Abigail - Είστε έτοιμοι για το “φεστιβάλ” αίματος που έχουν ετοιμάσει οι σκηνοθέτες της ταινίας;

Τα παιδιά είναι τόσο τέρατα…
12 Απριλίου 2024 08:55
Abigail - Είστε έτοιμοι για το “φεστιβάλ” αίματος που έχουν ετοιμάσει οι σκηνοθέτες της ταινίας;

«Δεν έχω καλυφθεί ξανά με τόσο αίμα, και πιστέψτε με, έχω καλυφθεί με πολύ αίμα στο παρελθόν». Όταν η Melissa Barrera, η ηθοποιός δηλαδή που έχει πρωταγωνιστήσει στα Scream (2022) και Scream VI (2023), στις δυο από τις πιο αιματοβαμμένες προσθήκες του θρυλικού πλέον για το slasher υποείδος, franchise, κάνει την συγκεκριμένη δήλωση, τότε, σίγουρα οι προσδοκίες για την νέα ταινία των Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Τζιλέτ, είναι κάτι παραπάνω από υψηλές. Το Abigail, είναι βασισμένο στην κλασική ταινία των Universal Classic Monsters του 1936 Dracula's Daughter, και έρχεται με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το είδος, παρουσιάζοντας μία διαφορετική, φρέσκια οπτική στην κλασική βαμπιρική μυθολογία.

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: Όταν μία συμμορία από επίδοξους εγκληματίες απάγουν τη 12χρονη μπαλαρίνα και κόρη μίας ισχυρής φιγούρας του υποκόσμου, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εισπράξουν τα λύτρα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι να προσέχουν το κοριτσάκι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μία απόμερη έπαυλη, οι απαγωγείς αρχίζουν να λιγοστεύουν, ένας-ένας. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι το κρησφύγετο τους θα μεταμορφωθεί στην παιδική χαρά ενός αδίστακτου, αιμοσταγή θηρευτή και ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με ένα κάθε άλλο παρά φυσιολογικό μικρό κορίτσι.

Ήδη από το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους στην ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή, με την ανθολογία V/H/S, η κινηματογραφική κολεκτίβα των σκηνοθετών Μπετινέλι-Όλπιν και Τζιλέτ, αλλά και του παραγωγού Τσαντ Βιλέλα, Radio Silence, έχει σημειώσει σημαντικές εμπορικές επιτυχίες με ταινίες όπως τα Southbound, Ready or Not, αλλά και τα πιο πρόσφατα Scream και Scream VI. Το ταλαντούχο ντουέτο, είναι γνωστό για τον τρόπο που αρέσκεται να παίζει με τις συμβάσεις του σινεμά τρόμου, αντλώντας έμπνευση παράλληλα από κλασικές ταινίες του είδους. Αποτίοντας φόρο τιμής στην κληρονομιά που έχει προηγηθεί, καταφέρνουν να συνδυάσουν την δράση και το σασπένς με τις απαραίτητες splatter πινελιές με τρόπο που ανανεώνει το ενδιαφέρον του κοινού για τον τρόμο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μελίσα Μπαρέρα (Scream franchise, In the Heights), Νταν Στίβενς (Gaslit, Legion), Κάθριν Νιούτον (Supernatural, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Freaky), Γουίλιαμ Κάτλετ (Black Lightning, True Story), Κέβιν Ντουράντ (Resident Evil: Retribution, X-Men Origins: Wolverine,) και Άνγκους Κλάουντ (Euphoria, North Hollywood) στον ρόλο των απαγωγέων, η Αλίσα Γουίαρ (Matilda: The Musical, Darklands) ως Αμπιγκέιλ, και ο  Τζανκάρλο Εσποζίτο (Breaking Bad, The Mandalorian, Better Call Saul) ως τον διοργανωτή της επιχείρησης.

Την παραγωγή ανέλαβαν οι Γουίλιαμ Σέρακ (Scream franchise, Ready or Not), Πολ Νάινστιν (Scream franchise; executive producer, The Night Agent) Τζέιμς Βάντερμπιλτ (Zodiac, Scream franchise), Τριπ Βίνσον (Ready or Not, Journey 2: The Mysterious Island), Τσαντ Βιλέλα (Ready or Not και Scream franchise). Ενώ, εκτελεστικοί παραγωγοί είναι οι Ρον Λιντς και Μακντάρα Κέλεχερ. 

Όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα πολλά υποσχόμενο project με δυνατά ονόματα του χώρου πίσω και μπροστά από τις κάμερες, το οποίο καλείται να ανταμείψει τις προσδοκίες των fans ταινιών με βαμπίρ. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που ο σεναριογράφος Γκάι Μπιούζικ, μελέτησε άπειρες βαμπιρικές ταινίες και αφού ξεσκόνισε τις γνώσεις του στο είδος, ξεκίνησε να γράφει μία ενναλακτική εκδοχή ενός επικίνδυνου πλάσματος όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να συνδυάσουμε διαφορετικές ιδέες» λέει Μπετινέλι-Όλπιν. «Στην αρχή μοιάζει να ανήκει στο είδος των ταινιών-ληστείας, αλλά στην συνέχεια μονοπωλεί το βαμπιρικό είδος».

«Πάντα στοχεύουμε να διασκεδάζουμε οι ίδιοι» συνεχίζει ο Μπετινέλι-Όλπιν. «Προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε ότι κάθε σκηνή όχι μόνο λειτουργεί αφηγηματικά, αλλά ότι διασκεδάζει κιόλας. Θέλαμε να σιγουρέψουμε ότι η ταινία είναι αστεία, συναρπαστική, τρομαχτική, συναισθηματική, οπότε στο τέλος να νιώσετε ότι έχετε δει κάτι διασκεδαστικό, τρομαχτικό και συναισθηματικό, όλα σε ένα».

Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο αποκλειστικό βίντεο από τα γυρίσματα της ταινίας (θα το βρείτε στο τέλος του άρθρου), πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα “φεστιβάλ” αίματος που έχουν στήσει οι δημιουργοί, το επίπεδο συντονισμού και προετοιμασίας που απαιτείται από την παραγωγή για την εκτέλεση αυτών των σκηνών, είναι εντυπωσιακό. Είναι αλήθεια ότι το αίμα στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Επίσης, αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γράψιμο των χαρακτήρων και τι ακριβώς κάνουν οι σεναριογράφοι με αυτούς. Όπως για παράδειγμα η Τζόι, η οποία σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της ομάδας, φέρνει μία δόση ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης σε έναν κόσμο που συχνά απαιτεί να πάρει αμφιλεγόμενες αποφάσεις. Και αν η Τζόι, λειτουργεί ως η ηθική πυξίδα στην ιστορία, ο Φρανκ, αντιπροσωπεύει την σκοτεινή και ανήθικη πλευρά της. Όσο για την ατραξιόν της ταινίας, την Αμπιγκέιλ, αυτή, ενώ αρχικά παρουσιάζεται ως ένα τρομαγμένο και αβοήθητο παιδί, μεταμορφώνεται σε ένα αιμοδιψές άγριο πλάσμα, αναδεικνύοντας την εσωτερική της δύναμη και αποφασιστικότητα για εκδίκηση.

Μάλιστα, για την νεαρή ηθοποιό, οι σκηνές στις οποίες έπρεπε να υποδυθεί το βαμπίρ ήταν οι αγαπημένες της. Αναφέρει χαρακτηριστικά «Με ενθουσίασε που φορούσα τα ειδικά δόντια και όλο αυτό το αίμα που ήταν παντού. Η μεταμόρφωση σε βαμπίρ απαιτούσε μία τελείως διαφορετική νοοτροπία. Δεν αλλάζεις απλώς σε άλλο άνθρωπο, αλλάζεις είδος. Όταν έκανα αυτές τις σκηνές που σκοτώνω και το απολαμβάνω, έπρεπε να μπω στο πετσί του ρόλου. Ήμουν μόνο η Αμπιγκέιλ και καμία άλλη. Ήμουν μόνο βαμπίρ».

Η πραγματική gore-απόλαυση για το κοινό όμως θα έρθει όταν οι απαγωγείς φτάσουν στην έπαυλη, όπου θα συναντήσουν τον διοργανωτή της επιχείρησης. Εκείνος παίρνει τα κινητά τους, ώστε η τοποθεσία τους να μην μπορεί να εντοπιστεί. “Βαφτίζει”, επίσης, τα μέλη της ομάδας με τα ονόματα της θρυλικής Rat Pack. Σταδιακά, οι λόγοι για τους οποίους ο καθένας τους συμμετέχει στην απαγωγή αποκαλύπτονται, χωρίς όμως να παύουν να νιώθουν δυσπιστία ο ένας για τον άλλο.

Όταν όμως η νεαρή, γλυκιά Αμπιγκέιλ αποβάλει το προσωπείο της αθωότητας, μόνο τότε θα αρχίζουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιβιώσουν μέχρι την αυγή. Θα τα καταφέρουν; Η συγκεκριμένη ερώτηση θα απαντηθεί όταν η ταινία προβληθεί στους κινηματογράφους την επόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου.