριν εγκαταλείψει τα εργαστήρια και τον πυροβολούν θανάσιμα κλέβοντας την βαλίτσα με τα T και G δείγματα. Ο Birkin πριν ξεψυχήσει κάνει στον εαυτό του την ένεση με τον G-Virus, όμως το σώμα του δεν το δέχεται και μεταλλάσσεται σε ένα άκρως επικίνδυνο και βίαιο πλάσμα, κυνηγώντας στους υπονόμους τους δολοφόνους του.

Τα δείγματα του ιού διαρρέουν και οι αρουραίοι στους υπονόμους γίνονται ξενιστές μεταφέροντας τον ιό στο υδραγωγείο της πόλης. Στο διάστημα αυτό οι Chris Redfield και Barry Burton φεύγουν από την Racoon City αναλαμβάνοντας να ερευνήσουν ένα κρουαζιερόπλοιο-βιτρίνα της Umbrella με το όνομα Starlight που πλέει ακυβέρνητο στον Ατλαντικό. Η Jill Valentine με τον Brad Vickers μένουν πίσω στο τμήμα και κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εισβάλλουν αργότερα μαζί με τον Chris και Barry που θα επιστρέψουν, στα κεντρικά γραφεία της Umbrella στην Ευρώπη. Ο ιός όμως μέσω του υδραγωγείου μολύνει όλη την πόλη και μέσα σε μια βδομάδα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν μεταλλαχθεί σε ζόμπι.

Η Umbrella προβλέποντας το επικείμενο χάος διατάζει τον αρχηγό της αστυνομίας Brian Irons – με αντάλλαγμα την ασφαλή του έξοδο από την πόλη- να αφοπλίσει την αστυνομία κλειδώνοντας όλα τα όπλα. Τα zombies επιτίθονται στο αστυνομικό τμήμα σπάζοντας τα πρόχειρα οχυρώματα και μέσα σε ελάχιστες ώρες το καταλαμβάνουν. Ο στρατός κλείνει τα σύνορα της πόλης προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Ο δήμαρχος Michael Warren φυγαδεύεται και για να σώσει τη ζωή του θυσιάζει την κόρη του. Η Umbrella έχοντας σκοπό να τα παίξει όλα για όλα και να μην αφήσει κανένα μάρτυρα ζωντανό εξαπολύει τα B.O.W.’s στους δρόμους της πόλης εξολοθρεύοντας σχεδόν όλο το σώμα του στρατού. Παράλληλα στέλνει δύο τύπους Tyrant. Τον T-00 με οδηγίες να ανακτήσει πίσω τον G-Virus από το μενταγιόν που είχε τοποθετήσει ο Birkin στη κόρη του Sherry, σκοτώνοντας επιπλέον όλους τους εναπομείναντες αστυνομικούς στο τμήμα και τον Nemesis-T Type με μοναδική εντολή να εξολοθρεύσει όλα τα μέλη της ομάδας S.T.A.R.S. Ο Nemesis εντοπίζει τη Jill και τον Brad έξω από το αστυνομικό τμήμα στη προσπάθειά τους να δραπετεύσουν και σκοτώνει τον Brad.

Η Jill τρέπεται σε φυγή με τον Nemesis να την καταδιώκει στα σοκάκια της πόλης. Την ίδια ώρα ο Leon S. Kennedy ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός που έχει πάρει πρώτη μέρα μετάθεση στη Racoon City και η Claire Redfield που ψάχνει τον αδερφό της Chris καταφθάνουν. Συναντιούνται τυχαία και η κόλαση του Resident Evil 2 ξεκινά…


Η zombie era σταματά στο Resident Evil 3: Nemesis. Επειδή όμως το Resident Evil 2 Remake είναι σχετικά ακόμα πρόσφατο και επειδή επίσης ακούγονται έντονα φήμες για ένα Resident Evil 3: Nemesis Remake, καλό είναι να σταματήσουμε εδώ την ανασκόπηση στην ιστορία της σειράς. Ωστόσο, οι βετεράνοι παίκτες γνωρίζουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο 3, τα οποία σφραγίζουν μια και καλή την μοίρα της Racoon City. Η σειρά από κει κι’ ύστερα αρχίζει να απομακρύνεται τόσο από της ρίζες της, αφού επικεντρώθηκε έντονα στο action στοιχείο, αλλά και ως προς το ίδιο το σενάριο, αφού η μετάλλαξη του ιού οδήγησε από τα zombies στα χταποδοκαλάμαρα και στα γιγάντεια trolls, μέχρι σε παρανοϊκούς σχιζοφρενείς με το πριόνι.

Στα προηγούμενα parts των αφιερωμάτων, είδαμε πως οι developers κατά την ανάπτυξη αντιμετωπίζουν συνεχώς με κάποια επιφύλαξη τα zombie. Είναι αλήθεια, τα zombie έχουν χρησιμοποιηθεί παντού και προφανώς δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο παλιά. Ξεχνούν όμως ότι το στοιχείο που έκανε το Resident Evil τρομακτικό δεν ήταν ούτε τα ζόμπι, ούτε οι γιγάντιες αράχνες, ούτε οι Tyrants. Ήταν το στοιχείο του survival και η ατμόσφαιρα. Ήταν η απομόνωση, η κλειστοφοβία και ο φόβος του τι σε περιμένει στην επόμενη γωνία, όταν ξέροντας πως με τα ελάχιστα αυτά πυρομαχικά που έχεις πρέπει να βρεις τρόπο να επιβιώσεις. Από τη στιγμή που στην εξίσωση μπήκαν εναέριες κλωτσιές-γροθιές και όπλα με το κιλό η σειρά άρχισε από το 4 να χάνει την ταυτότητά της, με αποκορύφωμα τα ολέθρια αποτελέσματα στα οποία όλοι γίναμε μάρτυρες με το 6.

