Late Night with the Devil Review - Ο τρόμος σε live μετάδοση

Εξαιρετικό σόου από τον David Dastmalchian
10 Απριλίου 2024 17:30
Late Night with the Devil Review - Ο τρόμος σε live μετάδοση

Το Late Night with the Devil, των αδελφών Cameron και Colin Cairnes, με φόντο την δεκαετία των ‘70s, φιλοδοξεί να αναβιώσει μία ξεχασμένη τεχνική στο σινεμά του τρόμου, αυτή του found footage. Το vintage στούντιο, τα κουστούμια, το μακιγιάζ, ο αναλογικός εξοπλισμός, τα φώτα που τρεμοπαίζουν, ένα θέρεμιν που ξεκινάει να παράγει ήχους μόνο του, όλα είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να βυθίσουν τους θεατές σε μία εποχή και έναν κόσμο που συνδυάζει την νοσταλγία, την σάτιρα και τον τρόμο με εξαιρετικό τρόπο. Η δύναμη της βρίσκεται στην ιδέα της, ένα late night σόου, το οποίο πασχίζει να ανεβάσει τα νούμερα του απέναντι στον άρχοντα του χώρου, τον θρύλο, Johnny Carson.

O παρουσιαστής του, αποφασίζει την ημέρα του Χαλοουίν να προσκαλέσει στην εκπομπή του μία υποτιθέμενη δαιμονισμένη κοπέλα σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να αυξήσει την τηλεθέαση. Ο πρόλογος της ταινίας μας προετοιμάζει για ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά το ανεξήγητο γεγονός που συνέβη στις 31 Οκτωβρίου 1977 κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του επεισοδίου της έκτης σεζόν του Night Owls με τον Jack Delroy. Ο Delroy, ο παρουσιαστής του σόου, είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να βγει νικητής στην “μάχη” για την πρωτιά στα νούμερα.

Τον ρόλο του αποφασισμένου παρουσιαστή αναλαμβάνει ο David Dastmalchian, εκείνος ο ηθοποιός με το περίεργο μούτρο, λες και έχει γεννηθεί για να παίζει σε ταινίες τρόμου, με τα κάπως βυθισμένα μάτια και το ανατριχιαστικό του βλέμμα, δίνει μία εκπληκτική παράσταση που τρομάζει, διασκεδάζει, μαγνητίζει. Είναι ο άνθρωπος που σηκώνει όλη την ιδέα στις πλάτες του και μέσα από την ερμηνεία του απεικονίζει την αγωνία αλλά και την θέληση ενός απεγνωσμένου οικοδεσπότη μίας εκπομπής που καταποντίζεται. Η παρουσία του, προσθέτει την αίσθηση μυστηρίου ενώ ταυτόχρονα δίνει βάθος στον προβληματικό του χαρακτήρα. Δίπλα του θα δούμε τους Laura Gordon, Ian Bliss, Fayssal Bazzi, Ingrid Torelli, Rhys Auteri, Georgina Haig και Josh Quong Tart.

Τον Dastmalchian, είμαι σίγουρος ότι τον θυμάστε για τις δουλείες του κυρίως σε δεύτερους ρόλος, όπως στα The Dark Knight, Prisoners, Ant-Man, Ant-Man and the Wasp, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, The Suicide Squad, Boston Strangler, Oppenheimer, Dune κ.ά. Αδιαμφησβήτητα, ένας σπουδαίος ηθοποιός που δεν περνάει απαρατήρητος ούτε από τους παράγωγούς, αλλά, ούτε και από το κοινό καθώς κάθε φορά που κάνει την εμφάνιση του στο πλάνο, η χαρισματική του φιγούρα μένει στο μυαλό όλων. Εδώ, στο Late Night with the Devil, είναι η καρδιά και ο πυρήνας της ιστορίας και η παρουσία του προσδίδει μία έξτρα ποιότητα στην ταινία.

Έχει δηλώσει άλλωστε λάτρης του τρόμου, και είναι αλήθεια ότι τα αδέλφια Cairnes, επέλεξαν τον  συγκεκριμένο ηθοποιό για πρωταγωνιστή της ταινίας τους έχοντας διαβάσει ένα άρθρο του στο Fangoria, για την ακρίβεια ένα love letter στους “διαβολικούς” οικοδεσπότες των νυχτερινών εκπομπών. Τα αδέλφια, ανατρέπουν έξυπνα τις προσδοκίες, παρουσιάζοντας ένα σκοτεινό παραμύθι που το αισθάνεσαι ταυτόχρονα οικείο αλλά και πρωτότυπο. Η σχολαστική τους λεπτομέρεια στην αναπαράσταση εκείνης της μακρινής εποχής του ’70, προσδίδει μία αυθεντικότητα ικανή να βυθίσει τους θεατές σε μία αφήγηση που χειρίζεται εύκολα τον τρόμο, την σάτιρα αλλά και την νοσταλγία.

Η αισθητική της ταινίας είναι ένα σαγηνευτικό μείγμα ρετρό γοητείας και απειλητικής, δαιμονικής παρουσίας σε live μετάδοση. Η χρήση της τεχνικής του found footage, προσθέτει έναν έξτρα ρεαλισμό με το στυλ του mockumentary, τόσο προσεκτικά σχεδιασμένο που δεν φαίνεται φθηνό ούτε βασίζεται πάνω σε κλισέ και χιλιοπαιγμένα μοτίβα που έχουμε συναντήσει στο συγκεκριμένο υποείδος στο σινεμά του τρόμου. Αντιθέτως, λειτουργεί οργανικά μέσα στην αφήγηση έχοντας ουσιαστική συνεισφορά στην εξέλιξη της πλοκής.

Εν κατακλείδι, το Late Night with the Devil, είναι σίγουρο ότι θα βρει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των horror fans, και θα γίνει η ταινία που θα συζητηθεί αρκετά στους κύκλους τους. Με τις ιδιαίτερες ερμηνείες της, την τίμια εκτέλεση της ιδέας της, την ηλεκτρισμένη της ατμόσφαιρα και την εξαιρετική αναπαράσταση μίας νοσταλγικής δεκαετίας της αμερικανικής τηλεόρασης, αυτή η ταινία αποτελεί απόδειξη ότι όταν υπάρχει φαντασία, ακόμα και μία ξεχασμένη τεχνική, αυτή του found footage, μπορεί να απογειωθεί στα σωστά χέρια.