8 από τις πιο τρομακτικές ταινίες που χρησιμοποιήσαν την τεχνική του found footage

Αν σας άρεσε το The Blair Witch Project τότε η παρακάτω λίστα είναι για εσάς
24 Μαΐου 2024 10:17
8 από τις πιο τρομακτικές ταινίες που χρησιμοποιήσαν την τεχνική του found footage

Το μακρινό 1999, η χρονιά που για πολλούς θεωρείται αν όχι η καλύτερη, σίγουρα μία από τις καλύτερες χρονιές για τον κινηματογράφο με ταινίες όπως (πάρτε βαθιά ανάσα) The Matrix, Toy Story 2, The Sixth Sense, Eyes Wide Shut, Fight Club, The Green Mile, American Beauty, The Iron Giant, Being John Malkovich, The Insider, Ghost Dog: The Way of the Samurai, The Straight Story και πολλές, πολλές άλλες. Εκείνη την χρονιά λοιπόν, έκανε πρεμιέρα μία ταινία που επαναπροσδιόρισε το είδος του τρόμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Το The Blair Witch Project, μέσα από τον πρωτοποριακό τρόπο αφήγησης και την εξαιρετική χρήση της τεχνικής found footage, παρέσυρε το κοινό σε ένα εφιαλτικό ταξίδι στο δάσος του Burkittsville, Maryland, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιρροή της μπορεί να γίνει αντιληπτή σε αμέτρητες ταινίες καθώς και στο ευρύτερο τοπίο της ποπ κουλτούρας. Από την τηλεόραση μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια, η κληρονομία της συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σήμερα τους νεότερους καλλιτέχνες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο διαλέξαμε μερικές μόνο προτάσεις ταινιών που χρησιμοποιούν την τεχνική found footage με τρόπο που αναδεικνύει τον τρόμο και το σασπένς, προσφέροντας στους θεατές μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

Noroi (2005)

Το Noroi είναι μια ιαπωνική ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία και σενάριο του Kôji Shiraishi. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από έναν σκηνοθέτη που κάνει ντοκιμαντέρ για να εξερευνήσει περίεργα περιστατικά, υπερφυσικά φαινόμενα και ανεξήγητες εξαφανίσεις. H ταινία θεωρείται ένα μικρό διαμαντάκι του είδους και χρησιμοποιεί την τεχνική του found footage έτσι ώστε αργά αλλά σταθερά, σαν κινούμενη άμμος, να σε βυθίσει στον παράξενο και ανατριχιαστικό της κόσμο. Αποτελεί ένα masterclass του ατμοσφαιρικού τρόμου, ενώ η βραδύκαυστη ταχύτητα στην οποία κινείται δημιουργεί μια εξαιρετικά άβολη και ανησυχητική εμπειρία.

Paranormal Activity (2007)

Στο Paranormal Activity ένα νεαρό ζευγάρι, η Katie και ο Micah, ταράζονται όλο και περισσότερο από περίεργα και ανεξήγητα φαινόμενα τα οποία συμβαίνουν στο σπίτι τους. Με σκοπό να καταγράψουν αυτά τα περιστατικά, στήνουν μια κάμερα στην κρεβατοκάμαρά τους. Το ζευγάρι τελικά συνειδητοποιεί ότι μία εχθρική οντότητα απειλεί όχι μόνο την ασφάλειά τους αλλά και τα λογικά τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μετά τον χαμό του The Blair Witch Project, η επόμενη ταινία που ταρακούνησε το είδος με παρόμοιο τρόπο είναι το Paranormal Activity, του Oren Peli. Η εφευρετικότητά της στον τρόπο που χρησιμοποιεί το εργαλείο του found footage για να προκαλέσει τον τρόμο, είναι μοναδική. Η απλότητά της αλλά και η μινιμαλιστική προσέγγιση στην αφήγηση η οποία δίνει βαρύτητα στην ψυχολογική επίδραση του υπερφυσικού αφήνοντας στην άκρη τα φθηνά jump scares, την κάνει ακόμα πιο τρομακτική και αποτελεί a must-watch για τους λάτρεις του είδους.

Rec (2007)

Η ρεπόρτερ Ángela Vidal και ο οπερατέρ της Pablo καλύπτουν τη νυχτερινή βάρδια σε έναν από τους τοπικούς πυροσβεστικούς σταθμούς της Βαρκελώνης για την τηλεοπτική σειρά While You're Sleeping. Ωστόσο, όταν δέχονται κλήση για να βοηθήσουν μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει παγιδευτεί μέσα στο διαμέρισμά της, εγκλωβίζονται μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της πολυκατοικίας οι όποιοι βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας μιας επικίνδυνης μόλυνσης. Κλειστοφοβικό και έντονο, το Rec, κρατάει σε αγωνία τον θεατή από την αρχή ως το τέλος. Η ταινία των Jaume Balagueró και Paco Plaza, αξιοποιεί πλήρως την τεχνική του found footage απογειώνοντας τον τρόμο, το σασπένς και το μυστήριο.

