Terrifier: Από ποιους θρυλικούς κωμικούς άντλησε έμπνευση ο ηθοποιός που υποδύεται τον αιμοδιψή κλόουν;

Από τον βουβό κινηματογράφο μέχρι εμβληματικούς χαρακτήρες σλάσερ ταινιών
25 Απριλίου 2024 11:48
Terrifier: Από ποιους θρυλικούς κωμικούς άντλησε έμπνευση ο ηθοποιός που υποδύεται τον αιμοδιψή κλόουν;

Τον Οκτώβριο του 2016 κάνει πρεμιέρα στο Horror Show Festival της Τελουρίντ του Κολοράντο το Terrifier του σκηνοθέτη Damien Leone με πρωταγωνιστή τον αιμοδιψή, Art the Clown. Ωστόσο, η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του ο συγκεκριμένος χαρακτήρας ήταν στη μικρού μήκους ταινία του 2008, The 9th Circle, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο Leone.

Αργότερα, ο ίδιος σκηνοθέτης δημιουργεί μία ακόμη ταινία μικρού μήκους με τίτλο Terrifier, στην οποία ο Art the Clown είναι πλέον ο βασικός villain της ιστορίας. Στην ανθολογία τρόμου του 2013, All Hallows' Eve, όμως, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο δηλαδή του Leone με ταινία μεγάλου μήκους, θα είναι η στιγμή που ο Art θα πάρει ακόμη μεγαλύτερο κινηματογραφικό χρόνο.

Μετά την εμπορική επιτυχία του πρώτου Terrifier, ο Leone επιστρέφει τον Οκτώβριο του 2022 με το sequel της, και ο Art θα γίνει ακόμη πιο δημοφιλής στο ευρύτερο κοινό ενώ θα αποτελέσει μία instant classic φιγούρα ενός δολοφόνου-σφαγέα. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την ακραία, βίαιη σκηνή της κρεβατοκάμαρας στο Terrifier 2 ή την εντελώς άβολη σκηνή στην πιτσαρία στο Terrifier 1; Ο Leone, οραματίστηκε τον Art να φαίνεται περίεργος και με κωμικές κινήσεις στους θεατές, σταδιακά όμως τον ήθελε να μετατρέπεται σε κάτι πιο απειλητικό και επικίνδυνο.   

Ο ηθοποιός που υποδύεται τον ανατριχιαστικό κλόουν είναι ο David Howard Thornton. Ο Thornton αντικατέστησε τον Mike Giannelli, ο οποίος έπαιξε τον Art στα προηγούμενα projects του σκηνοθέτη. Σύμφωνα με τον Damien Leone, ο Thornton επιλέχτηκε επειδή είχε την ικανότητα να συνδυάζει το κωμικό αλλά και απειλητικό ύφος που απαιτούσε ο ρόλος. Ο ηθοποιός χρησιμοποίησε τις κωμικές του ικανότητες ώστε να δώσει στην προσωπικότητα του χαρακτήρα του μία επιπλέον δόση εκκεντρικότητας.

Αποκάλυψε επίσης ότι εμπνεύστηκε από ορισμένους μεγάλους της κωμωδίας για τον ρόλο του, όπως ο Jim Carrey και ο Robin Williams αλλά και από θρύλους του βωβού κινηματογράφου, Buster Keaton, και Charlie Chaplin. Ανέφερε ότι μελέτησε προσεκτικά την σωματική κωμωδία και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Επιπλέον, ηθοποιοί όπως ο Doug Jones, γνωστός για τους ρόλους τεράτων που έχει υποδυθεί, όπως στο Pan's Labyrinth, που παίζει τον Φαύνο, ή το ανθρωποειδές αμφίβιο ον στο Shape of Water, άσκησαν σημαντική επιρροή στον χτίσιμο του χαρακτήρα Art the Clown. Οι Freddy Krueger, Michael Myers, Jason Voorhees αλλά και ο Leatherface, αποτέλεσαν όπως θα ήταν φυσικό, βασική πηγή έμπνευσης, καθώς αυτό που ήθελε να μεταφέρει ο Thornton στην οθόνη ήταν η αίσθηση απειλής αλλά και την ένταση που κουβαλούσαν αυτοί οι χαρακτήρες κάθε φορά που έκαναν την εμφάνιση τους στη σκηνή.

Ο συνδυασμός των παραπάνω, έβαλαν τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε ο αιμοσταγής κλόουν, Art. Tα υπόλοιπα, ήταν αποτέλεσμα μίας ξεκάθαρης προσέγγισης στο γράψιμο του χαρακτήρα. Πάντα σιωπηλός, με έντονο βλέμμα, ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας είναι οι έντονες εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες αλλά και οι κινήσεις του σώματός του. Τα κίνητρά του δεν εξηγούνται ποτέ, μοιάζει σαν ένα απρόβλεπτο φαινόμενο της φύσης με φονικές διαθέσεις απέναντι σε οτιδήποτε βρίσκεται τυχαία στον ίδιο χώρο μαζί του.

Η έλλειψη κάποιου σχεδίου πίσω από τις βίαιες δολοφονίες, αλλά και η διέγερση που τον κατακλύζει τη στιγμή που παρακολουθεί τα θύματά του να βιώνουν αργό και βασανιστικό θάνατο, προσδίδουν μία έξτρα δόση φρίκης και αποτροπιασμού στις πράξεις του.

Μετά και την εμπορική επιτυχία των δυο προηγούμενων ταινιών, ο δημιουργός του franchise, Damien Leone, έχει ανακοινώσει ότι το τρίτο μέρος θα κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου 2024.

Tags: