Αναπτύχθηκε ΑΙ για να προβλέπει ακριβώς το πότε θα πεθάνετε

Και μάλιστα με υψηλή ακρίβεια σύμφωνα με νέα έρευνα
21 Δεκεμβρίου 2023 23:11
Αναπτύχθηκε ΑΙ για να προβλέπει ακριβώς το πότε θα πεθάνετε

Αν πιστεύατε ότι απέχουμε πολλά χρόνια ακόμη από μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προβλέψει ακριβώς το πότε θα πεθαίνουμε, τότε πέφτετε έξω, καθώς μια ερευνητική ομάδα από τη Δανία έρχεται να σας διαψεύσει.

Και αυτό διότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας ανέπτυξε ένα μοντέλο ΑΙ που μπορεί να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να πεθάνει σε συγκεκριμένη ημερομηνία και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια μάλιστα από κάθε άλλο παρόμοιο μοντέλο ή αλγόριθμο

Το LLM (large language model) ονομάστηκε από την ερευνητική ομάδα του δανέζικου πανεπιστημίου ως "life2vec" και διαθέτει τεχνολογία παρόμοια με αυτή του διαδεδομένου ChatGPT της OpenAI. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει τα προσωπικά δεδομένα όλου του πληθυσμού της Δανίας και εκπαιδεύτηκε πάνω σε αυτά, με σκοπό να προβλέπει τις πιθανότητες θανάτου των ανθρώπων. Όχι μόνο μπορεί να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου αλλά και να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός πρόωρου θανάτου από μια ασθένεια. 

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα από τις ζωές ανθρώπων, όπως επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία, τις διαγνώσεις αλλά και της αγοράς εργασίας, όπως το εισόδημα και το επάγγελμα από το 2008 ώς και το 2020 από περίπου 6 εκατομμύρια Δανούς πολίτες. Το σύνολο αυτό περιείχε ηλικίες από 35 έως 65 ετών εκ των οποίων οι μισοί πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020. 

Όταν η ΑΙ διάβασε όλα τα δεδομένα και έμαθε τα μοτίβα στα δεδομένα, μπορούσε να ξεπεράσει όλα τα αντίστοιχα συστήματα πρόβλεψης ειδικά όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου. 

Σύμφωνα με την μελέτη του που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Nature Cοmputational Science, διαπιστώθηκε ότι οι προβλέψεις του ΑΙ μοντέλου στους θανάτους ήταν κατά 11% ακριβέστερες από τις υπόλοιπες αντίστοιχες ΑΙ και αλγορίθμους

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι να θεωρήσουμε την ανθρώπινη ζωή ως μια μακρά ακολουθία γεγονότων, παρόμοια με το πώς μια πρόταση σε μια γλώσσα αποτελείται από μια σειρά λέξεων", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Sune Lehman από το DTU. "Αυτό είναι συνήθως το είδος της αποστολής για την οποία χρησιμοποιούνται τα μοντέλα μετασχηματιστών στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά στα πειράματά μας, τα χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε αυτό που αποκαλούμε ακολουθίες ζωής, δηλαδή γεγονότα που έχουν συμβεί στην ανθρώπινη ζωή".

Διαπίστωσαν ότι οι απαντήσεις του μοντέλου συνάδουν με τα υπάρχοντα ευρήματα, όπως το ότι, για παράδειγμα άτομα που κατέχουν ηγετική θέση ή έχουν υψηλό εισόδημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, ενώ το να είναι κανείς άνδρας, ειδικευμένος ή να έχει κάποια ψυχική διάγνωση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

"Σαφώς, το μοντέλο μας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από μια ασφαλιστική εταιρεία, διότι η όλη ιδέα της ασφάλισης είναι ότι, κατανέμοντας την έλλειψη γνώσης σχετικά με το ποιος θα είναι ο άτυχος που θα χτυπηθεί από κάποιο περιστατικό, ή το θάνατο, ή την απώλεια του σακιδίου σας, μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να μοιραστούμε αυτό το βάρος", είπε ο δρ Lehman στο New Scientist.

Βέβαια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρόμοια μοντέλα πρόβλεψης θανάτων "Πιθανότατα να χρησιμοποιούνται ήδη σε εμάς από τις big tech εταιρίας που έχουν τόνους δεδομένων και τα χρησιμοποιούν για να κάνουν τέτοιες προβλέψεις."