Το Encanto μάς λέει πως η μαγεία πηγάζει μέσα απ’ την καρδιά μας | Review

Και δεν έχουμε λόγο να μην την εμπιστευτούμε
15 Δεκεμβρίου 2021 13:45
Το Encanto μάς λέει πως η μαγεία πηγάζει μέσα απ’ την καρδιά μας | Review

Στο φρέσκο animated μιούζικαλ φιλμ Encanto της Walt Disney Animation Studios, μαγεία και φαντασία συναντιούνται σε ένα ξέφρενο μουσικοχορευτικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, με την υπογραφή των Jared Bush και Byron Howard.

Ως σεναριογράφος ανέλαβε η Charise Castro Smith, ενώ ο Lin-Manuel Miranda επιμελήθηκε το soundtrack της ταινίας. Τις φωνές τους δανείζουν οι ηθοποιοί: Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo, Mauro Castillo, Jessica Darrow, Angie Cepeda, Carolina Gaitán, Diane Guerrero, και ο Wilmer Valderrama.

Ο κεντρικός άξονας του έργου περιστρέφεται γύρω από τους ‘Madrigal’, μία όχι και τόσο συνηθισμένη οικογένεια. Αρχηγός της ιδιαίτερης αυτής φαμίλιας είναι η γιαγιά ‘Alma’ η οποία ξέρει πως κάθε μέλος του σπιτιού έχει κληρονομήσει και από ένα μοναδικό υπερφυσικό χάρισμα. Η γυναίκα αυτή για να τους προστατέψει, εδώ και χρόνια έχουν καταφύγει όλοι μαζί σε έναν μακρινό, επαρχιακό οικισμό στα όρη της Κολομβίας όπου και εκεί έχτισαν μία κατοικία μέσα στην οποία ρέει η μαγεία τους και το μέρος αυτό μοιάζει να έχει την δική του ψυχή! Οι ντόπιοι τους ευχαριστούν για την καλοπροαίρετη τους πρόθεση να τους βοηθούν καθημερινά μέσα από τις θαυμαστές τους δυνάμεις.

Κάθε ένας από τους ‘Madrigal’ μαθαίνει ήδη από νεαρή ηλικία με τί θείο δώρο έχει προικιστεί μέσα από μία ειδική διαδικασία μύησης στις υπεράνθρωπες δυνατότητες που έχει. Το θέμα είναι πως μονάχα η νεαρή ‘Mirabel’ στερείται του δικού της μαγικού κλήρου. Έως τώρα δεν έχει ανακαλύψει καμία ξεχωριστή ικανότητα. Βέβαια, αυτό νομίζει μέχρι που οι συνθήκες το φέρνουν έτσι ώστε τόσο η ίδια όσο και οι συγγενείς της να αναγνωρίσουν την προσωπική της αξία διαπιστώνοντας πως τα μεγαλύτερα θαύματα μπορεί να γίνουν μπροστά στα μάτια μας αρκεί να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας για να τα δούμε!

Το εν λόγω ευρηματικό project της Disney συνιστά έναν χαριτωμένο και τρυφερό μύθο ο οποίος είναι γεμάτος βαθιά ανθρώπινα μηνύματα που εξάρουν τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου, να κρατάς με υγιή τρόπο την αυθεντικότητά σου ώστε μέσα από αυτό να κατακτήσεις την αυτογνωσία και την συνειδητή αποδοχή αυτού που είσαι.

Πρόκειται ουσιαστικά, για μία αλληγορική αφήγηση με πολύχρωμο καμβά, με δυναμικό τέμπο, με συμβολικά νοήματα και οικεία μοτίβα που ναι μεν μπορεί να έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλες ταινίες ανάλογης θεματικής, όμως καταφέρνει να αγγίξει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες μέσα από όμορφες μελωδίες, χιούμορ, διασκεδαστικές σκηνές αλλά και πλάνα που συγκινούν τον δέκτη.

Όντως όπως προαναφέραμε οι δημιουργοί του συγκεκριμένου κινηματογραφικού εγχειρήματος μπορεί να μην επιζητούν κατ΄ ανάγκη να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά στην  πρωτοτυπία με την οποία συντελείται η παρουσίαση της ιστορίας. Ωστόσο, οπωσδήποτε ξεφεύγουν από μία αφελή και εύπεπτη αναπαράσταση των γεγονότων στοχεύοντας εστιασμένα στο να υιοθετήσουν μία πιο ώριμη αλλά ταυτόχρονα πιο ζεστή προσέγγιση που αποπνέει συμπάθεια για το γνήσιο, το αυθόρμητο και το γνώριμο με το οποίο ταυτίζεται ασυναίσθητα κανείς.

Κάθε ένας από τους ήρωες έχει επωμιστεί και από ένα φορτίο κοινωνικών προσδοκιών το οποίο συντηρεί εν πολλοίς άμεσα ή έμμεσα και η οικογένειά του. Το εκάστοτε πρόσωπο προσπαθεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο ρόλο που του έχουν αναθέσει σχεδόν από τη γέννησή του και στο τί αναμένουν οι άλλοι από αυτούς, με αποτέλεσμα συχνά να θυσιάζουν τις δικές τους επιθυμίες και να καταπιέζουν την καθεαυτού φύση της προσωπικότητάς τους για να μην αποκλίνουν από το τι ορίζουν οι συμβάσεις.

Από την άλλη, η ‘Mirabel’ είναι η μόνη που βρίσκει το σθένος να συγκρουστεί με όλες αυτές τις νόρμες, να διεκδικήσει τον δικό της δρόμο στο να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να ευημερήσει όπως εκείνη το εννοεί. Είναι μία πρόσχαρη, καλοσυνάτη, έξυπνη και γενναία κοπέλα που δεν μπαίνει στα καλούπια του άψογου ή του φανταχτερού. Αντιλαμβάνεται πως το παν δεν είναι η ικανοποίηση του περίγυρου αλλά αυτού που σου δίνει πραγματική πληρότητα, αυτού που σε κάνει να νιώθεις όμορφα με τις επιλογές σου και με αυτό που είσαι.

Το Encanto αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι αυτοανακάλυψης για μικρά και μεγάλα παιδιά, που καταρρίπτει το παραμύθι του «τέλειου» και αγκαλιάζει την ευλογία του να είσαι μοναδικός, θυμίζοντάς μας πως η μαγεία προέρχεται από μέσα μας και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητούμε αυτό!