Πέντε ταινίες της περασμένης δεκαετίας που “πάτωσαν“ στο box office

Δεν προορίζονται όλα τα blockbusters να κολυμπήσουν στα λεφτά
21 Ιουλίου 2023 16:40
Πέντε ταινίες της περασμένης δεκαετίας που “πάτωσαν“ στο box office

Δεν είναι όλες οι ταινίες τεράστιες επιτυχίες κι ας δείχνουν έτσι. Η ιστορία του Χόλιγουντ το έχει δείξει αυτό αμέτρητες φορές, αλλά υπήρχαν κάποιες που πάτωσαν τόσο δυνατά, που άφησαν αρνητικό αντίκτυπο στην υστεροφημία τους.

Το γιατί πατώνουν εμπορικά κάποιες ταινίες μπορεί απλώς να μην είναι θέμα του ότι πρόκειται για μια κακή ή χλιαρή ταινία, που δεν προκαλεί ενδιαφέρον. Μπορεί να φταίει η συγκυρία κάποιων καταστάσεων, η ημερομηνία πρεμιέρας να συμπέφτει με μια πιο δυνατή ταινία -από εμπορικής άποψης- και να χαντακωθεί έτσι η πορεία της στο box office.

Η ιστορία έχει δείξει πως όσα αστέρια να βρίσκονται μπροστά στην οθόνη, όσοι λατρεμένοι ηθοποιοί να παίζουν και καταξιωμένοι σκηνοθέτες και συντελεστές να συμμετέχουν σε μια παραγωγή, αν είναι να αποτύχει μια ταινία εμπορικά, ούτε το χολιγουντιανό βεληνεκές και το αστείρευτο ταλέντο τους δεν μπορούν να τη σώσουν.

Την προηγούμενη δεκαετία ανάμεσα στο 2010 και το 2020 έγιναν αρκετές τέτοιες αλλά θα ρίξουμε μια ματιά στις εμπορικά αποτυχημένες ταινίες που έκαναν…μπαμ.


The BFG (2016)

Όταν ακούς το όνομα του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σκηνοθεσία μιας ταινίας είναι "σιγουράκι' ότι πρόκειται για μια αξιόλογη ταινία τουλάχιστον. Όχι όμως και στην απόπειρά του να κάνει μια 3D animated ταινία σε συνεργασία με την Walt Disney Animation. Παρά το εξαιρετικό cast με τον Mark Rylance ανάμεσά τους, τα πρωτοπόρα γραφικά, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες, το The BFG πάτωσε στο box office φέρνοντας μόλις $195 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που το κόστος παραγωγής της ήταν στα $140 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το marketing. 

Mortal Engines (2018)

Άλλη μια παρόμοια περίπτωση που οι συντελεστές πίσω από τις κάμερες δεν μπορούν να εγγυηθούν πάντα ότι η ταινία τους θα διαπρέψει εμπορικά. Το Mortal Enines είχε την υπογραφή του Peter Jackson και της Philippa Boyens, στο σενάριο που βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Phillip Reeve. Tο project ήταν για πολλά χρόνια σε λήθαργο και αντιμετώπισε προβλήματα μέχρι να βγει στο πανί.

Όταν βγήκε έλαβε ανάμεικτες κριτικές, αλλά οι περισσότεροι κριτικοί δεν χώνεψαν την σκηνοθεσία, το σενάριο και την έλλειψη προσωπικότητας που είχε. Θεωρείται μέχρι καιι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες «πατάτες» του box office καθώς είχε budget που έφτανε τα $150 εκατομμύρια και έφερε στα ταμεία της μόλις $83.7 εκατομμύρια.

Mars Needs Moms (2011)

Αυτήν την ταινία ούτε η Walt Disney θέλει να τη θυμάται, ενώ συντέλεσε και στο κλείσιμο της εταιρίας παραγωγής Imagemovers Digital που την είχε αναλάβει για λογαριασμό της. Ανάμεικτες ήταν και εδώ οι κριτικές και οι εντυπώσεις, με το αλλόκοτο animation να είναι ένα από τα προβλήματά της. Το Mars Needs Moms σε σκηνοθεσία Simon Wells, κόστισε περί τα $150 εκατομμύρια για να γυριστεί και δεν κατάφερε να φέρει ούτε $40 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Η χασούρα υπολογίστηκε κοντά στα $144 εκατομμύρια για την Disney.

47 Ronin (2013)

Ταινία με σαμουράι όπου παίζει ο Keanu Reeves και ένα all-star cast Ιαπώνων ηθοποιών όπως ο Hiroyuki Sanada  και ο Tadanobu Asano, θα μπορούσε να γίνει μια σημαντική επιτυχία. Όχι όμως και το 47 Ronin που βασίζεται εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα αλλά έμπλεξε την πλοκή με αρκετά fantasy στοιχεία. Το 47 Ronin γενικώς δεν άρεσε στον κόσμο και τους κριτικούς και φάνηκε στο…χειροκρότημα, καθώς το Variety το συγκατέλεξε στις μεγαλύτερες αποτυχίες του 2013. Και αυτό διότι με budget που εκτοξεύθηκε στα $225 εκατομμύρια σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε μόλις $151 εκατομμύρια έσοδα.

Cats (2019)

Μπορεί εμπορικά να μην ήταν τόσο μεγάλη "πατάτα” όσο οι υπόλοιπες της λίστας αλλά είναι σίγουρα μιας ταινία που όλοι οι εμπλεκόμενοι θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν οι αλλόκοτες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην αποτύπωση των γατών, αλλά και τα κάκιστα CGI. Αυτό δεν το αντιλήφθηκε μόνο ο κόσμος αλλά και οι κριτικοί που το κατακρεούργησαν, συγκαταλέγοντάς του ανάμεσα στις χειρότερες ταινίες που έγιναν ποτέ. Το κόστος παραγωγής της δεν ξεπέρασε τα $100 εκατομμύρια και συγκέντρωσε τελικά $75 εκατομμύρια στο box office.