Για εμένα προσωπικά η σειρά Resident Evil έπρεπε να είχε σταματήσει στο 3. Το Code Veronica, το οποίο ήταν και η άμεση συνέχεια μετά το Resident Evil 2, μας προϊδέασε πως εξελίσσεται καλώς το σενάριο. Η ανασφάλεια όμως της Capcom και η ανάγκη να φτάσει στα χέρια όλο και περισσότερων παικτών, έκανε το όνομα Resident Evil να πέσει χαμηλά στα μάτια των fans. Το Resident Evil 7 όμως (αν εξαιρέσουμε τα δυο τραγικά DLCs που ακολούθησαν), έδειξε ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, εκπληρώνοντας την πολυετή υπόσχεση της εταιρίας περί επιστροφής στις ρίζες, παρόλο που ήρθε με αξιοσημείωτες αλλαγές, όπως η first person camera.

Εσάς ωστόσο σας άφησε την ίδια αίσθηση ενός Resident Evil παιχνιδιού όπως παλιά ή ήμασταν όλοι τόσο απογοητευμένοι που είδαμε το 7 ως τον μεσσία που επανάφερε στη ζωή ένα ξεγραμμένο για πολλούς franchise; Κανείς δεν αντιλέγει πως το RE7 ήταν ένα πολύ καλό survival horror. Ήταν όμως Resident Evil; Ουσιαστικά, αν εξαιρέσουμε την τελική σκηνή και κάποια hints από δω κι από κει μέσα στο παιχνίδι, τίποτα δεν μπορούσε να προϊδεάσει πως αυτό που παίζουμε έχει κάποια σχέση με Resident Evil. Αν δεν γνωρίζαμε περί τίνος πρόκειται και μας έλεγαν πως αυτό είναι το νέο F.E.A.R 4, ίσως ήταν πιο πιθανό να τον πιστέψουμε.

Που θέλω να καταλήξω...Η σειρά Resident Evil είχε όπως είδαμε παραπάνω ένα εξαιρετικό backstory και μια καλή για το είδος που ανήκει ιστορία. Μια ιστορία που καλώς ή κακώς έκλεισε την zombie era στο 3. Αν η Capcom άλλαζε πρωταγωνιστές και ελαφρώς το σενάριο για να μην έχει αναφορές στο παρελθόν της σειράς, θα μπορούσε κάλλιστα το 4,5 και 6 να ήταν μια νέα action «horror» τριλογία και το 7 μόνο του ένα ολοκαίνουργιο IP. Ο λόγος όμως που τους έδωσαν το όνομα «Resident Evil» νομίζω είναι ξεκάθαρος. Αν οι σεναριογράφοι ήθελαν οπωσδήποτε να επεκτείνουν το σενάριο μετά το Code Veronica με μια παγκόσμια πανδημία, θα μπορούσαν να κρατήσουν τα ζόμπι που είναι άρρητα συνδεδεμένα με τη σειρά και να του δώσουν άρωμα από το σύμπαν επί παραδείγματι της σειράς The Walking Dead ή γιατί όχι ακόμα και του The Last of Us, συνδυάζοντας αρτιότερα το survival horror με το action κομμάτι που τόσο πολύ ποθεί η Capcom.

Με ότι έχει προηγηθεί στα γεγονότα των 4,5,6 και μετά στο 7, που μπορεί να πάει το σενάριο του Resident Evil; Το 7 ναι, πάτησε γερά πάνω στις ρίζες της σειράς. Στην απομόνωση δηλαδή, στην κλειστοφοβία και στο «survival horror» στοιχείο γενικότερα. Ήταν ένα παιχνίδι όμως που όλη η ιστορία του διαδραματίζονταν σε έναν περιορισμένο χώρο, εφάμιλλο του μεγάρου του πρώτου Resident Evil. Αν θελήσει στο 8 να ανοίξει τον χώρο, όπως έκαναν το 2 και πολύ περισσότερο το 3, που θα το πάει με όλο τον κακό αχταρμά που επικράτησε στο φινάλε του 6; Υπάρχει περίπτωση να δούμε ξανά κάτι εξαιρετικό ή για ακόμα μια φορά θα απογοητευτούμε;

Το καλό από τη μία με το Project Resistance και τα προαιρετικά DLCs του 7 είναι πως η Capcom φαίνεται να διαχωρίζει το αμιγώς action ή multiplayer κομμάτι από τον κεντρικό κορμό του Resident Evil. Είναι όμως αυτό αρκετό; Πιστεύτε πως η σειρά μπορεί να κερδίσει πίσω τον θρόνο της ανάμεσα στα υπόλοιπα survival horror παιχνίδια; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο; Πείτε μας στα σχόλια, θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.