Η φωτογραφία-σπαζοκεφαλια από iPhone που δείχνει το ίδιο άτομο σε τρεις διαφορετικές «πραγματικότητες»

Και η εξήγηση κρύβεται στην τεχνολογία της Apple
01 Δεκεμβρίου 2023 21:14
Η φωτογραφία-σπαζοκεφαλια από iPhone που δείχνει το ίδιο άτομο σε τρεις διαφορετικές «πραγματικότητες»

Viral έγινε τις τελευταίες ώρες μια δημοσίευση στα social media που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για τη φωτογραφία μιας γυναίκας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι πραγματικά σπαζοκεφαλιά, αφού είναι λες και αποτελεί το σημείο τομής τριών διαφορετικών παράλληλων διαστάσεων. Ωστόσο, μην αγχώνεστε, δεν άνοιξε καταλάθος κάποιος την πύλη για άλλα multiverses, ούτε το Matrix κόλλησε… Αντιθέτως, η ασυνήθιστη φωτογραφία οφείλεται σε ένα ενδιαφέρον σφάλμα στην τεχνολογία φωτογράφησης του iPhone.

Τι δείχνει η εικόνα; Μια γυναίκα που στέκεται μπροστά σε δύο καθρέφτες, αλλά οι αντανακλάσεις της είναι διαφορετικές, σαν να είναι πύλες σε διαφορετικές πραγματικότητες!

Τι ακριβώς συνέβη;

Υποκείμενο αυτής της viral φωτογραφίας αποτελεί η κωμικός και ηθοποιός Tessa Coates από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το περίεργο περιστατικό συνέβη την ώρα που δοκίμαζε νυφικά, ανεβάζοντας μια σχετική φωτογραφία στο Instagram της. Όπως αμέσως παρατήρησαν οι ακόλουθοί της, η Coates φαίνεται μπροστά από δύο καθρέφτες, αλλά εδώ είναι η παγίδα - κάθε αντανάκλαση, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού της εαυτού, έχει διαφορετική πόζα! Ο ένας καθρέφτης δείχνει τα χέρια της χαλαρά στα πλάγια, ο άλλος τη δείχνει να τα έχει ενωμένα στη μέση της, ενώ στην πραγματικότητα η Coates στέκεται εντελώς διαφορετικά.

Προφανώς, για το ανεκπαίδευτο μάτι, αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε μέχρι και να ξεκινήσει θεωρίες συνομωσίας!

Τι προκάλεσε το φαινόμενο;

Αυτό το ιδιόμορφο φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στις προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής φωτογραφίας που χρησιμοποιεί το iPhone. Σε αντίθεση με τις απλούστερες ημέρες των λαμπτήρων φλας και του φιλμ, η σύγχρονη φωτογραφία στα iPhone, είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη τεχνολογική αλληλουχία. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία με ένα iPhone, το κινητό δεν απαθανατίζει απλώς τη στιγμή – αντιθέτως, χιλιάδες διεργασίες συμβαίνουν παρασκηνιακά για να αποτυπωθεί.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, όταν κάνετε το κλικ για να ληφθεί μια φωτογραφία, η κάμερα του iPhone καταγράφει όσο πιο γρήγορα γίνεται πολλαπλά καρέ, το καθένα ελαφρώς διαφορετικό από το άλλο. Αυτά τα καρέ στη συνέχεια συνδυάζονται από έναν αλγόριθμο, ο οποίος έχει ως στόχο να κερδίσει από τις καλύτερες πτυχές του καθενός. Για παράδειγμα προσπαθεί να κρατήσει τα χρώματα από τη φωτογραφία με τον καλύτερο κορεσμό και την καλύτερη αντίθεση, καθώς και τις λεπτομέρειες, από την φωτογραφία με την καλύτερη ευκρίνεια. Θεωρητικά, όπως και συμβαίνει στο 99% των περιπτώσεων,  αυτό που πρέπει να παραχθεί από το κάθε κλικ είναι η πιο ρεαλιστική αναπαράσταση της συγκεκριμένης στιγμής.

Ωστόσο, η παρουσία των καθρεφτών στη φωτογραφία της Coates μπέρδεψε εντελώς τον αλγόριθμο του iPhone. Καθώς η Coates δοκίμαζε το νυφικό και κινούνταν, η κάμερα του iPhone την αποτύπωσε σε διάφορες στάσεις. Ο αλγόριθμος, μη μπορώντας να κατανοήσει την έννοια της αντανάκλασης, αντιμετώπισε κάθε εικόνα της Coates ως ξεχωριστό άνθρωπο! Κατά συνέπεια, ένωσε αυτά τα διαφορετικά καρέ για να πετύχει την καλύτερη δυνατή φωτογραφία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια άκρως σουρεαλιστική εικόνα με πολλές Coates από διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενωμένες σε μία μόνο φωτογραφία.

Για την ιστορία, αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά μόνο τα iPhone της Apple, αλλά ένας περιορισμός της υπολογιστικής φωτογραφίας γενικότερα που μπορεί να αναπαραχθεί με τα περισσότερα σύγχρονα smartphones, όταν μπαίνουν στο παιχνίδι καθρέφτες.