Lake Mungo (2008)

Όταν η 16χρονη Alice, σκοτώνεται από πνιγμό, η οικογένειά της προσπαθεί να διαχειριστεί τον ξαφνικό θάνατό της. Καθώς λοιπόν, αγωνίζονται ώστε να αποδεχτούν την απώλειά της, ανεξήγητα και υπερφυσικά φαινόμενα διαταράσσουν ακόμη περισσότερο το πένθος τους. Το Lake Mungo, είναι ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στον κόσμο της θλίψης, της απώλειας αλλά και του βαθύ τραύματος. Ο ρυθμός όπως και η εσωτερική ένταση που προκύπτει μέσα από την αφήγηση, κάνει την ταινία του Joel Anderson να ξεχωρίζει για την ευαισθησία των θεμάτων που πραγματεύεται.

Cloverfield (2008)

Η Νέα Υόρκη δέχεται επίθεση από ένα γιγάντιο τέρας. Έξι παιδιά προσπαθούν να γλιτώσουν από την καταστροφική μανία του τέρατος. Mε τον Matt Reeves στην καρέκλα του σκηνοθέτη και τον έμπειρο σε ταινίες καταστροφής, J. J. Abrams, πίσω από τις κάμερες στο ρόλο του παραγωγού, το Cloverfield, ανήκει κι αυτό ανάμεσα στις τρεις ταινίες, μαζί με τα The Blair Witch Project και Paranormal Activity, που έκαναν μεγάλη αίσθηση όταν προβλήθηκαν στους κινηματογράφους. Εδώ, με την τεχνική του found footage, τοποθετούν τον θεατή ακριβώς στην καρδιά της δράσης δημιουργώντας την αίσθηση ρεαλισμού αλλά και πανικού που επικρατεί στους χαρακτήρες της ιστορίας.

Troll Hunter (2010)

Μετά από πολλαπλές αναφορές για αρκούδες που βρίσκονται νεκρές μέσα στο δάσος, μια ομάδα φοιτητών ξεκινάει ένα ντοκιμαντέρ για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Καθώς κινηματογραφούν τα γεγονότα, προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με έναν μυστηριώδη τύπο ο οποίος στην συνέχεια αποκαλύπτεται ότι είναι ένας κυνηγός troll. Συνδυάζοντας τη φαντασία με στοιχεία τρόμου και σάτιρας, το νορβηγικό Troll Hunter εντυπωσιάζει με την εφευρετικότητά του, ταξιδεύοντας τους θεατές σε έναν κόσμο όπου μυθικά τέρατα καταγράφονται στην κάμερα. Έχει δράση, έχει χιούμορ, έχει τίμια ειδικά εφέ. Ό,τι  χρειάζεται δηλαδή μία καλή ταινία με τέρατα.

Afflicted (2013)

Οι δυο καλοί φίλοι, Derek και Clif, ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να καταγράψουν τις περιπέτειές τους. Το ταξίδι είναι η τελευταία επιθυμία του Derek, καθώς πάσχει από μία ασθένεια η οποία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό του ανά πάσα στιγμή. Σκοτεινό, βίαιο και αρκετά άβολο σε στιγμές, το Afflicted, έχει όλα τα φόντα ώστε να ικανοποιήσει τους λάτρεις του τρόμου με την ιδιαίτερη χρήση του found footage στιλ του, προσδίδοντας παράλληλα συναισθηματικό βάθος στη πλοκή.

Creep (2014)

Ο Aaron, θα δεχθεί να ταξιδέψει μέχρι τα βουνά του Crestline, των Ηνωμένων Πολιτειών, για να συναντήσει τον Josef. O Josef, ζητάει από τον Aaron να τον κινηματογραφήσει. Ο εκκεντρικός χαρακτήρας τους όμως σε συνδυασμό με κάποιες ανησυχητικές αποκαλύψεις κάνουν τον Aaron να θέλει να σταματήσει το project τους. Αυτό που κάνει πολύ καλά το Creep, είναι ο τρόπος που εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις των 2 βασικών πρωταγωνιστών του. Η σταδιακή κλιμάκωση των γεγονότων προκαλεί μια έντονη αίσθηση φόβου, αγωνίας αλλά και τρόμου. Η χρήση του found footage εδώ δίνει την αίσθηση της απομόνωσης αλλά και του εγκλωβισμού, ενώ η αινιγματική φιγούρα του Josef προσδίδει ένα επιπλέον τόνο μυστηρίου και απειλής στην ατμόσφαιρα.