Palworld: Παίξαμε τον “κλώνο” των Pokémon που έγινε viral σε μια νύχτα

Οι πρώτες μας εντυπώσεις από τον τίτλο της Pocketpair
25 Ιανουαρίου 2024 13:30
Palworld: Παίξαμε τον “κλώνο” των Pokémon που έγινε viral σε μια νύχτα

Νομίζω ότι οι περισσότεροι που πάτησαν κλικ για να διαβάσουν αυτό το άρθρο σίγουρα έχουν παίξει έστω και μία φορά στη ζωή τους Pokémon. Το Palworld κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν μία εβδομάδα στο PC και στις Xbox κονσόλες, καταφέρνοντας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να σπάσει πολλά ρεκόρ στο Steam με πωλήσεις που αριθμούν πάνω από 8 εκατομμύρια.

Το “viral” του πράγματος και γενικά όλη αυτή την επιτυχία δεν την περίμενε ούτε η ίδια η εταιρία που το έφτιαξε, η Pocket Pair. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά η ίδια, καθώς πριν από λίγο ανέβασε μία νέα δημοσίευση στο X λέγοντας ότι η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπόρεσε να την διαχειριστεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ολόκληρη η ομάδα “παλεύει” για να φέρει νέα updates, να διορθώσει κάποια σημαντικά ζητήματα, αλλά και να προσθέσει νέο περιεχόμενο. Γιατί όμως; Τι έκανε το Palworld να ξεχωρίσει τόσο πολύ και όλος ο gaming πλανήτης ασχολείται μαζί του τις τελευταίες ώρες;

Τέτοιου είδους survival παιχνίδια έχουν μπει στις ζωές μας εδώ και πολλά χρόνια -και ειδικά στο PC gaming-, καθώς αν ανατρέξετε στο Steam θα βρείτε δεκάδες παιχνίδια επιβίωσης. Αυτό που ξεχώρισε στο Palworld πιστεύω δεν είναι μόνο η επιβίωση του πράγματος, αλλά γενικά όλη η αισθητική, οι μηχανισμοί και φυσικά τα Pals που φέρνουν λιγάκι (έως πολύ) σε ένα ακόμη λατρεμένο franchise, το Pokémon.

Πιστεύω, από τις ώρες που ασχολήθηκα μαζί του, ότι είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται και σε hardcore gamers, αλλά και σε παίκτες που απλά θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι για να διασκεδάσουν. Να πιάνουν Pals, να τα φροντίζουν και παράλληλα να επιβιώνουν σε έναν μεγάλο κόσμο. Θεωρώ ότι “τικάρει” τα περισσότερα κουτάκια που θέλει κάποιος. Ο κεντρικός χαρακτήρας (μπορείτε να επιλέξετε και γυναίκα) ξεκινάει μία περιπέτεια ή να το πω αλλιώς, ένα ταξίδι, σε έναν πανέμορφο και χρωματιστό κόσμο,  ο οποίος είναι γεμάτος με διάφορα πλάσματα έτοιμα για να συμμετέχουν στο party του παίκτη. Αυτό από μόνο του είναι εθιστικό και όμορφο θα έλεγα, το να πιάνεις δηλαδή τα πλάσματα και να τα φροντίζεις. Η Nintendo και η GameFreak έκαναν τη μετάβαση πριν από χρόνια στα open world παιχνίδια των Pokémon και η επιτυχία ήταν τεράστια. Άλλωστε, από μικρά παιδιά ονειρευόμασταν πώς θα ήταν ένας μεγάλος “3D” ανοιχτός κόσμος με Pokémon.

Από τη στιγμή που πάτησα Start Game και έφτιαξα τον δικό μου κόσμο στο Palworld είδα πολλά γνώριμα στοιχεία με τα Pokémon, με άλλα survival παιχνίδια και φυσικά με τα τελευταία δύο Zelda του Nintendo Switch. Ωστόσο, δεν το θεωρώ κακό αυτό, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να δούμε και κάτι διαφορετικό σε ένα genre όπως αυτό των Pokémon, που έχει λατρευτεί τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να δω και κάτι διαφορετικό, κάτι νέο, από άλλους developers. Δεν είμαι από εκείνους που ρίχνουν “X” αμέσως.

Το Palworld είναι αρκετά εθιστικό από την αρχή, αφού έπιασα τον εαυτό μου να παίζει για ώρες χωρίς καν να βαρεθώ ή να κοιτάξω την ώρα. Μπήκα, έφτιαξα τον χαρακτήρα μου, και πολύ γρήγορα ξεκίνησα να ανοίγω τον χάρτη πιάνοντας παράλληλα Pals, κάνοντας μάχες με άλλα πλάσματα, μπαίνοντας σε dungeons και φυσικά, φτιάχνοντας την δική μου βάση. Για εμένα, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και εθιστικό παιχνίδι που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας αν λατρεύετε τα survival παιχνίδια, αλλά και τα Pokémon.

