The Little Things Review - To συγκρατημένο αδερφάκι του "Seven"

Με το πρωταγωνιστικό τρίο των Denzel Washington, Rami Malek και Jared Leto
10 Φεβρουαρίου 2021 10:48
The Little Things Review - To συγκρατημένο αδερφάκι του "Seven"

Ο John Lee Hancock υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο του τίμιου αστυνομικού θρίλερ-δράματος The Little Things, επιλέγοντας ως πρωταγωνιστές του έργου του τους βραβευμένους με Χρυσό Αγαλματίδιο, Denzel Washington (Training Day, Glory), Rami Malek (Bohemian Rhapsody), και τον Jared Leto (Dallas Buyers Club).

Η πλοκή τοποθετείται χρονικά στο 1990, εστιάζοντας στον πεπειραμένο και οξυδερκή βοηθό σερίφη της κομητείας Kern, Joe 'Deke' Deacon ο οποίος στέλνεται από την υπηρεσία του στο Los Angeles για κάτι που κανονικά θα ‘πρεπε να είναι μία ταχεία επιτόπια έρευνα για συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ όσο φανταζόταν. Η τρέχουσα συγκυρία τον ωθεί να αναλάβει μία σύνθετη υπόθεση από κοινού μαζί με τον ‘Baxter’, έναν νέο αλλά χαρισματικό επιθεωρητή αναζητώντας έναν κατά συρροή δολοφόνο που κυκλοφορεί ελεύθερος στην πόλη προσθέτοντας στη λίστα του και άλλα ανυποψίαστα θύματα. Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: Chris Bauer, Michael Hyatt, Terry Kinney, Natalie Morales, Isabel Arraiza και ο Joris Jarsky.

Το παρόν θέαμα ακολουθεί τις συμβάσεις του είδους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παρακάνει, απλώς ο δημιουργός μάλλον δεν αποβλέπει τόσο στο να πρωτοτυπήσει όσο στο να θυμίσει στο κοινό αντίστοιχης θεματολογίας θρίλερ της δεκαετίας του ’90, βρίσκοντας κατευθείαν κέντρο στο κομμάτι της νοσταλγίας. Έτσι, λοιπόν, συνδυάζει με εγκράτεια το σασπένς και την ίντριγκα συστήνοντάς μας ένα ιδιαίτερο αστυνομικό δίδυμο, έναν αινιγματικό ύποπτο και πιθανό δράστη με το δικό του modus operandi και ένα στιβαρό φινάλε που αφήνει τα περιθώρια στο άτομο να αποφασίσει για το αν αποδόθηκε δικαιοσύνη ή όχι.

Το εν λόγω βραδυφλεγές σε ένταση φιλμ καταφέρνει να δομήσει σιγά σιγά μία υποβλητική ατμόσφαιρα που ενσωματώνει τόσο το noir στοιχείο όσο και αυτό της δράσης, παρουσιάζοντας αρκετές ομοιότητες με το Seven (1995) του David Fincher και φέρνοντας συνάμα και κάτι από τον 1ο κύκλο του True Detective του Nic Pizzolatto ιδίως ως προς το μοτίβο εξιστόρησης και την πεσιμιστική χροιά που προσλαμβάνει ο μύθος.

Το The Little Things διατρέχουν προβληματισμοί και υπαρξιακά ζητήματα όπως: Η επιθυμία για εξιλέωση, και η άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση και εμπειρία, ματαιότητα των πραγμάτων. Μεταξύ άλλων, δίνεται έμφαση στην τάση του ανθρώπου να επιζητά συνεχώς το γνώριμο ως προς αυτόν, την ανάγκη του να ψάχνει την ασφάλεια του οικείου ανατροφοδοτώντας την πίστη του στην υποκειμενική θεώρηση που έχει περί σωστού και λάθους τόσο όσον αφορά στον εαυτό του όσο και τους γύρω του. Κατ’ επέκταση, υπογραμμίζεται η άρνηση και ο αποσυντονισμός που του προκαλεί ένα ισχυρό σοκ, μία ραγδαία αλλαγή στη ζωή του κλονίζοντας την απατηλή εικόνα ισορροπίας και ελέγχου που έχει χτίσει για μία πιο υποφερτή και λιγότερο απρόβλεπτη κανονικότητα.

Βεβαίως, να τονιστεί εδώ ότι ανιχνεύονται και φάσεις οι οποίες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ή ανάλυση απ’ όσο θα περίμενε κανείς, με κάποιους ίσως να δυσανασχετήσουν με την  έκταση που δίνεται σε μερικά γεγονότα, αλλά οπωσδήποτε κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι το project αποτυγχάνει στον στόχο του ή ότι ατονεί ως προς το ενδιαφέρον του.

Η αφήγηση προσφέρει αρκετά ερεθίσματα για μία πληρέστερη σκιαγράφηση των ηρώων της, με την ανατροπή να ξεχωρίζει κυρίως σε δύο σημεία αποκαλύπτοντας μπροστά στα μάτια του δέκτη πώς προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τους δικούς τους δαίμονες οι δύο βασικοί δρώντες. Ο Denzel Washington κερδίζει για ακόμη μία φορά αβίαστα τον θαυμασμό των θεατών από την πρώτη ώρα, ενσαρκώνοντας έναν διορατικό, εύστροφο και με τσαγανό χαρακτήρα που φέρει βαρέως ένα τραγικό σφάλμα από το παρελθόν του και έχει εμπεδώσει πια ότι για κάθε τι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Εντούτοις, ο συμπρωταγωνιστής του, και σταρ του Mr. Robot, Rami Malek μοιάζει λιγάκι σαν να μένει στη σκιά του παραπάνω λαμπρού ηθοποιού αφού νιώθεις ότι δεν έχει εναρμονιστεί πλήρως με τον ρόλο που υποδύεται ώστε να μην σε πείθει στον ίδιο βαθμό. Όσον αφορά τις ερμηνείες, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και την πολύ δυνατή υποκριτική ικανότητα του Jared Leto στο πρόσωπο του οποίου ζωντανεύει μία εκκεντρική φιγούρα. Η συγκεκριμένη μορφή θολώνει αριστοτεχνικά τα νερά ως προς την διαλεύκανση των εγκλημάτων που σημειώνονται συντηρώντας μία ιδιότυπη εκδοχή του παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι.

Το The Little Things κλείνει με έναν επίλογο που εισάγει ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το αν όντως επικράτησε τελικά το δίκαιο, αν όλα πάντοτε οδηγούνται στη λύση τους ή σε ορισμένες καταστάσεις μπαίνει αιφνιδίως μία τελεία όταν μπλέκονται ακόμη περισσότερο οι γκρίζες ζώνες μεταξύ καλού και κακού.  

Βρείτε την ταινία στο IMDB