Το Man vs. Bee θα αγαπηθεί από τους φανς του Mr Bean | Review

Ο Rowan Atkinson παραμένει ο άρχοντας της σωματικής κωμωδίας
30 Ιουνίου 2022 09:07
Το Man vs. Bee θα αγαπηθεί από τους φανς του Mr Bean | Review

Το Man vs. Bee είναι μια νέα σειρά που έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου αποκλειστικά στο Netflix, με πρωταγωνιστές τον Rowan Atkinson και μία… μέλισσα. Πρόκειται για 9 μικρού μήκους επεισόδια, εκ των οποίων το πρώτο διαρκεί περίπου 19 λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα δε ξεπερνούν τα 10-15 λεπτά. Δημιουργοί της σειράς είναι ο Atkinson και ο William Davies, γνωστός για την συγγραφική του δουλειά στο Twins του ’88, με πρωταγωνιστές τους Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito, αλλά και για την συμμετοχή του πάλι πίσω από τις κάμερες στην ομάδα σεναρίου για την τριλογία Johnny English. Τη σκηνοθεσία και για τα 9 επεισόδια έχει αναλάβει ο David Kerr.

Η υπόθεση της σειράς επικεντρώνεται στον Travis, ο οποίος βρίσκει δουλειά φυλάσσοντας σπίτια όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες. Η πρώτη του ανάθεση είναι μια πολυτελής έπαυλη γεμάτη από έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, κλασικά αμάξια και ένα αξιολάτρευτο σκυλί που το λένε Cupcake. Όταν όμως κάνει την εμφάνισή της μια μέλισσα, όλα θα αλλάξουν. Μπορεί ο Trevor να διατηρήσει τα πράγματα υπό έλεγχο ή η έντονη αντιζηλία τους θα οδηγήσει σε όλο και πιο καταστροφικές συνέπειες;

Το πρώτο επεισόδιο στήνει το σκηνικό στο οποίο θα συμβούν όλα τα ευτράπελα από τους “καυγάδες” του αδέξιου χαρακτήρα, Travis, με την πανούργα μέλισσα. Αυτό το κυνηγητό μεταξύ τους, ίσως σας θυμίσει κάτι ανάμεσα σε Tom and Jerry και The Road Runner Show, με την διαφορά ότι η πλοκή του Man vs. Bee είναι ενιαία.

Το σενάριο έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε επεισόδιο να κλείνει με ένα κλασικό cliffhanger, έχοντας στόχο φυσικά να μην αποκαλύψει την τελική έκβαση των πραγμάτων, αλλά να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργειά σου για το που θα καταλήξει όλο αυτό που βλέπεις. Η ιδέα των δημιουργών της ήταν να σκαρφιστούν μία ιστορία σχεδόν στο μήκος μίας κανονικής ταινίας, και στην συνέχεια, στη διαδικασία του μοντάζ, να τη χωρίσουν σε 9 με 10 επεισόδια.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του Rowan Atkinson, τον Trevor Bingley, η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά σημεία θυμίζει αυτόν του θρυλικού Mr Bean. Η διαφορά μεταξύ των δυο όμως, είναι ότι ο Travis βγάζει μία πιο ευαίσθητη, πιο καλοσυνάτη και πιο συμπονετική πλευρά, σε αντίθεση με τον Mr Bean, του οποίου σε αρκετές στιγμές, ο εγωισμός κι η αφέλεια του, πλήγωναν τους ανθρώπους γύρω του, αλλά και τον οδηγούσαν σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Το ελάττωμα του Travis στην προκειμένη περίπτωση είναι η εμμονή του, διότι, αυτή είναι που πραγματικά θα κάνει τη ζωή του άνω κάτω. Είναι αυτή που σε συνδυασμό με την ατσουμπαλοσύνη του, θα τον μπλέξουν σε ποινικά κολάσιμες καταστάσεις. Παρότι αυτός υποφέρει από την παρουσία και μόνο της μέλισσας, εμείς διασκεδάζουμε με τα ευτράπελα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι, κι όχι μόνο.

Βέβαια, ο Rowan Atkinson, είναι ίσως ο μοναδικός ηθοποιός πάνω στον πλανήτη που θα μπορούσε όχι μόνο να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ιδέα, αλλά και να την απογειώσει με την ερμηνεία του. Πολύ απλά, δε χορταίνεις να τον βλέπεις να αποτυγχάνει ξανά και ξανά. Η σιγουριά με την οποία προσεγγίζει και καταστρώνει τα εφευρετικά σχέδιά του ενώ την ίδια στιγμή εσύ, ως θεατής, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται να οδηγηθεί σε έναν ακόμη όλεθρο, είναι ένα απολαυστικό θέαμα.

Το στοιχείο αυτό, η στάση που κρατάει δηλαδή απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργούνται, είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τον οποιανδήποτε κωμικό εκεί έξω. Διότι, όπως έχει αναφέρει κι ο ίδιος στο παρελθόν, δεν αρκεί να κάνεις αστεία πράγματα, το σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεις καθημερινές καταστάσεις με αστείο τρόπο.

Συμπερασματικά, αυτό που ίσως θα πρέπει να κρατήσετε είναι ότι ο Rowan Atkinson επέστρεψε με έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Άλλωστε, ποιος άλλος ηθοποιός θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο κλεισμένος μόνος του σε ένα σπίτι χωρίς πολλές ατάκες, έχοντας ανταγωνιστή μία μικρή και άκακη (φαινομενικά) μελισσούλα;