Το γνωρίζω ότι πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν απλά έναν κλώνο, χωρίς ουσία και αρκετά βαρετό, αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι μιλάμε για μία early access κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, όπως bugs και τα τεχνικά θέματα, αλλά και λιγοστό περιεχόμενο, θα φτιαχτούν, καθώς ήδη η ομάδα ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι θα προσθέσει αρένες και PvP, νέα Raids για το endgame και πολλές νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Πιστεύω το Νο.1 στοιχείο που θα ξενίσει ορισμένους παίκτες είναι ότι στο Palworld υπάρχουν και όπλα (rifles κλπ), με τα οποία μπορείτε να πυροβολήσετε αυτά τα πλάσματα. Εμένα προσωπικά δε με χάλασε και τόσο πολύ αυτό, καθώς η ομάδα ανάπτυξης επέλεξε τα όπλα να είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του gameplay.

Αυτό που με χάλασε είναι ότι δεν μπορώ να διαλέξω εγώ τις επιθέσεις που θα κάνει το εκάστοτε Pal, πέρα από ένα συγκεκριμένο skill (μπορούμε να το λέμε και “ulti”) που βρίσκεται στη μέση της οθόνης. Επίσης, άλλο ένα πράγμα που ίσως ξενίσει μερικούς, είναι ότι τα Pals δεν κάνουν evolve και είναι κάπως άψυχα σε σχέση με τα Pokémon. Τα Pals ωστόσο μπορούν να γίνουν “Breeding”, όπως τα παιχνίδια Shin Megami Tensei, δηλαδή να συνδυαστούν μαζί και να βγει ένα νέο Pal. Παράλληλα, μπορούν να κάνουν και διάφορες εργασίες για τη βάση σας, όπως να ποτίζουν τις φάρμες, να κόβουν ξύλα και να μαζεύουν πέτρες.

Όσον αφορά το gameplay, αυτό είναι απλό, αλλά παράλληλα και αρκετά εθιστικό. Όχι μην περιμένετε να δείτε πολλές διαφορετικές επιθέσεις με τα melee όπλα ή κάτι βαθύ. Ωστόσο αυτό που κάνει το κάνει καλά. Προς Θεού, δε λέω ότι δε θα περάσετε καλά μέσα στη μάχη, αλλά μετά από κάποια ώρα ίσως κουραστείτε. Υπάρχουν και διάφορα commands για τα Pals, από τα οποία μπορείτε να τα χαϊδεύετε ή να τους λέτε να χτυπούν τον ίδιο εχθρό με εσάς.  

Μιας και μιλάμε για έναν τεράστιο ανοιχτό κόσμο και για ένα παιχνίδι επιβίωσης, δεν λείπει το grinding, όπου για να χτίσετε, για να ντυθείτε και να επιβιώσετε, θα πρέπει να βρίσκετε διάφορα resources, όπως φαγητό και ξύλα και ό,τι άλλο μπορεί να συναντήσετε σε ένα καθαρό survival παιχνίδι. Τα γραφικά του είναι αρκετά καλά, αν και δεν εντυπωσιάζουν (παίζω σε PC), ενώ και το εικαστικό δεν πάει πίσω και θα βρεθείτε σε απέραντες κοιλάδες και βουνά, αλλά και σε σπηλιές-dungeons που κρύβουν μέσα και bosses. Ένα παράπονο που θέλω να κάνω για τα dungeons, είναι ότι μετά από ένα σημείο και έπειτα είναι αρκετά πανομοιότυπα και εμφανώς άδεια.

Το Palworld πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει. Είναι ένα παιχνίδι που δανείζεται πολλά στοιχεία από πασίγνωστα franchises εκεί έξω, αλλά φέρνει και κάποιες ιδέες που μου άρεσαν αρκετά. Δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά μιλάμε για ένα παιχνίδι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε early access και σκοπεύει τους επόμενους μήνες να εξελιχθεί περισσότερο. Πιστεύω οι fans των survival παιχνιδιών, αλλά και οι fans των Pokémon, αξίζει να το δοκιμάσουν, μιας και δεν μιλάμε για μία full price κυκλοφορία, αλλά για ένα παιχνίδι που κοστίζει περίπου 30 ευρώ ή “δωρεάν” μέσα από το Game Pass.

Νομίζω ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Να έρθει ένα παιχνίδι που θα μοιάζει με τα Pokémon, αλλά να φέρνει και κάποιες νέες ιδέες, έτσι ώστε να πάρει τα πάνω της και η Game Freak και να την ταρακουνήσει, για να αλλάξει στο μέλλον κάποια στοιχεία που δεν άρεσαν σε πολλούς παίκτες στα τελευταία Pokémon παιχνίδια.

Το Palworld έχει πολύ καλό σύστημα επιβίωσης, είναι εθιστικό και αυτό που κάνει, το κάνει καλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον του Palworld, των Pokémon, αλλά και του genre γενικότερα, θα είναι άκρως ενδιαφέρον και εγώ θα είμαι εδώ, από τους πρώτους, για να δω τι θα γίνει… Θα επιστρέψω στο μέλλον με ένα πιο αναλυτικό κείμενο, όταν το Palworld θα βγει από early access και θα κυκλοφορήσει κανονικά με όλο το περιεχόμενο που έχει ονειρευτεί η ομάδα ανάπτυξης. Μέχρι τότε…μπαίνω στον “Stratoulis World” ξανά για να πιάσω κανένα Pok…εννοώ Pal!

Tags: