Το Severance είναι η επόμενη σειρά που πρέπει να δείτε | Season 1 Review

Δε θα είναι έκπληξη αν την δούμε να σαρώνει τα πάντα στα επόμενα τηλεοπτικά βραβεία
15 Απριλίου 2022 09:46
Το Severance είναι η επόμενη σειρά που πρέπει να δείτε | Season 1 Review

Το Severance ακολουθεί τον Mark, έναν άνδρα που πρόσφατα προήχθη για να ηγηθεί του τμήματός του σε μια μυστηριώδη εταιρεία που ονομάζεται Lumon Industries. Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα είναι να εκπαιδεύσει την Helly, η οποία μόλις έχει προσληφθεί για να αντικαταστήσει τον παλιό συνάδελφο του, Petey.

Η φύση της δουλειάς είναι τόσο μυστική που η εταιρία έχει ζητήσει από τον ίδιο αλλά και από κάθε εργαζόμενο της να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση η οποία θα διαχωρίζει τη συνείδησή του σε δύο μέρη: τον "Innie", που το άτομο δεν θα γνωρίζει ποιος είναι έξω από το γραφείο, και τον "Outtie", που το άτομο δεν θα μπορεί ποτέ να μάθει στην ιδιωτική του ζωή τι πραγματικά συμβαίνει στο γραφείο. Αυτό που βλέπουμε δηλαδή είναι δύο εκδοχές του Mark, από την μία είναι ένας θλιμμένος χήρος που παλεύει να βρει την ταυτότητα του εκτός δουλειάς, και από την άλλη έναν έμπειρο υπάλληλο, απόλυτα αφοσιωμένο στην εταιρία και στις επαγγελματικές του ευθύνες. 

Το cast περιλαμβάνει οσκαρικά ονόματα όπως οι Patricia Arquette και Christopher Walken, καθώς και τους Adam Scott (Parks & Recreation), John Turturro (The Plot Against America, The Night Of), Britt Lower (High Maintenance, Casual), Zach Cherry (You, Succession), Dichen Lachman (Jurassic World: Dominion, Altered Carbon), Jen Tullock (Before You Know It, Bless This Mess), Tramell Tillman (Hunters, Dietland) και Michael Chernus (Orange is the New Black, Patriot), ενώ καθήκοντα παραγωγού αλλά και σκηνοθέτη έχει αναλάβει ο Ben Stiller με δημιουργό και showrunner της σειράς τον πρωτοεμφανιζόμενο σεναριογράφο Dan Erickson.

Με φανερές επιρροές από σειρές όπως το "Black Mirror", το "Twilight Zone", το "Lost" και το βρετανικό "The Prisoner", οι Stiller και Erickson, μας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο δείγμα ήπιας επιστημονικής φαντασίας μέσα από το οποίο εστιάζουν περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων και λιγότερο στην πλοκή. Η διαδικασία με την οποία τοποθετούν τους γρίφους και τα ερωτηματικά από επεισόδιο σε επεισόδιο, είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί έξω και δεν θα είναι καθόλου έκπληξη αν την δούμε να σαρώνει τα πάντα στα επόμενα τηλεοπτικά βραβεία.

Ο τρόπος που κινείται η κάμερα ανάμεσα στους αχανείς κάτασπρους διαδρόμους της εταιρίας, το σχεδόν νεκρικό σε ρυθμό μοντάζ, οι χαμηλόφωνες ερμηνείες των ηθοποιών, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό μοτίβο στο πιάνο του Theodore Shapiro που συνοδεύει διακριτικά συνεχώς την πλοκή, δημιουργούν από τα πρώτα κιόλας επεισόδια μία υπνωτιστική ατμόσφαιρα. Και φυσικά, δίπλα στα στοιχεία αυτά, θριαμβεύει το σενάριο το οποίο οπτικοποιεί με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο το μυστήριο.

Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σειράς, και ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη της επιτυχία. Ο ευρηματικός τρόπος που αφήνουν οι συγγραφείς να ξεδιπλωθεί το μυστήριο, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που κρατάνε τα μάτια και το μυαλό σου κολλημένα στην οθόνη.

Είχαμε αναφέρει και στις πρώτες εντυπώσεις μας για την σειρά ότι ο Adam Scott στον ρόλο του Mark, φαίνεται να γνωρίζει πως να χειριστεί την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, παραδίδοντας μια εξαιρετική ερμηνεία η οποία σε σημεία θυμίζει αρκετά εκείνη του Jim Carrey στο Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Εξαιρετική δουλειά γίνεται και από τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές του. Γενικότερα, η σειρά έχει μοιράσει σε αρκετούς χαρακτήρες storylines που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και φυσικά, όταν υπάρχουν στο καστ ηθοποιοί όπως οι Patricia Arquette, Christopher Walken και John Turturro, γνωρίζεις καλά ότι θα προσφέρουν επιπλέον ποιότητα και φινέτσα στο project.  

Με προσεκτικούς χειρισμούς και μεθοδικότητα, το Severance, καταφέρνει με μικρά αλλά σταθερά βήματα να χτίσει τις βάσεις για το συγκλονιστικό φινάλε του τελευταίου επεισοδίου. Εκεί, όπου για 40 περίπου λεπτά, η σειρά αποκτάει μία άγρια μορφή, η ακολουθία των γεγονότων μοιάζει σαν χιονοστιβάδα και είναι η πρώτη φορά που θεατές και χαρακτήρες παίρνουν κάποιες απαντήσεις από τις πολλές ερωτήσεις που είχαν αναπτυχθεί στα προηγούμενα επεισόδια. Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι πολλές, είναι αρκετές όμως για να δημιουργήσουν ενθουσιασμό και ανυπομονησία για την συνέχεια της.

Παρόλο που η σειρά έχει ανανεωθεί για 2η σεζόν, η Apple TV+ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημη ημερομηνία. Μέχρι τότε, αν είστε λάτρεις των slow burn σειρών με διάχυτο το στοιχείο του μυστηρίου, τότε αυτή η σειρά είναι για εσάς.