Gaming trailers που έγραψαν ιστορία

Και όχι πάντα για τους καλύτερους λόγους…
09 Νοεμβρίου 2023 18:16
Gaming trailers που έγραψαν ιστορία

Στον παθιασμένο κόσμο του gaming, τα trailers είναι κάτι περισσότερο από πρώτες ματιές σε επερχόμενες κυκλοφορίες. Είναι μια τέχνη από μόνα τους, κρύβοντας πολλές φορές αναπάντεχες εκπλήξεις, μυστικά για να ανακαλύψει και να αναλύσει η κοινότητα και άλλες φορές απλά ρίχνουν τα σαγόνια και κορυφώνουν το hype, χάρη στο gameplay ή τα γραφικά του παιχνιδιού αυτού καθ’ αυτού.

Με τα χρόνια, λοιπόν, διάφορα gaming trailers έχουν γίνει διαβόητα. Ορισμένα για όλους τους σωστούς λόγους, χαράσσοντας τη θέση τους στην ιστορία του μέσου, ενώ άλλα γίνονται προειδοποιητικές ιστορίες για το τι να αποφύγουν οι άλλες ομάδες ανάπτυξης.

Με τους gaming κύκλους στα social media να βουίζουν ακόμη στον απόηχο της ανακοίνωσης της Rockstar Games πως τον επόμενο μήνα θα δούμε το πρώτο trailer του Grand Theft Auto 6, ας θυμηθούμε μερικά διαβόητα trailers- που είτε μας έκοψαν την ανάσα και μας έκαναν να νοσταλγήσουμε ή να ανυπομονούμε, είτε που μας άφησαν άναυδους για τους λάθος λόγους.

Call of Duty: Infinite Warfare – Μια διαστημική περιπέτεια που πήγε στραβά…

Το trailer του Call of Duty: Infinite Warfare της Activision ξεχωρίζει ως αυτό της λίστα που πήγε τόσο στραβά, που έσπασε ρεκόρ! Αναλυτικότερα, όταν το παιχνίδι πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2016, το trailer συγκέντρωσε γρήγορα τον εκπληκτικό αριθμό των 3 εκατομμύρια dislikes. Για αρκετό καιρό, λοιπόν, ήταν το βίντεο με τα περισσότερα dislikes στην ιστορία ολόκληρου του YouTube! Οι fans της σειράς εξέφρασαν κατευθείαν την περιφρόνησή τους για το παιχνίδι, αφού μετά από αρκετά απανωτά φουτουριστικά κεφάλαια, το θεωρούσαν ως μια ακόμη απόκλιση από τις ρίζες του κάποτε γειωμένου στρατιωτικού franshice. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που επηρέασαν τις προ-παραγγελίες και οδήγησαν σε σημαντική επαναξιολόγηση της κατεύθυνσης της σειράς.

Grand Theft Auto V – Θέτοντας τα στάνταρ για τα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου

Το gameplay trailer του Grand Theft Auto V της Rockstar Games ήταν και ένα αριστούργημα για το πώς να παρουσιάσεις ένα open world παιχνίδι. Υποσχόταν έναν ζωντανό κόσμο με πρωτοφανή επίπεδα λεπτομέρειας και ατελείωτες δραστηριότητες για να κάνουν οι παίκτες, παράλληλα με μια καθηλωτική αφήγηση που θα έβλεπαν από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το trailer είχε σοκάρει για την κλίμακα του παιχνιδιού, το οποίο έμοιαζε να έχει τα πάντα και ως κερασάκι στην τούρτα έκλεινε με ένα teaser για το GTA Online, υποσχόμενο πως όλα όσα είδαμε θα μπορούσαμε να τα βιώσουμε και με φίλους, σε ένα multiplayer χάος. Το trailer έχει τεράστιο αριθμό προβολών και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία του gaming. Βέβαια, το "GTA V" όχι απλώς ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες, αλλά τις διέλυσε. Η κυκλοφορία του παιχνιδιού κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων της βιομηχανίας, κάτι που συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα, έχοντας φτάσει τις 190 εκατομμύρια πωλήσεις.

