Το Stranger Things επέστρεψε με την 4η σεζόν του και είναι καλύτερο από ποτέ | Review

Μία ματιά στο Vol. 1 της πολυαγαπημένης σειράς
31 Μαΐου 2022 10:13
Το Stranger Things επέστρεψε με την 4η σεζόν του και είναι καλύτερο από ποτέ | Review

Το Stranger Things των αδελφών Duffer είναι αδιαμφησβήτητα το μεγαλύτερο και πιο αναγνωρίσιμο brand του Netflix. Μετά από αναμονή 3 χρόνων, η λατρεμένη σειρά έκανε επιτέλους πρεμιέρα στις 27 Μαΐου, αυτή τη φόρα όμως, η ιστορία χωρίζεται σε δύο μέρη με το "Vol.1" να αποτελείται από 7 επεισόδια, ενώ το "Vol.2" (το οποίο έρχεται 1 Ιουλίου) με 2 επεισόδια που θα ξεπερνούν τις 3 ώρες σε συνολική διάρκεια. Στο cast θα δούμε ξανά μαζί τους: Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Noah Schnapp, Caleb McLaughlin, Sadie Sink, Winona Ryder, David Harbour, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, και Maya Hawke. Μαζί τους ο Matthew Modine που θα υποδυθεί ξανά τον Dr. Martin Brenner, και οι Priah Ferguson, Cara Buono και Brett Gelman που αποτελούν πλέον τακτικά μέλη του cast. Στις νέες προσθήκες έχουμε επίσης τον Robert Englund, τον άνθρωπο πίσω από την ανατριχιαστική μάσκα του Freddy Krueger, που θα υποδυθεί τον Victor Creel και τον Tom Wlaschiha που γνωρίσαμε ως "Jaqen H'ghar" στο Game of Thrones, μαζί με μερικά ακόμη νέα πρόσωπα.

Η επίσημη σύνοψη του 4ου κύκλου αναφέρει: Έχουν περάσει έξι μήνες από την Μάχη του Starcourt, που έφερε τον τρόμο και την καταστροφή στο Hawkins. Η γνωστή παρέα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον απόηχο των γεγονότων χωρίζεται για πρώτη φορά και το να εξερευνούν την πολυπλοκότητα του Λυκείου σίγουρα δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Στην πιο ευάλωτη στιγμή τους, μια νέα τρομακτική απειλή αναδύεται και τους φέρνει ενώπιον ενός σατανικού μυστηρίου που εάν λυθεί ίσως να βάλει τέλος μια και καλή στις τερατουργίες του Upside Down. Στην καινούργια σεζόν, λοιπόν, θα βρείτε πολλές αλλαγές, τόσο στον τόνο, όσο και στο ύφος της σειράς.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι χάνει κάτι από την καλλιτεχνική της ταυτότητα, αντιθέτως, οι συγγραφείς κατάφεραν να ενσωματώσουν κάποια απαραίτητα στοιχεία που μάλλον έλειπαν από τις προηγούμενες σεζόν. Για παράδειγμα, από τα πρώτα κιόλας επεισόδια μάς προετοιμάζουν για μία ιστορία πιο σκοτεινή, πιο αιματηρή, αλλά και με περισσότερες δυσκολίες για τους νεαρούς ήρωές της. Όπως ακούγεται να λέει και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε μία από τις σκηνές που όλα μοιάζουν χαμένα «Τα πάντα έμοιαζαν πιο εύκολα όταν η El είχε τις υπερδυνάμεις της».

Στις νέες αυτές περιπέτειες, το παρεάκι του Hawkins δεν μπορεί να στηριχθεί στις υπερφυσικές δυνάμεις της Eleven όταν η κατάσταση δυσκολεύει, πλέον, χρειάζεται να πολεμήσουν μόνοι τους το Κακό του Upside Down. Όπως θυμάστε, στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν είχαμε δει την Eleven να χάνει τις δυνάμεις της. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν λοιπόν, πολύ έξυπνα τα αδέλφια Duffer, αφήνουν τις μάχες σώμα με σώμα στην άκρη για λίγο και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο κομμάτι των γρίφων και στις συνεχείς αναζητήσεις λύσεων πάνω σε προβλήματα και εμπόδια που εμφανίζονται διαρκώς στο δρόμο των παιδιών, προσδίδοντας ένα πιο δημοσιογραφικό και ντετεκτιβίστικο ύφος.

Είναι αλήθεια ότι οι Duffer, πριν προχωρήσουν στην καθαρή περιπέτεια, συνηθίζουν να χτίζουν τις δυναμικές των χαρακτήρων τους και τα σημεία κλειδιά της πλοκής από τα πρώτα επεισόδια με έναν κάπως πιο μεθοδικό και συντηρητικό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ωστόσο, όχι μόνο δεν αισθάνεσαι ότι ο ρυθμός της καθυστέρει τα γεγονότα, αλλά κάθε σκήνη προσθέτει έναν απαραίτητο κρίκο για την επόμενη. Σεναριακά δηλαδή, τα αδέλφια έχουν πετύχει κάτι σημαντικό. Σίγουρα έχουν προκύψει πολλαπλά ερωτήματα, τα οποία μέχρι στιγμής θολώνουν λίγο τη βασική πλοκή, ελπίζουμε όμως ότι όλα θα απαντηθούν μέχρι και το φινάλε της σεζόν.

Επιπρόσθετα, η καλή δουλειά που έχει γίνει στο σενάριο εντοπίζεται και στην σύνθεση των βασικών χαρακτήρων. Ειδικότερα, αυτό που έχουν κάνει με την Max, η οποία πλέον έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη αφηγηματική λειτουργία στην πλοκή (καλύτερα να μην ειπωθούν περισσότερα προς αποφυγή spoiler), είναι εξαιρετικό. Δεν είναι όμως μόνο η δική της περίπτωση που δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίστηκαν τους ήρωες τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν και οι νέες προσθήκες χαρακτήρων όπως αυτή του Eddie Munson, ο οποίος παίζει κι αυτός σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα του Vol.1 της 4ης σεζόν του Stranger Things θεωρείται επιτυχημένο, διότι καταφέρνει να προσθέσει χαρακτηριστικά που έλειπαν στις προηγούμενες σεζόν, ανυψώνει το δράμα με την αξιοποίηση περισσοτέρων χαρακτήρων, ενώ την ίδια στιγμή μάς προετοιμάζει για την μάχη η οποία όπως όλα δείχνουν προβλέπεται επική. Γιατί επική; Επειδή έχουν κάνει setup έναν σχεδόν ανίκητο villain. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, η αγάπη των Duffer για την μουσική και ο τρόπος που αποφάσισαν να την ενσωματώσουν στην πλοκή, είναι καινοτόμος, έξυπνος και αρκετά συγκινητικός. Πλέον, αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε τι μας επιφυλάσσουν τα δύο αδέλφια για το τέλος της ιστορίας των Mike, Eleven, Dustin, Will, Max, Lucas και της υπόλοιπης παρέας από το ταλαιπωρημένο Hawkins της Ιντιάνα.