Aliens: Colonial Marines – Το πιο φημισμένο downgrade στην ιστορία

Τα trailers του Aliens: Colonial Marines παρουσίαζαν ένα παιχνίδι με εκπληκτικά για την εποχή γραφικά, ένα ατμοσφαιρικό shooter που θα αποτελούσε την απόλυτη "Aliens" εμπειρία. Ωστόσο, όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε, οι παίκτες συνάντησαν ένα προϊόν που διέφερε δραματικά από αυτό που είχε παρουσιάσει το trailer. Τα γραφικά ήταν υποβαθμισμένα και η ΑΙ γελοία φτωχή, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένη κριτική, ακόμη και σε αγωγές για παραπλανητική διαφήμιση! Κάπως έτσι, το trailer έγινε μια προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους των pre-rendered trailers που δεν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια το τελικό προϊόν και όπως θα έχετε παρατηρήσει πλέον σχεδόν κάθε trailer έχει προειδοποιητική ένδειξη για να είναι νομικά καλυμμένες οι εταιρίες.

God of War – Η επιστροφή ενός θρύλου

Μια από τις πιο hypαριστικές και νοσταλγικές στιγμές που έχει βιώσει ποτέ η gaming κοινότητα. Όταν η E3 ζούσε και βασίλευε ακόμη, η Sony είχε στήσει μια τεράστια ορχήστρα, η οποία άνοιξε το σόου της το 2017 με μια επική live εκτέλεση. Όλοι αναρωτιόντουσαν τι μπορεί να είναι, ποια έκπληξη είχε κρατήσει η Sony για να ξεκινήσει δυνατά τη συνέντευξη Τύπου της. Όλα τα φώτα έκλεισαν ξαφνικά και στην οθόνη της κατάμαυρης αίθουσας εμφανίστηκε ο Kratos. Ο Kratos όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ώριμο, μεγαλύτερο σε ηλικία, με μούσια, μακριά από την Αρχαία Ελλάδα, στα χιόνια της Σκανδιναβίας. Η αίθουσα εξερράγη από ενθουσιασμό και η πρώτη gameplay αποκάλυψη του λατρεμένου reboot έμεινε στην ιστορία.

Anthem – Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση της BioWare

Το Anthem της BioWare είχε ένα απίστευτα εντυπωσιακό trailer στη συνέντευξη Τύπου της Microsoft για την E3 2017 που έκανε τα σαγόνια να πέσουν. Υποσχόταν έναν φαντασμαγορικό, καταπράσινο, ανοιχτό κόσμο που οι παίκτες θα μπορούσαν να εξερευνήσουν με απαράμιλλη ελευθερία κινήσεων και μάλιστα σε co-op. Τα γραφικά ήταν πρωτοποριακά για την εποχή και η ιδέα ενός νέου διαστημικού κόσμου από τους δημιουργούς του "Mass Effect" άκρως δελεαστική. Το trailer έγινε διαβόητο για τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε. Με την κυκλοφορία του, ωστόσο, το "Anthem" αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Μεταξύ άλλων έλαβε πολύ αυστηρή κριτική για το επαναλαμβανόμενο gameplay του, την έλλειψη περιεχομένου και τα τεχνικά του προβλήματα. Η φιλοδοξία της ομάδας ανάπτυξης, όπως φάνηκε στο trailer, είχε κορυφωθεί, αλλά δυστυχώς, το τελικό προϊόν δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών.

Halo 3 – Η κορύφωση του hype

Το trailer του Halo 3, από την άλλη, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς να δημιουργείς hype και εν τέλει να δίνεις στους παίκτες αυτό που υποσχέθηκες. Ξεκινώντας την θρυλική "Finish the Fight" καμπάνια, μέσα από λίγες νότες και εικόνες του Master Chief και της Cortana, κατάφερνε να προκαλέσει δέος και ρίγος στους fans, με έναν τρόπο που μόνο το Halo της Bungie μπορούσε, αναστατώνοντας τους fans που είχαν ζήσει το ταξίδι στα προηγούμενα δύο κεφάλαια. Ήταν το παιχνίδι που πούλησε το Xbox 360 μαζί με το Gears of War, το οποίο ομοίως είχε ένα εξαιρετικό trailer. Όταν το Halo 3 κυκλοφόρησε το 2007, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, αλλά τις ξεπέρασε, παρέχοντας ένα αριστουργηματικό φινάλε σε μια από τις καλύτερες gaming τριλογίες όλων των εποχών, επαναπροσδιορίζοντας για άλλη μια φορά τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα multiplayer παιχνίδι. Το trailer δεν πούλησε απλώς ένα παιχνίδι- υποσχέθηκε μια εμπειρία, ένα μοναδικό ταξίδι, και αυτή η υπόσχεση εκπληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.